Spicy gingerbread (gemberbrood)

Gingerbread

Goedemorgen! Heeft de Sint al iets in jullie schoen gestopt? Bij mij zat er een chocoladeletter in en nagellak. Sinterklaasavond heb ik gister al gevierd met vriendinnen. Een avond met gedichten, heel veel lekkere erwtensoep met worst, pizza, wijn en kadootjes. 

Zo’n avond dat je eigenlijk in pyjama wilt blijven hangen, maar helaas moest ik weer naar huis. Door de kou. Ik vind het de laatste dagen sowieso maar koud, máár aankomende zondag vertrek ik lekker naar het warme Sri Lanka- niet om iemand jaloers te maken, maar het is daar nu 30 graden. Samen op reis met Max Havelaar. De reis is de prijs die ik vorig jaar met deze blogpost won. Een week lang op reis door Sri Lanka, langs theevelden, kokosnootplantages en ik hoop op veel curry’s. Mij hoor je dus niet klagen.

Zo noemde ik in mijn vorige blogpost nog dat het winterse gevoel bij mij nog niet echt aanwezig was, maar nu is het all over the place. Wanten, dikke jas, zelfs mijn muts die vorige jaar nog onderin de lade bleef liggen heb ik alweer opgehad.

Wel fijn aan kou is dat het perfect is om lekker iets te bakken. Van de geur van lekkere baksels in de oven krijg je het sowieso warm. De laatste dagen bak ik dus veel. Heel veel zelfs. Deze Sinterklaas ontbijtmuffins zijn een aanrader, of deze best wel gezonde bananen chocolademuffins of dit pompoenbrood.

Sinterklaas is ook een ideale bakdag, dus daarom vandaag dit recept voor kruidig gemberbrood.

Inspiratie voor dit gemberbrood komt uit het nieuwe kookboek Home baked van Yvette van Boven. Hebben jullie die al in de kast liggen? Zo niet, kijk Sinterklaas dan heel snel heel lief aan of vraag hem voor Kerstmis. Oh boy, wat staan daar geweldige recepten in. Zeker nu met die kou van de laatste dagen is dit echt een perfect kookboek.

Als je het doorbladert wil je echt alles maken. Een tijdje geleden was ik bij de lancering van Yvette van Boven haar nieuwe kookboek bij Dille & Kamille in Amsterdam en ging ze voor ons bakken. Naast dat alles ontzettend lekker was (het rogge havermoutbrood met een dikke laag roomboter was mijn favoriet), is Yvette ook gewoon ontzettend leuk. Stiekem ben ik groot fan en heb ik een gesigneerde versie gekregen. Als je van bakken houdt dan kan ik dit boek echt aanraden.

Het boek doorbladerend kwam ik een recept voor gingerbread tegen. Yvette eet hem met gezouten boter. Geïnspireerd op haar recept maakte ik deze variant. De cake wordt heerlijk kruidig en spicy.

Maak het gemberbrood extra feestelijk door hem in plakken te snijden en er een touwtje omheen te binden. Het recept vind je ook hier bij Dille & Kamille.

Homebaked Yvette van BovenGingerbread

De gekonfijte gember is niet die natte gember in een potje, maar is gesuikerd en vond ik bij de Turkse supermarkt. Net zoals de dadelstroop. Kun je dit niet vinden, dan kun je ook ander soort stroop nemen.

Kruidig gemberbrood

Ingrediënten voor één cake
250 gram havermoutmeel
2,5 tl bakpoeder
1 el gemberpoeder
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
flinke snuf zeezout
100 gram koude boter, in blokjes
100 gram gekonfijte gember, in stukjes
200 ml dadelstroop
2 eieren
150 ml melk

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een cakeblik in en bekleed de cakevorm met bakpapier.

Meng de havermoutbloem, het bakpoeder, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en het zout. Meng met je handen de boter hierdoor tot je kruimels krijgt. Voeg nu de gekonfijte gemberstukjes toe en meng goed door elkaar.

Klop de eieren los met de dadelstroop en de melk. Giet dit bij het bloemmengsel en roer tot alles net gemengd is, maar roer niet te lang.

Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake in 45-50 minuten gaar of tot een satéprikker er droog uit komt.

Laat de cake eerst even 10 minuten afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm. Laat de gembercake verder afkoelen op een rooster.

Snijd in dikke plakken en bestrooi met poedersuiker.

Gingerbread