Ovengebakken havermout met banaan en bramen

Zal ik beginnen met de onthulling? Of met dit recept voor havermout uit de oven?

Eerst even een klein stukje over havermout en wel ovengebakken havermout. Dit is een van mijn klassiekers, old time favorites, lievelingsontbijtjes. Er zijn tijden dat ik het elke dag eet of bijna elke dag, zo erg houd ik van dit ontbijt.

Ok. Ik ben té enthousiast, dus nu het leuke nieuws…

Zoals jullie wellicht weten is het ontbijt een van mijn lievelingsmomenten van de dag. Zo zijn Suus en ik samen the Healthy Breakfast Club begonnen waarop we al onze favoriete ontbijtjes delen. Volg je ons daar al? 

Samen delen we dezelfde passie: ontbijten met goede koffie, mensen die je lief hebt en lazy muziek op de achtergrond. Het is zo leuk om te merken dat we over zoveel dingen hetzelfde denken. Vaak sturen we elkaar ’s ochtends een foto of berichtje met iets dat we nu weer gegeten hebben als ontbijt en dat de ander ook echt moet proeven.

Ook delen we samen dezelfde droom: een eigen kookboek. En eigenlijk ook nog een eigen koffiebar waar we de lekkerste ontbijtjes serveren.

Nu vonden we alleen een blog niet genoeg…

Om al onze ontbijtrecepten nog meer met jullie te delen gaan we samen een online kookboek maken. Al onze favoriete ontbijtjes in gebundelde vorm. Hoe die vorm er precies uit gaat zien, weten we nog niet, maar dat boek gaat er komen.

Ontbijt. Goede koffie. Goede muziek. Nog meer ontbijt en wandelingen en dan weer tijd voor ontbijt en de krant. Al onze favoriete onderwerpen in één boek.

Natuurlijk zal het kookboek bestaan uit klassiekers uit de oude doos, zoals ovenbaked oats, pancakes en scones, maar ook zullen we met nieuw materiaal komen. Nieuwe foto’s, nieuwe recepten, nieuwe ontbijtmomenten.

Het kleine begin van de droom gaat er komen. Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast als wij!

En dan nu terug naar het ontbijt van vandaag.

Sinds vorig jaar London met elke ochtend perfect porridge als ontbijt, ben ik havermout fan. Eerder postte ik dit recept al voor ovenbaked overnight banana oats. Deze ovengebakken havermout is ook met banaan, maar wordt knapperig en lijkt minder op havermoutpap.

Hiervoor had ik een periode dat ik mijn havermout elke ochtend opwarmde in een pan of bij haast in de magnetron. Nu zit ik in de ovenbaked-oat-fase. Eigenlijk zijn ovenbaked oats nóg simpeler om te maken.

Zet de ovenschaal met havermout in de oven als je onder de douche stapt en je ontbijt is klaar als je net jezelf hebt afgedroogd. Na 15-20 minuten kan de havermout uit de oven en heb je een kom lekker warme, geurige en knapperige havermout. Één van mijn ontbijtklassiekers. Wat is jouw ultieme havermoutontbijt?

Ondertussen gaan we lekker door met het bedenken van ontbijtjes, mag ik straks weer koffie drinken en houden we jullie op de hoogte als er meer nieuws is.

En oja: mocht je bij een uitgever werken, dan houden we ons aanbevolen. Mailen mag altijd naar info@yellowlemontreeblog.com

Ovenbaked oats met banaan, bramen en gedroogde pruimen

voor 2 personen
50 gram havermout (rolled oats)
50 gram havervlokken (detox proof) of andere vlokken zoals spelt, rogge of tarwe
200 ml amandelmelk of ander soort (plant)melk
1 grote rijpe banaan
250 gram bramen of ander zomerfruit
stuk of 10 gedroogde pruimen
2 tl kaneel
snuf grofgemalen zeezout

Zo maak je ovenbaked oats 
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe de havermout, havervlokken en snuf zeezout in een ovenschaal. Schenk de amandelmelk erover en roer door elkaar.

Snijd de banaan in plakjes en verdeel samen met de bramen en gedroogde pruimen over de ovenschaal. Roer alles door elkaar. Doe er nog een flinke snuf kaneel over.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de havermout in ongeveer 15-20 minuten mooi bruin en knapperig.

Haal uit de oven. Schep er nog wat vers fruit over. Lekker met een flinke lepel kwark en eventueel wat agavesiroop of honing.