Hotspots Kopenhagen

Kopenhagen
Kopenhagen: op mijn to visit list

Kopenhagen stond al lange tijd op mijn to go lijstje. Of beter gezegd lijst, want de plekken die ik nog wil bezoeken zijn eindeloos. Van de Scandinavische landen had ik tot vorige week alleen Stockholm bezocht. In de afgelopen twee weken ben ik in Noorwegen, Kopenhagen en een klein beetje Zweden geweest.

Na deze tripjes ben ik verliefd geworden op Scandinavië. Kopenhagen is echt een stad waar je je gelijk thuis voelt. De vriendelijke mensen, de mooie natuur, de rust, de heerlijke brunches, de gekleurde huisjes en leuke koffietentjes maken Kopenhagen tot een van mijn lievelingssteden.

Hotspots Kopenhagen 

In zes dagen ontdekte ik samen met Marlous Kopenhagen tijdens onze stedentrip. We bezochten eindeloos veel leuke plekken en hotspots, fietsen door leuke wijken, aten burgers, dronken cocktails, smoothies en ijskoffies, bezochten een festival, stapten weer op de fiets en aten de beste brunch ooit. Doordat local Cecilia ons rondleidde door Kopenhagen en ook Roos (die er gewoond heeft) een leuke lijst met hospots en leuke plekken om te eten had opgeschreven, voelden we onszelf haast locals.

Kopenhagen kent ontelbaar veel leuke plekken om te ontbijten, lunchen, koffie te drinken of te eten. Ondanks dat we ontzettend veel hotspots bezocht hebben, zijn er nog zoveel meer leuke cafés, restaurantjes en plekken te ontdekken. Op de laatste dag van onze trip waren we al bezig met het plannen van een nieuwe.

Kopenhagen, wat ben je geweldig! We komen zeker snel eens terug.

Hieronder vind je mijn favoriete plekken in Kopenhagen en geef ik wat tips voor het overnachten en vervoer in Kopenhagen. Ongetwijfeld valt er nog zoveel meer te ontdekken, maar dit is mijn lijst. Wat zijn die van jou?

Downtown Kopenhagen hostel midden in het centrum van Kopenhagen

Overnachten in Kopenhagen: hostel Downtown Copenhagen

Op uitnodiging van Art Rebels mocht ik met Marlous mee voor een citytrip naar Kopenhagen. Woensdagavond kwamen we aan in het hostel Copenhagen Downtown Hostel. Het hostel doet zijn eer aan: het ligt midden in het centrum, dus hartje downtown, 10 minuten lopen van het Centraal Station en metrostation Vesterbro.

Het hostel heeft 88 kamers en 365 slaapplekken variërend van dorms voor 4 tot 10 personen tot privékamers. Wij sliepen op een tweepersoonskamer met een stapelbed. De kamer was klein, maar als je de hele dag op pad bent is het enige wat je doet er slapen. Erg fijn was dat we een eigen badkamer hadden, alhoewel de gezamenlijke douches en wc’s er prima uitzagen.

Het hostel heeft WIFI, maar dat werkt alleen beneden in de gemeenschappelijke ruimte en bar. Soms is dit een nadeel, maar het hostel heeft hier bewust voor gekozen zodat niet iedereen de hele dag op zijn kamer op laptop of mobiel zit. Beneden is altijd genoeg ruimte om met je laptop te zitten aan de lange tafel en is het dan ook de hele dag door gezellig.

Erg handig is dat het hostel fietsen verhuurt. Ondanks dat je alles in het centrum kunt lopen is het leuk om eens een fiets te huren en de wijken rondom het centrum te verkennen. Een fiets huren kost 75 kronen voor 12 uur en 100 kronen voor 24 uur. Vraag om een fiets met een mandje zodat daar je strandspullen inpassen.

Het hostel serveert voor 65 kronen een all you can eat ontbijt met keuze uit yoghurt, vers fruit, broodjes en verschillende soorten beleg. ’s Avonds hebben ze een free diner waar je kunt aanschuiven. Het diner start om 18.30 uur, maar als je zeker een plekje aan een van de lange tafels wilt hebben moet je voor 18.00 uur wel gaan zitten. Wij hebben geen gebruik gemaakt van het gratis avondeten, maar zagen spaghetti en rijst met saus voorbij komen. Het is geen fancy diner, maar wel ideaal als je low budget wil.

’s Avonds is het leuk om aan een van de lange tafels een biertje te drinken of spelletjes te spelen. Je hebt snel aanspraak, wat het ook een leuk hostel maakt om in je eentje te verblijven. Een slaapplek op een dorm heb je vanaf 200 kronen (ongeveer 26 €).

Overnachten in Kopenhagen? Met deze link krijg je via Booking 10% korting op je reis terug.

CPH Downtown hostel

Vervoer in Kopenhagen

Als je in Kopenhagen bent, huur dan een fiets. Kopenhagen is echt een fietsstad met veel fietspaden en veel ruimte voor fietsers. De stad kun je prima te voet verkennen, maar als je net wat verder wilt is het leuk om op de fiets te gaan. Op de fiets door een stad die je niet kent voelt gelijk heel local.

Wij hebben maar twee keer de metro gebruikt en dat was van en naar het hostel vanaf het vliegveld. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met de metro naar het centrum. Koop dan een 10-rittenkaartje voor 150 kronen, daarmee kun je met z’n tweeën heen en terug. Een enkeltje kost rond de 72 kronen per persoon, dus met een rittenkaart ben je goedkoper uit.

Het centrum van Kopenhagen

In het centrum zijn de smalle straatjes achter de grote winkelstraten het leukst. Daar vind je ontzettend veel kleine, leuke en originele winkels, eetcafés, koffietentjes en restaurantjes. Erg leuk is de Latijnse Wijk (Latiner Kvarteret) dit was vroeger het universiteitsgebied.

Onze favoriete straat in het centrum was de Kompaniestraede. Deze straat zat om de hoek bij het hostel en zit vol met leuke cafés en interieurwinkeltjes. Ook een erg leuke straat is de Fiolstraede. Hier vind je onder andere Paludan Bog & Café en iets verder zit the Big Apple.

Máár, er is meer dan het centrum. Eigenlijk vind je in elke wijk kleine centrumpjes met hippe eetplekken, leuke cafés en gezellige restaurantjes. Wel goed om te weten is dat Kopenhagen behoorlijk prijzig is vergeleken met Nederland (gelukkig niet zo duur als Noorwegen, waar je 11 € voor een glas wijn betaalde). Koffie is rond de 3-4 €, smoothies rond de 6 € en voor lunch betaal je al gauw rond de 10 – 15 €. Ook alcohol is prijzig, een biertje kost vaak rond de 5 € (maar dan krijg je wel een halve liter)

Paludan Bogcafé Kopenhagen

Paludan Bog & Café

Paludan Bog & Café vind je vlakbij de universiteit. Het is een café, boekhandel en antiquaraat in één. Dit is zo’n café waar je gerust de hele dag met een boek kunt gaan zitten. Boven in het café tussen de oude boeken vind je overal knusse plekjes.

Bij Paludan kun je de hele dag terecht voor ontbijt, brunch, lunch, avondeten of een drankje (een fles wijn is hier voor Deense standaarden goedkoop, namelijk rond de 159 kronen / 21 €) Ga hierheen en neem een smoothie met passievrucht en banaan of met aardbei en bestel een salade als lunch. De brunch met pancakes, eieren, vleeswaren, yoghurt met fruit en een smoothie is ook een aanrader, daarmee zit je voor de hele middag vol.

 

Kompa'9 Kopenhagen

Kompa’9 & de Kompaniestraede

De Kompaniestraede was onze favoriet. In deze straat vind je ontzettend veel leuke cafés, restaurantjes, een wijnbar en leuke interieurwinkeltjes.

Onze favoriet was Kompa ‘9. Kompa ‘9 is een klein en knus café waar ze organische koffie schenken en de prijzen zijn goed. Ook hebben ze hier ontbijt en lunch, zoals apple porridge, roggebrood en gekookte eieren en hebben ze typisch Deense sandwiches gemaakt van roggebrood. De broodjes zijn tussen de 30 en 50 kronen.

Als je niet van koffie houdt, dan hebben ze ook thee, warme chocolademelk en warme appelsap. In de zomer is Kompa ‘9 ook op donderdag- en vrijdagavond open voor wijn, hapjes en een biertje. Echt een aanrader! Het terras zit vol met Deense beroemdheden en tv-sterren (die wij natuurlijk niet herkenden, maar toch).

Ook leuk is om naar de andere vestiging Kaf Bar te gaan.

Barburrito

Barburrito

Barburrito is een Mexicaans restaurant. In Nederland ga ik eigenlijk nooit naar de Mexicaan, maar hier is het eten echt geweldig lekker. Van binnen is het klein en knus, maar er hangt een leuke sfeer. Als het mooi weer is, reserveer dan een plek buiten op het smalle terras.

Leuk is om het eten samen te delen. Ze hebben kleine open ronde taco’s met varken, rundvlees, kip of groenten en grote goedgevulde burrito’s die ze door midden snijden. Ook erg lekker zijn de gefrituurde bananenchips met guacamole.

Neem er een koud Mexicaans biertje bij of een groot glas huisgemaakte limonade met limoen en munt.

