Hotspots Antwerpen

 

Vandaag deel ik mijn Antwerpen tips op de blog. Afgelopen week was ik in Antwerpen en ik en mijn zusje bezochten ontelbaar veel leuke plekken en hotspost in Antwerpen.

Antwerpen heeft zoveel leuke plekken om te eten, koffie te drinken of te ontbijten. Hier een verzameling van mijn leukste, meest bijzondere adressen en hotspots in Antwerpen.

In Antwerpen valt zoveel te beleven. Langs de Schelde wandelen, een bezoek brengen aan de Zoo, in een van de vele cafés tussen de locals een Antwerps ‘bolleke’ drinken, slenteren door historisch Antwerpen, friet eten met ‘ribbekes’, uitgebreid ontbijten en natuurlijk de Meir afshoppen.

Hotspots Antwerpen

Afgelopen week was ik een nachtje naar Antwerpen. ’s Ochtends kreeg ik via Twitter nog allerlei handige tips en niet-te-missen-adresjes. Na twee uur met de trein kwamen we aan op het centraal station van Antwerpen. Ons hotel was nog geen 500 meter van het station dus nadat we even snel onze tas hadden afgeleverd, kon de stedentrip beginnen. Solden, detox en pretox juices, koffie, slenteren door het Middeleeuws ogende centrum, verse gember thee, friet met stoofvlees, een Belgisch biertje en uiteindelijk voldaan terug in de trein met twee immense stukken taart. Dit was waar twee dagen Antwerpen uit bestonden.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw favoriete plekken in Antwerpen?

LUNCHBOX

Nieuwstad 10 (Theaterplein, tegenover de Schouwburg)

Lunchbox is echt mijn favoriete lunch- en eetcafé in Antwerpen. Begin de dag dus bij Lunchbox. Lunchbox is een healthy food café waar je de hele dag door terecht kunt voor een goede espresso, versgeperst sap, een extravagant broodje of wrap als lunch. De kaart staat vol met gezonde bio gerechten.

Als je binnenstapt word je gelijk vrolijk van het kleurrijke interieur en de grappige namen op de menukaart. Ook al ben je maar een dagje weg, het voelt gelijk als vakantie. Zeker als je gaat voor een vers sapje genaamd Paradise Isle met kiwi, banaan en sinaas of de Berry Delicious met rode bessen en pompelmoes.’s Avonds kun je hier big burgers eten zoals de mega baconburger en ook serveren ze deluxe wraps, pasta en salade.

 

Aanraders zijn de XL fresh juices en de focaccia genaamd Razorblade met buffelmozzarella, zelfgemaakte pesto en rucola. Ook de koffie is hier heerlijk. De lunch is niet heel goedkoop (wij hadden allebei een XL juice, deelden een broodje en dronken nog een koffie en waren rond de 10 euro per persoon kwijt), maar zeker de moeite waard.

BARNINI

Oudevaartplaats 10 (theaterplein, schuintegenover de Schouwburg)

Schuin tegenover Lunchbox op het Theaterplein zit Barnini. Barnini staat vol met vintage: tafels, lampen, stoelen, kasten, schilderijen met foto’s en vazen met bloemen. Bij Barnini kun je terecht voor een bagel met een speciale koffie of thee en homemade ijsthee. Denk aan groene thee met peer en agavesiroop en witte chocolademelk met marshmallows. Elke week hebben ze een wisselende bagel van de week, zoals een bagel met creamcheese, rode biet, preischeuten en avocado of een bagel met geitenkaas, verse vijgen, rauwe ham en peer. Best speciaal dus. Het proberen waard is de ijsthee met lavendelsiroop.

 

PERRUCHE

Oudevaartplaats 61

Om de hoek bij het Theaterplein aan de Oudevaartplaats 61 zit Perruche. Ga hierheen voor een uitgebreid ontbijt met een kop koffie, versgeperste appelsien, een croissantje met jam, eitje, brood en yoghurt. Ook voor de lunch zit je hier goed. De broodjes zijn rond de 4€ en rijk belegd met prepare (een soort filét Americain), brie of mortadella met zongedroogde tomaat. Ook hebben ze huisgemaakte soep en staan zelfgebakken muffins en cheesecake uitgestald op de toonbank.

 

 

COFFEELABS & The next level – de hemel op aarde voor koffieliefhebbers

Lange Klarenstraat 19 (zijstraat van de Meir) 
Toe aan caffeïne? Bij Coffeelabs drink je – zoals de naam al zegt – de lekkerste koffie. Voor de koffiefanaten onder ons vind je dit koffiewalhalla in een zijstraat van de Meir. Ideaal dus om even te ontsnappen aan de drukte van de bruisende winkelstraat.

Lust je geen koffie? Ook niet-koffiedrinkers komen hier aan hun trekken. Zo staan er ook dorstlessers als homemade iced tea, ijskoffie, sappen en limonade op de kaart. Daarnaast hebben ze verschillende soorten thee, zoals gember thee. Honger? Neem een panini met parmaham, een lekker stuk worteltaart of quiche met ricotta en spinazie voor erbij.

Het was nu nogal koud, maar in de zomer drink je de koffie op het dakterras: The Next Level. Ik ben enorm benieuwd naar dit groene dakterras, dus ik ga van de zomer zeker nog eens terug.

KOFFIEKLAP
Klapdorp 41
Een andere plek waar we langsliepen om koffie te drinken is Koffieklap. Helaas hadden we al genoeg cafeïne op, dus we hebben alleen een kijkje naar binnen genomen. Het zag er ontzettend gezellig uit. Eenmaal thuis natuurlijk even Koffieklap opgezocht.

