Kookboekreview: Granen, peulvruchten en zaden & boekweitsalade met rode bietjes en forel

boekweitsalade

Vandaag is het weer tijd om een kookboek onder de aandacht te brengen. Dit keer het kookboek Granen, peulvruchten & zaden van Molly Brown. Granen, peulvruchten en zaden is de opvolger van het kookboek Vegalicious. Dit is echt zo’n boek dat je uit de kast pakt nu de lente in aantocht is, want het staat vol met lichte en gezonde recepten die je snel meeneemt naar het park.

Als je houdt van koken met granen, peulvruchten en zaden, dan is dit echt een kookboek voor jou. Het boek staat namelijk vol met hoe je zaden, peulvruchten en granen het best kunt bereiden, koken, gebruiken en bewaren. Van sommige granen en bonen had ik nog nooit gehoord, zoals amaranth of adukibonen. Jij wel?

Granen, peulvruchten en zaden zijn belangrijke voedingsbronnen en komen veel voor op het vegetarische menu. Vroeger hadden granen en peulvruchten een beetje een suf imago, maar dit kookboek laat zien dat je met deze ingrediënten de meest funky gerechten kunt maken. In het boek vind je naast veel vegetarische gerechten, ook recepten met vlees en vis.

Het leuke aan het kookboek vind ik dat het begint met een uitgebreide uitleg over de verschillende soorten granen, peulvruchten en zaden. Zo vind je informatie over het oeroude graan millet, bulgur, kamut, haver en gerst en nog veel meer. Ook alle zaden, zoals hennepzaden en acaciazaad en allerlei bonen komen aan bod. Per soort staat aangegeven hoe je het kan gebruiken en wat erin zit.

Over boekweit bijvoorbeeld. Wist je dat boekweit eigenlijk een zaad is, dus geen graan, en ook wel een pseudograan wordt genoemd? Boekweit komt namelijk van een groene plantensoort met veel blad die in bloei de zaadkorrels maakt. Boekweit zit vol met vezels, en magnesium, is glutenvrij en perfect als bijgerecht of als basis voor een salade.

kookboek granen

In het kookboek vind je recepten van ontbijt tot het toetje. Van de ontbijtrecepten krijg ik gelijk trek. Maak eens pap van zes granen of pap van farro of maismeel of maak amandelmuffins als ontbijt.

Vervolgens vind je soepen, salades, stoofpotten en recepten met rijst en risotto. Nu de lente er weer aan komt, merk ik dat ik weer wat lichter ga eten en zin krijg in salades. Het boek staat vol met lichte en gezonde recepten die ook ideaal zijn om mee te nemen naar het park, zoals een zwarte beluga linzensalade. Voor de regenachtige dag staan er ook genoeg recepten in. Maak op een druildag bijvoorbeeld risotto van gerst met prei en gerookt spek of vermont baked beans.

Het boek eindigt met heerlijke granen nagerechten, zoals havermoutcrumble, rijstebrij met bruine rijst of bruinbroodijs en recepten voor brood en crackers. Wat dacht je van een ongekneed quinoabrood of chiazaad brood met dadels en sinaasappel. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Jammer is wel dat er bij de recepten niet aangegeven staat of een recept bijvoorbeeld glutenvrij of vegetarisch is, terwijl het boek toch vol staat met recepten voor mensen met bepaalde dieetwensen. 

Dat het boek volstaat met feelgood recepten is wel duidelijk. Het eerste recept dat ik maakte was deze boekweitsalade met rode bietjes, gerookte forel en spinazie. De salade is snel klaar, omdat boekweit maar kort hoeft te koken.

Kook jij graag met granen, peulvruchten en zaden? En wat maak je dan?

boekweitsalade

Boekweitsalade met rode bietjes, gerookte forel en spinazie
Aangepast recept van Granen, peulvruchten & zaden
voor 4 personen
300 gram boekweit
sap van 1 citroen
4 el raapzaadolie of olijfolie
1 gekookt bietje geschild en geraspt van ongeveer 200 gram of bieten uit blik
100 gram wilde spinazieblaadjes
250 gram gerookte forel (of warmgerookte zalm)
een halve komkommer, in stukjes
1 sjalotje, gesnipperd
bosje fijngehakte dille
2 el olijfolie
50 ml karnemelk

Zo maak je de boekweitsalade
Rooster de boekweit even kort in een koekenpan met wat olijfolie voordat je deze kookt. Doe de boekweit in een pan met ruim water en wat zout en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken. Laat uitlekken en spoel even kort af met water.

Roer 4 el raapzaadolie of olijfolie met het citroensap door de boekweit als deze nog warm is. Breng op smaak met peper en zout.

Laat de boekweit op kamertemperatuur komen. Meng de rode biet, spinazie, het sjalotje, de gerookte forel, komkommer en dille door de boekweit. Meng de 2 el olijfolie door elkaar met de karnemelk tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de dressing over de salade.

Serveer met brood, de dressing en garneer met nog wat extra dille.

Wil je ook aan de slag met granen, peulvruchten en zaden? Het kookboek van Molly Brown kost 24,95€ en is onder andere hier te koop.

boekweitsalade