Homemade focaccia

Vandaag een super lekker recept voor zelfgemaakte focaccia. Een focaccia is een Italiaans plat brood. Ik houd van Italiaans en ik houd van brood, dus dat kan bijna niet beter. Het enige nadeel van zelf brood maken is dat je geduldig moet zijn. Máár bij focaccia’s is dat net even anders. Het deeg is namelijk vergelijkbaar met dat van pizza, maar dan dikker. Je hoeft dus niet zoals bij brood het deeg eindeloos te kneden of lang te laten rijzen. Geduld is een schone zaak, alleen nu even niet.

Focaccia’s kun je met alles wat je lekker vindt beleggen. Het basisdeeg is het belangrijkst. Ik weet zeker dat er oneindig veel variaties bestaan. Ik maakte deze vier verschillende focaccia’s: olijven en rozemarijn / tomaatjes en pesto / rode ui en rozemarijn / zongedroogde tomaatjes en oregano. Maar er zijn vast nog andere lekkere toppings

Dit heb je nodig voor vier home made focaccia’s

recept aangepast van ztrdg

375 gram tarwe bloem
1 tl zout
ongeveer 240 ml lauw warm water
1 scheut extra vergine olijfolie
5 gram droge gist

Voor de vulling:
groene en/of zwarte olijven zonder pit
1 takje rozemarijn

8 gehalveerde cherry tomaatjes
1 el pesto

1/2 rode ui in halve ringen
1 takje rozemarijn

4 zongedroogde tomaatjes
1 tl gedroogde oregano

grof zeezout
extra vergine olijfolie

Zo maak je de focaccia’s
Verwarm de oven voor op 50 graden.

Doe de bloem in een kom en meng samen met het zout, water, olijfolie en gist. Kneed het deeg een paar minuutjes goed door elkaar. Het deeg moet nog wat plakkerig zijn, dus het kan zijn dat je wat extra water moet toevoegen of juist wat extra bloem.

Verdeel het deeg in 4 stukken en vorm er ovale broden van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Druk in één brooddeeg de olijven en takjes rozemarijn. Druk de halve cherry tomaatjes in het tweede brooddeeg en verdeel de pesto erover. Druk de gedroogde tomaatjes in het derde brood en bestrooi met oregano. Verdeel de halve uienringen over het laatste brood en bestrooi met rozemarijn takjes en druk wat van de takjes in het brood. Besprenkel alle vier de broden royaal met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.

Zet de bakplaat in het midden van de lauwwarme oven en laat de broden 15 minuten rijzen. Haal de plaat nu uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broden vervolgens in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin.