Bloemkooltortilla’s met geitenkaas, lentegroenten & dadelstroop

bloemkool tortilla

Even was ik bijna vergeten dat februari maar 28 dagen telt en dat het vandaag alweer 1 maart is. Tijd voor een nieuw recept van de maand. Gister was het koud. Eergister ook. Vandaag moet ik nog uitproberen, maar begin van de week leek het wel even lente.

Om de hoek zit de beste ijssalon van Utrecht. Dat is niet alleen mijn persoonlijke mening, want Roberto Gelato staat in de top 5 van de beste ijszaken ter wereld. Hoe ze dat ooit hebben kunnen testen weet ik niet. Zelf at ik het allerlekkerste ijs ooit in Cairns in Australië. Tot nu toe ben ik nog geen ijszaak tegengekomen die daar tegenop kan, maar Roberto komt in de buurt. 

Wat vaststaat is dat Roberto de meest aparte smaken ijs maakt die je ooit hebt gezien (je kan zelfs je eigen ijssmaak laten maken). Naast zoete smaakcombinaties zoals ijs van dulce de leche en mijn old time favorite chocoladeijs, hebben ze ook een uitlopend hartig ijs assortiment. IJs van gorgonzola, uienijs, bierijs en ijs gemaakt van haring en dan heb ik het rode bietenijs, tomatenijs en mosterdijs nog niet eens genoemd. Toegegeven, zelf heb ik mij nog nooit gewaagd aan deze toch wel uitgesproken smaken (jij toevallig wel?), maar het schijnt serieus lekker te zijn.

Nu de ijszaak om de hoek zit, heb ik eigenlijk geen excuus meer om te gaan een veilig bolletje chocoladeijs. Volgende keer als de zon schijnt dus maar aan de bevroren gorgonzola…

In de buurt wordt de lente dus verkondigd door de opening van de befaamde ijssalon. Toen ik gister op mijn fiets de hoek om kwam en de vrolijk gekleurde stoeltjes, een levensgrote ijscoupe en vlaggen van Roberto Gelato buiten zag staan, was het officieel. Het ijsseizoen is geopend. De lente is in aantocht.  

Ondanks dat ik het cliché maart roert zijn staart deze week al een paar keer voorbij heb horen komen, is het over 20 dagen helemaal officieel lente. Om alvast in de stemming te komen daarom een licht recept van de maand, zodat je na het eten nog een ijsje kunt halen.

Nu leent de bloemkool zich uitstekend als vervanger voor deeg. Pizzabodems van bloemkool komen veelvuldig voorbij in blogland. Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door deze cauliflower tortilla’s en door toch wel een van mijn favoriete recepten: herfstwraps met paddenstoelen, brie en agavesiroop. Dit keer lentewraps, want deze bloemkooltortilla’s zijn gezond, low carb en glutenvrij.

Door jeugdtrauma’s aan bloemkool met kaassausjes lust ik eigenlijk geen bloemkool. Als het echt moet eet ik het wel, maar ik zou het nooit vrijwillig klaarmaken. Alleen bloemkoolsoep. Met redelijk wat scepticisme begon ik gister aan deze bloemkooltortilla’s. Ik moet zeggen dat de hoopjes bloemkoolbeslag nare associaties opriepen en ik mijn hart vasthield hoe ze zouden smaken, maar ze zijn écht heerlijk. De geitenkaas en dadelstroop matchen perfect en ik kreeg door de stroop bijna het idee dat ik gezonde pannenkoeken aan het eten was.

Het kost wel wat moeite om de bloemkooltortilla’s te maken, dus je kan voor het gemak ook kant-en-klare tortillawraps nemen. Heb je wat meer tijd? Dan zijn deze bloemkooltortilla’s de moeite waard.

Tortilla’s gemaakt van bloemkoolbeslag zijn een succes. Zou Roberto ook bloemkoolijs verkopen?

voorjaarsgroenten

Bloemkool tortilla’s

 

voor 6 bloemkool tortilla’s (2 personen)
400 gram bloemkoolroosjes (ongeveer één bloemkool)
1 heel ei
3 eiwitten
50 gram zachte geitenkaas
1/2 tl versgemalen zout
versgemalen peper

de vulling
4 groene asperges
400 gram paddenstoelen (ik nam 2 portobello’s en 200 gram oesterzwammen, maar kastanjechampignons of shiitake zijn ook lekker)
1 sjalot
1 bosui
paar takjes bieslook
handje fijngesneden rode kool
100 gram zachte geitenkaas

voor erover
dadelstroop (te koop bij de Toko of natuurwinkel) of anders appelstroop, agavesiroop of honing
pittige slasoorten, zoals rode bietenblad, postelein of rucola
sango scheuten (kiemen van een paarse radijssoort met een pikant peperachtige smaak, maar je kan ook andere kiemen nemen)

bloemkooltortilla

Zo maak je de bloemkool tortilla’s 
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de bloemkool fijn met de keukenmachine tot het een couscous achtige structuur heeft.

Breng in een pan water met wat zout aan de kook. Kook de fijngemalen bloemkool 5 minuten. Roer regelmatig.

Haal de pan van het vuur. Leg een theedoek in een vergiet en giet hier de hete bloemkool in. Pas op, want het is erg heet. Wring zo veel mogelijk water uit de bloemkool.

Doe de bloemkool in een kom. Voeg het zout, 1 ei en 3 eiwitten toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de geitenkaas toe en roer door het beslag. Breng op smaak met versgemalen peper.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en vet dit goed in met olie (dit is belangrijk, want anders blijven de tortilla’s aan het bakpapier plakken). Schep een soeplepel van het bloemkoolbeslag op het bakpapier en spreid met een lepel uit tot een rondje. Ik bakte drie tortilla’s per keer, omdat het anders niet op de bakplaat past.

Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en draai de bloemkooltortilla’s voorzichtig met een spatel om. Het kan zijn dat de tortilla’s een beetje blijven plakken, maar als je ze rustig los haalt kun je ze in zijn geheel omdraaien. Bak nog eens 5 minuten in de oven.

Snipper het sjalotje, snijd de bosui in ringen, snijd de harde onderkant van de asperges en snijd in stukken. Scheur de paddenstoelen in stukken. Verhit olie in een pan en bak de groenten met de bieslook. Zorg ervoor dat de asperges nog wel hun bite behouden. Houd de groenten apart in een kom en breng op smaak met peper en zout.

De bloemkooltortilla’s zijn in principe klaar om te eten als ze uit de oven komen, maar het is lekker om ze nog even te bakken. Verwarm wat olie in een koekenpan. De pan mag goed heet worden, zodat je mooie strepen krijgt. Doe de tortilla’s één voor één in de pan en druk een beetje aan met een spatel. Draai de tortilla’s om en zet het vuur laag. Leg wat plakjes geitenkaas op de tortilla en bak nog even tot de geitenkaas zacht wordt.

Leg de tortilla’s op een bord, schep de groenten erover en verdeel de saladeblaadjes en kiemen hierover. Besprenkel royaal met dadelstroop.

bloemkool tortilla