Hartige polentamuffins met groene asperges, parmesaan en geroosterde paprika

Ondanks dat het klimaat in Nederland weer eens een recorddieptepunt heeft bereikt en kreten als “de koudste lente sinds we niet eens meer kunnen herinneren” voorbij komen, blijf ik toch stug lenteachtige gerechten koken. Je moet toch wat in deze barre tijden.

Laatst maakte ik al een hartige cake. Dit was een groot succes, dus waarom geen hartige muffins? 

Deze hartige muffins zijn gemaakt van polenta, ook wel maismeel. Voor de vulling kun je alles verzinnen wat je lekker vindt. Dit recept is met groene asperges, Parmezaanse kaas en geroosterde paprika. Je kunt de polentamuffins eten als lunchgerecht, ze zijn leuk voor een picknick of feestje of lekker met een salade erbij als avondeten. 

Met de kachel op standje “thuis-een-korte-broek-aan-ondanks-dat-het-buiten-niet-warmer-is-dan-6-graden-terwijl-het-eind-mei-is”, krijg je van deze muffins toch een beetje een lentegevoel.  

Dit heb je nodig voor ongeveer 16 polentamuffins
100 gram groene aspergetips of 5 grote groene asperges
3 puntpaprika’s (of een pot geroosterde paprika’s kan ook, als je geen zin hebt ze zelf te roosteren)
170 gram bloem
150 gram polenta (maïsgries/maïsmeel)
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
3 tl bakpoeder
500 ml karnemelk
2 eieren, losgeklopt
1 el olijfolie
snufje chilipoeder
1 tl gemalen komijn
versgemalen peper en zout

voor de garnering: tuinkers, cress van broccoli of rucola of postelijn. 
ingevet muffinbakblik of muffinvormpjes

Zo maak je de polentamuffins
Rooster eerst de paprika’s. Zet de grillstand van de oven aan. Rooster de hele paprika’s onder de grill totdat het vel zwart kleurt. Doe ze vervolgens 10 minuten in een plastic zak (een diepvrieszak is handig) en pel het vel eraf. Snijd ze vervolgens in reepjes.



Maak ondertussen het beslag voor de muffins. Zet de oven op 180 graden. 

Breng water aan de kook. Kook de aspergetips in ongeveer 3 minuten gaar en snijd ze in twee of drie stukjes. Als je grote asperges hebt, snijd dan 2 cm van de onderkant af en snijd ze in stukjes voordat je ze kookt. 

Meng de bloem, het maïsmeel, de Parmezaan, het bakpoeder, de komijn en chilipoeder in een kom. Voeg de karnemelk en losgeklopte eieren toe en roer alles snel door elkaar. Voeg als laatste de asperges en paprika toe. Breng op smaak met peper en zout.

Vet muffinvormpjes in met boter of olie en verdeel het beslag over de vormpjes. 

Bak de muffins in ongeveer 25 minuten (check even na 20 minuten) tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal ze uit de vormpjes en bestrooi ze royaal met bijvoorbeeld tuinkers, cress of een pittige saladesoort zoals postelijn. 

Wat is jouw favoriete hartige muffin?