Groene thee citroencake met bosbessen

Dag 1 zit er al weer op. Heeft iedereen een fijne Pasen so far? Wat een heerlijk weer hè. Mijn vader, die altijd erg up-to-date is wat betreft de weersvooruitzichten, vertelde dat het gister 10 graden in Frankrijk was. Met regen. “Zuid-Frankrijk hè”, zei hij er nog bij. Boffen wij even. Hier scheen de zon en ontbeten we buiten met deze groene thee citroencake op de ontbijttafel.

Mijn vader at vier dikke plakken. ’s Middags nog twee en nog een stuk als toetje. Het was een heerlijke cake (ondanks een redelijk mislukt bakproces). Inmiddels is de cake op, dus. 

Achter de cake zat wel een klein verhaal.

Een tijdje geleden kreeg ik van Max Havelaar een Fairtrade food box thuisgestuurd. Foodpost vind ik altijd leuk. Het uitpakken voelt toch een beetje als Sinterklaasavond. De doos zat vol met theesoorten. De bedoeling is om elke twee maanden een recept te ontwikkelen met Fairtrade producten uit de food box. Ik houd van producten met een verhaal. Achter mijn eigen recepten probeer ik ook zoveel mogelijk een verhaal te schrijven.  

De boeren achter producten met het Fairtrade keurmerk krijgen een eerlijke prijs betaald en met de Fairtrade premie wordt geïnvesteerd in het boerenbedrijf, de gezondheidszorg of scholing. In de box zat ook een doosje groene gember citroenthee van Clipper.

Alles mag van mij in citroensmaak. Citroenijs, citroenlimonade en citroencake. Groene thee en al helemaal met citroensmaak vind ik normaal wat stram. Het heeft iets stroefs, lastig te omschrijven. Zoiets als een straf bakkie. De groene citroenthee van Clipper smaakt heel anders. Fris en heel geurig door de gember. Deze thee heb ik gebruikt voor het recept.

Op zoek naar inspiratie voor theerecepten kwam ik een earl grey citroencake tegen. Earl grey is niet echt mijn ding, maar deze citroenthee wel.

Citroen. Thee. Citroen. Cake. Bosbessen. En maanzaad, hoewel ik ze liever poppy seeds noem want dat klinkt zo vrolijk. Dit alles ook nog eens Fair. Wat wil je nog meer?

Hier het recept voor een citroencake met groene thee, bosbessen en maanzaad.

Groene thee citroencake met bosbessen
recept aangepast van Top With Cinnamon
voor één cake
1 theezakje Fairtrade Clipper Green Tea (Ginger)
50 ml gekookt water
200 gram speltbloem
2,5 tl bakpoeder (1 zakje)
2 el maanzaad
snuf zout
75 gram zachte ongezouten roomboter
2 biologische eieren
75 gram fijne kristalsuiker
sap en rasp van 1 citroen
50 ml karnemelk
125 gram bosbessen, vers of bevroren

voor het glazuur
200 gram poedersuiker
citroensap

Zo maak je de groene thee citroencake
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in met zachte boter of plantaardige olie. Het cakeblik dat ik gebruikte was behoorlijk lang, waardoor je een platte cake krijgt. De volgende keer zou ik een kleiner formaat cakeblik gebruiken, zodat de cake wat hoger wordt (de cake op de foto is ongeveer 1/3 van de lengte van de cake, dus het was echt een lang cakeblik!)

Belangrijk is dat de ingrediënten voor het beslag (de eieren, boter en karnemelk) op kamertemperatuur zijn, anders krijg je schiftpraktijken (net als ik had). Laat alles dus eerst op kamertemperatuur komen.

Haal de thee uit het theezakje en laat de losse thee trekken in 50 ml gekookt water.

Mix het speltbloem, bakpoeder, maanzaad en zout door elkaar in een kleine kom.

Klop in een grote kom de zachte boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren en karnemelk toe. Doe het citroensap, rasp en de getrokken thee erbij. Mix alles door elkaar.

Doe het bloemmengsel erbij en meng tot een egaal beslag. Roer de bosbessen erdoorheen.

Schenk het beslag in de cakevorm. Bak de cake 45 minuten in de oven. Prik met een prikker in het midden van de cake om te zien of de cake gaar is (als deze er schoon uit komt is de cake gaar).

Laat 10 minuten afkoelen in de vorm op het rooster en haal de cake dan uit de vorm.

Laat de citroencake volledig afkoelen. Maak ondertussen het citroenglazuur. Doe de poedersuiker in een kom en voeg net zoveel citroensap toe tot je een mooie, dikke icing hebt. Voeg het citroensap in delen toe terwijl je roert. Het moet echt een dikke icing worden.

Is de cake helemaal afgekoeld? Schenk het citroenglazuur vanuit het midden over de cake en strijk over de cake uit met een spatel.

Eet de cake met een kopje Fairtrade thee.