Havermout dadelrepen

Havermout dadelreep met noten

Soms heb ik last van fases. Ik weet niet of jij dit ook hebt, maar eigenlijk zit ik altijd wel in een soort van fase. Vooral als het aankomt op ontbijt en zoetigheid. Een homemade granola fase, een dadelballetjes fase, een rauwe brownie fase of een zelf repen maken fase. De zelfgemaakte repen fase is alweer even geleden. Toen ik gister door de supermarkt langs het kant-en-klare repenschap liep, wist ik opeens wat ik wilde maken: dadelrepen.

Een tijdje terug kreeg ik van Yogi & Yousef dadels opgestuurd. De on the go dadels heb ik allang op, maar de grootverpakking met dadels lag een soort van te verstoffen. Dit leek mij het ideale moment om ze te gebruiken. En waar kun je nou beter zelf repen mee maken? Juist: met dadels. Zo werden het deze havermout dadelrepen met noten.

Ik zat me laatst wel af te vragen waar dadels eigenlijk vandaan komen. Nou, deze dadels van Yogi & Yousef komen rechtstreeks van de palmboom uit de Arabische woestijn in Saudi Arabië. En dat proef je! Ik ben echt dol op dadels, zeker van deze zachte, dus ik ga toch eens kijken of het mogelijk is om een dadelboom in de tuin te laten groeien.

Dadelrepen zijn ontzettend makkelijk om te maken. Voor deze repen heb je maar vijf ingrediënten nodig: verse dadels, noten, havermout, een zoetmaker en notenboter. That’s it. Dat maakt dit recept extra leuk.

Winnen: fotografie en foodstyling workshop

Tot slot heb ik nog iets leuks. Héél leuks zelfs. Namens Suus van Food Bandits mag ik één plek voor haar fotografie en food styling workshop weggeven. Suus (tegenwoordig samen met Johann) is een van mijn favoriete Nederlandse foodbloggers. Ik vind haar fotografie en styling helemaal te gek. Daarnaast zijn Suus en Johann echt een super leuk en grappig stel samen, dus deze workshop wil je echt volgen.

Bij de workshop van Suus en Johann leer je alles over fotografie en foodstyling, daarnaast leggen ze uit hoe de knoppen op je camera werken en hoe je een foto op een budget manier kunt stylen.

Zelf weet ik al een en ander van food, máár er is altijd meer te leren. Daarnaast wil ik natuurlijk Suus’ goddelijke taart proeven. Dus ik ben er ook bij die dag.

De workshop vindt plaats op 15 november aanstaande in Hoorn (mits er genoeg deelnemers zijn). Meer informatie over de workshop vind je hier.

Wil je ook een plekje bemachtigen bij de workshop van Suus & Johann? Laat dan hieronder in een comment achter waarom jij de workshop goed kan gebruiken.

DE WINNAAR IS: BENTE! 

En dan is het nu tijd voor zelfgemaakte dadelrepen!

Havermout dadelreep met noten

Havermout dadelrepen met noten 

Ingrediënten voor ongeveer 10-12 havermout dadelrepen 
150 gram havervlokken
150 gram gemengde noten (amandelen, walnoten, pecannoten)
200 gram dadels (ik gebruikte Yogi & Yousef’s dadels die heerlijk zacht zijn)
4 flinke el dadelstroop, honing of agavesiroop
4 flinke el notenboter, zoals amandelboter of pindakaas
snufje grof zeezout

Zelf havermout dadelrepen maken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Aangezien ik houd van een wat geroosterde smaak doe ik de noten en havermout wel eerst nog even kort in de oven, maar dit hoeft niet persé, je zou ze ook rauw kunnen maken.

Hak de noten grof en doe deze samen met de havermoutvlokken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de havermout en noten in ongeveer 10 minuten tot ze lekker beginnen te geuren. Haal het rooster uit de oven en zet apart.

Doe de dadels in de keukenmachine of foodprocessor en maal de dadels fijn tot een dadelpuree. Voeg eventueel een klein beetje water toe zodat het malen wat beter gaat. Op een gegeven moment ontstaat er een soort deegbal.

Verwarm de dadelstroop (of andere zoetmaker) samen met de amandelboter in een pannetje. Roer goed door zodat er een notenstroop ontstaat.

Doe de noten en havermout bij de dadelpuree in de keukenmachine. Voeg een klein beetje zeezout toe. Laat even draaien zodat alles goed mengt.

Schep het dadelnotenmengsel in een kom en voeg de notenstroop toe. Roer door elkaar totdat alles goed aan elkaar plakt.

Bekleed een bakvorm (ik gebruik een brownievorm) met bakpapier. Schep het dadelmengsel hierin en verdeel over de vorm. Druk goed aan bij de randjes en strijk plat met een spatel.

Zet de bakvorm ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat het goed hard wordt.

Til het dadelmengsel uit de vorm op een plank. Snijd in repen.

Havermout dadelreep met noten