Gierst salade met linzen, courgette, spinazie & avocadopesto

Salade gierst, linzen, courgette, avocado en spinazie
Nog nooit eerder heb ik bewust een vegan, ja dus niks van dierlijke komaf, recept gemaakt. Ik eet wel bewust niet iedere dag vlees, maar om nou helemaal geen zuivelproducten meer te gebruiken, gaat mij net weer iets te ver.

Wel was ik erg enthousiast over het pompoen-boerenkoolrecept van Ohsheglows (eigenlijk van origine ook veganistisch, maar ik had de gierstvlokken vervangen door Parmezaanse kaas), dus toen dacht ik laat ik dit keer wél een veganistisch recept maken.

Toen ik me aan een vegan recept ging wagen, heb ik er eentje uitgekozen waarbij je zuilelvervangers nodig hebt. Toevallig had ik de gierst nog in de kast staan (ik had het een keer bij de Turkse winkel gekocht zonder te weten wat het was). Dat kwam dus goed van pas. Anders kun je het kopen bij biologische winkels.

Verder gaan er alleen maar groenten door deze salade. Super green dus. Wel is de salade erg lekker met wat geitenkaas, voor een vega variant. De gierst kun je eventueel ook vervangen door quinoa, couscous of bulgur.

Salade gierst, linzen, courgette, avocado en spinazie

Gierstsalade met linzen, geroosterde courgette, spinazie & avocadopesto

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram gierst
150 gram biologische linzen
2-3 grote courgettes
1 sjalot, fijngesneden
paar handjes verse (wilde) spinazie

voor de avocadopesto
1 rijpe avocado
1 knoflookteen
3 el olijfolie
versgemalen peper & zeezout
sap van een halve limoen
1 bosje basilicumblaadjes + wat extra voor over de salade

voor erbij
150 gram zachte geitenkaas of geraspte pecorino kaas

Bereidingswijze gierstsalade 
Doe de gierst in een kopje en neem 1,5 keer zoveel water. Doe de gierst samen met het water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag als het water kookt en laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de gierst gaar is. Roer af en toe, want de gierst neemt het water op. De gierst hoef je niet af te gieten. Doe deze in een grote kom.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en snijd in plakjes. Doe in een kom met wat olijfolie en hussel door elkaar. Leg de plakjes courgette op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met grofgemalen zeezout. Zet het rooster met de courgette in de oven en rooster in ongeveer 30-35 minuten.

Snipper het sjalotje en doe bij de gierst in de kom. Laat de linzen uitlekken en doe deze erbij.

Maak ondertussen de avocadopesto. Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of pureer met de staafmixer tot je een glad mengsel krijgt. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Doe de geroosterde courgette erbij in de kom. Schep de spinazie erdoor heen. Schep op borden en serveer met de avocadopesto en geitenkaas. Bestrooi met basilicumblaadjes en nog wat versgemalen peper.