Havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten

Gezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten

Laat ik beginnen met zeggen dat dit de best gelukte muffins ooit zijn. Tenminste, de beste die ik ooit heb gemaakt. Regelmatig maak ik havermoutmuffins, maar nooit worden het van zulke enorme joekels.

Ik weet niet hoe dat bij jou zit met muffins maken, maar ze worden nooit zoals ik echt zou willen. Natuurlijk smaken ze wel lekker, maar ze blijven altijd wat gek plat of juist met één grote bobbel.

De muffin van mijn dromen is groot en dik, onweerstaanbaar uitpuilend in zijn vorm. Zo zie je ze op tv of bij van die hippe koffietentjes op de toonbank. Zelfs m’n moeder – die van de zomer in Amerika is geweest – was onder de indruk van het formaat van deze muffins. Ze deden haar zelfs denken aan New York, waar ontbijten met een muffin een trend is.

Afgelopen weekend was het dan eindelijk gelukt. Altijd als ik iets bak, loop ik ongeduldig langs de oven, de verleiding onderdrukkend de oven alvast open te maken. Toen ik bij de oven ging kijken was ik blij verrast: de muffins zaten er pas een paar minuten in, maar kwamen nu al boven het bakblik uit. Dat belooft wat, dacht ik nog.

En ja hoor, de muffins kwamen er perfect uit. Precies goed gaar, licht gebruind en niet te vergeten: groot. Héél groot.

Naast dat dit dus grote jongens worden, zijn deze havermoutmuffins ook nog eens gezond. Ze mogen tijdens een detox, dus dat lijkt me goed nieuws. Niet dat ik aan het detoxen ben, maar toch fijn voor het idee. Zonder toegevoegde suikers en zonder roomboter. De havermout en rijstemeel zorgen voor een hele fijne structuur: luchtig, maar toch smeuïg.

Mijn zusje en ik hebben er een soort ritueel van gemaakt dat we elke keer als we samen thuis zijn we iets gaan bakken. Mijn zusje speelt dan handmodel. Eerder maakten we mijn inmiddels befaamde worteltaart. Dit is veruit het meest bezochte recept op mijn blog. Ik ben nog steeds aan het nadenken over een gezondere variant. Ook komen deze cranberry koeken, koeken met gember en chocolade en lemon merengue pie hier uit de oven.

Een reden dat thuis bakken zo fijn is, zijn alle keukenspullen.  De trouwe lezer weet inmiddels dat mijn moeder enorm goed kan koken. Je kan je dus wel voorstellen hoe haar keuken eruit ziet: nog vele malen voller dan de mijne vol met allerlei handige keukenhulpjes en apparatuur. Een must voor het goed slagen van baksels is een goede oven die doet wat je zegt. Dat heb ik in mijn vorige huis wel geleerd. Daar hadden we een klein elektrisch oventje. Op zich handig voor in de kleine keuken, maar zo onvoorspelbaar. Het ene moment was er niks aan de hand, het volgende moment was de bovenkant van je taart zwartgeblakerd. Niets is zo teleurstellend als een taart die aanbrandt, vind ik dan. Als ik iets voor mijn blog wil bakken dan doe ik dit dus het liefste thuis.

Trouwens, als je geen vormpjes in huis hebt kun je heel makkelijk zelf muffinvormpjes maken. Het enige wat je nodig hebt is een muffinbakvorm, bakpapier en een potje of glas dat precies in de rondjes past. Knip vierkantjes uit het bakpapier, leg deze over de rondjes, druk met het glas het bakpapier in de muffinvormpjes en trek de randen strak omhoog. Schep dan snel het beslag erin. Knip de randen eventueel nog een beetje bij.

Zie zo. Hier het recept om de perfecte muffins te maken. Doordat deze havermoutmuffins niet te zoet zijn, kun je ze prima eten als ontbijt. Handig als je weinig tijd hebt ’s ochtends. Neem er wel twee – of drie – want ze zijn verslavend lekker…

Gezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannotenGezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannotenGezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten

Gezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten

Ingrediënten voor 11 muffins

75 gram rijstemeel
75 gram havermoutmeel (maal havermout fijn in de keukenmachine)
2,5 tl bakpoeder
Snuf zeezout
Snuf kaneel
Snuf gemberpoeder
150 ml roeryoghurt, geitenyoghurt voor detoxproof
75 ml olijfolie
2 hele rijpe bananen
3 eieren
125 gram pecannoten
250 gram bramen (ontdooid uit de diepvries)

Havermout ontbijtmuffins maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de twee meelsoorten door elkaar. Voeg het bakpoeder, zeezout, kaneel en gemberpoeder toe en meng door elkaar.

Prak de bananen met een vork. Roer de yoghurt hierdoor. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar. Voeg de olijfolie toe en meng door elkaar. Voeg als laatste de eieren toe en meng alles tot een glad beslag.

Hak de pecannoten grof. Schep nu de pecannoten en bramen door het beslag. Houd van allebei wat achter als topping.

Maak zelf muffinvormpjes van bakpapier of vul een muffinbakblik met vormpjes. Schep met een soeplepel in elk vormpje wat beslag tot deze tot de rand gevuld zijn. Verdeel de rest van de bramen over de muffins. Bestrooi met de achtergehouden pecannoten.

Bak de muffins in de oven in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Prik met een prikker om te kijken of ze gaar zijn.

Haal de muffins uit de oven en laat afkoelen – of niet en eet ze gelijk op.

Gezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten Gezonde havermout ontbijtmuffins met bramen en pecannoten