Koffieklap is een gloednieuwe koffiebar in Antwerpen (open sinds december 2013). Het motto “eerlijke koffie – eerlijke kansen”. Koffieklap bekommert zich daarom om vrouwen uit moeilijke situaties en geeft hen een kans om horeca ervaring op te doen. Klinkt als een bezoekje waard.

Naast eerlijke koffie, hebben ze ook taart en muffins, verse boterhammen met hummus van witte bonen of aubergine en zelfgemaakte soep. Koffieklap staat hoog op mijn to-visit-lijst voor de volgende keer.

De Broers van Juliette

IJzeren waag 4

Slenterend langs alle vintagewinkels in de Kammenstraat kwamen we uit bij de Broers van Juliette (het kleine zusje van de Broers van Julienne). De etalage staat vol met de heerlijkste quiches, hartige taarten en cheesecakes en andere vegetarische lekkernijen. Bij Juliette hebben ze naast quiches en taarten ook verse biologische broodjes en soep. Juliette is wat minder chique dan haar grotere Broer Julienne. Ga voor een luxe en uitgebreide driegangenlunch daarom langs bij Julienne aan de Kasteelpleinstraat 45-47 (hier kun je ook in de avond eten).

Alles kun je ook meenemen en daarnaast is het café ook een kleine winkel waar je biologische producten kunt kopen. Voor de terugreis namen we een rabarbertaart met amandel en een mokka-chocolade kaastaart mee voor in de trein. Eigenlijk wil je de hele etalage wel opeten, want ook de bananencake met limoencrème, de Griekse yoghurttaart met abrikozen en pijnboompitten en de chocolade perencrumble zagen er onweerstaanbaar uit.

Meer zin in hartig? Neem dan een stuk quiche met ansjovis, courgette en gedroogde tomaat of een hartige taart met feta, olijven en courgette. De stukken taart en quiche zijn redelijk aan de prijs als je het ter plekke op eet (hartige taart met een salade rond de 11 € en zoete taart 6,50 €), maar meenemen is ook een optie. Meeneemprijzen zijn 5,50 € voor een hartige taart en 3 € voor een stuk zoete taart (je krijgt wel een immens groot stuk).

Alle taarten van de Broers van Juliette zijn alleen al een reden om snel weer terug te gaan naar Antwerpen.

K50

Kammenstraat 50

In de Kammenstraat zit K50: een knus lunchtentje met een uitgebreide broodjeskaart. Ga hierheen als je veel trek hebt. Lekker is het broodje met chorizo en mozzarella of geitenkaas en zongedroogde tomaat. Goedkoop is het niet (de “specials” zijn rond de 9€), maar de broodjes zijn wel enorm groot. Dus ga hierheen voor een goede bodem tijdens het winkelen.

 

FELIX PAKHUIS: Balls & Glory en de Markt

Godefriduskaai 30

Heb je zin in een wandeling? Loop dan richting het noorden van Antwerpen naar de oude havenbuurt. Daar vind je het Felix Pakhuis aan de Godefriduskaai. Het Felix Pakhuis is een culinair en cultureel walhalla. In het Felix Pakhuis vind je restaurant de Living, een cultuur podium, de Markt en de Tuin. Hier kun je in de zomer op het terras zitten met uitzicht op de jachthaven.

De Markt gaat terug naar de geschiedenis van het pakhuis: een opslagplek voor koffie, thee, hop, wijn, tabak en cacao. Nu koop je hier groenten, fruit, bijzondere koffie en thee, wijnen, sap, delicatessen zoals speciale pasta’s en tapenades en kaas, vlees en vis. Alles is zoveel mogelijk lokaal en duurzaam gemaakt. Je kunt bij de Markt boodschappen doen, maar ook gelijk je aankoop opeten op het tuinterras in de zomer of knus binnen met een lekker biertje of goed glas wijn.

Naast de Markt zit Balls & Glory. Bij Balls & Glory eet je een traditionele homemade gehaktbal gevuld met iets lekkers. Je kan ze eten in de Balls & Glory-corner of mee naar huis nemen om thuis klaar te maken. Eerst kies je een bal met een niet alledaagse vulling, te denken aan witloof en mosterd, rode kool en peer of pompoen en geitenkaas. Daarbij kun je kiezen uit ‘stoemp’ van aardappel en wortel of colesalad. Drink er een lekker biertje bij of eet op aan de kade.

DE TALOORKES

Lange koepoortstraat 61

Als je naar Antwerpen gaat, hoort een echt Vlaamse maaltijd erbij. Sluit de dag af met een flink bord stoofvlees met huisgemaakte fritjes. In de historische binnenstad vind je allemaal gezellige cafeetjes en restaurants. Slenterend door de smalle straten voelt het alsof je door de Middeleeuwen loopt. Hier drink je een echt Antwerps ‘bolleke’ en eet je ‘ribbekes’ of ‘Stoemp met worst’. Natuurlijk met een flinke portie huisgemaakte frieten met mayonaise. Allemaal echt Belgisch.

Wij kwamen uit bij de Taloorkes. De Taloorkes is zo’n eetcafé waar je graag nog eens terug komt. Hier serveren ze flinke porties van de lekkerste Vlaamse gerechten zoals Vlaamse ribbekes, konijn op Grootmoederswijze en stoofvlees met bruin Trapist. Alle gerechten worden natuurlijk geserveerd met handgesneden verse fritjes of dagverse stoemp. Dus als je een betaalbare, lekkere maaltijd wil waar je de hele avond vol van zit dan moet je echt naar de Taloorkes.

Dit waren mijn favoriete hotspots van Antwerpen. Er is nog zoveel meer, dus een goede reden om gauw eens terug te gaan. Wat zijn die van jouw?

p.s. In Antwerpen zijn veel cafés en restaurants dicht op maandag en dinsdag, dus houd daar rekening mee als je een tripje plant.