Amager

Amager Strandpark

Wulff og Konstali

Als je in Kopenhagen bent, dan moet je hierheen. Echt, wat een geweldig leuke plek! Cecilia had ons uitgenodigd voor een brunch bij Wulff og Konstali. Vanaf het centrum is het ongeveer 15 minuten fietsen. Je komt op een soort van industrieterrein en net als je begint te twijfelen of je wel goed zit, zie je in de verte de gezellige picknicktafels buiten staan.

De brunch is echt het einde. Alles is vers gemaakt. Het brood wordt ’s nachts gebakken in de eigen bakkerij. Je krijgt een kaart met 18 verschillende gerechtjes, zoals een broodmandje, amandel en chocolade croissants, roggebrood met marmelade, Deense pap, IJslandse yoghurt (een soort room) met granola, vleeswaren en heerlijke Deense kazen met appelsapmarmelade, eieren en avocado. Je kunt kiezen uit 5 (95 kronen) of 7 (129 kronen) gerechtjes.

Voor de brunch kun je van 9-15 uur terecht. Wulff og Konstali heeft twee vestigingen. Goed om te weten is dat de brunch alleen wordt geserveerd op Lergravsvej. Liever lunchen? Wekelijks hebben ze een dagelijks wisselend lunchgerecht voor 75 kronen, zoals een salade met vitello tonnato, een aubergine pizza of een lekkere sandwiches.

Neem er een goede espresso, versgeperste sinaasappelsap of een juice met bieten, wortel en gember bij.

Handig is om een fiets te huren en er met de fiets heen te gaan. Fiets daarna gelijk een stukje door naar het Amager Strandpark (natuurlijk kun je ook de metro nemen).

Wulff og KonstaliWulff og Konstali Kopenhagen

Islands Brygge

Als je in Kopenhagen bent, ga dan echt naar Islands Brygge. Fiets of loop de brug over en je komt in nog niet ontdekt Kopenhagen. Op bijna elke hoek van de straat heb je een hip en leuk cafeetje. Cecilia schreef er zelfs een hele cityguide over, die je hier kunt lezen.

Leuk aan deze wijk is dat je er echt alleen maar locals tegenkomt. Ook een aanrader is zwemmen in de haven. Je springt zo vanaf de kade het water in en klautert er met een trappetje weer uit. Koop een flesje wijn en haal een pizza en breng de avond door op de kade.

Overdag kun je in de wijk bij een van de volgende leuke lunchplekken of cafés terecht.

Café Alma KopenhagenCafé Alma Kopenhagen

Café Alma

Een plek in Islands Brygge waar je écht heen moet gaan is Café Alma. De sfeer bij Café Alma is geweldig en het eten is to die for. Ik bestelde de day special en dit was een van de beste keuzes ooit: super malse ossenhaas met kreeft, venkel, bieten en dille. Geserveerd met een gefrituurde crunchy zoete aardappel. Ook de Old Fashioned Burger is een begrip en de friet is te lekker.

Een andere aanrader is de houten plank met allerlei lekkere Deense gerechtjes, zoals bresaola met ingelegde rabarber en kervel, gerookte makreel met radijs en gepikkelde kalfstong met asperges.

Aan de overkant van Café Alma zit de andere vestiging van Wulff og Konstali, waar je heerlijke lunch kunt halen.

Foodshop no. 26 KopenhagenFoodshop no. 26 Kopenhagen

Foodshop no. 26

Vlakbij de haven zit Foodshop no. 26. Foodshop no. 26 is ideaal voor als je naar de haven gaat om te zwemmen. Haal hier een enorme smoothie en goed belegd broodje of wat zoets. Alles kun je to go meenemen of op het terras opeten.

De smoothies en shakes zijn groot, koud en vers. Aanraders zijn de choco koffie met banaan en crunch en de smoothie met aardbeien, amandelmelk en gember. Of neem een verfrissende ice latte of zelfgemaakte limonade.

Vesterbro: het Westen 

Vesterbro is de voormalige arbeiderswijk. Op straat zie je veel kunstenaars, creatieve mensen en artiesten. In Vesterbro vind je veel leuke cafés en restaurants. Vroeger vond je in de wijk het Meat District en zaten er veel slachterijen, tegenwoordig kun je op deze plekken leuk uitgaan.

Rist Kaffebar KopenhagenGranola Kopenhagen

Rist Kaffebar & Granola

Een erg leuke straat met veel gezellige cafés, koffiebarretjes en interieurwinkels is Vaernedamsvej. In deze straat vind je Granola op nummer 5, waar je terecht kunt voor een ijsje, milkshake, chocola en snoep. Een andere leuke koffiebar schuintegenover is Rist Kaffebar op nummer 4.

Bij Rist Kaffebar drink je een goede kop koffie met huisgemaakt lekkers. Ook hebben ze hier veel detox proof zoetigheden en repen. Ideaal voor als je zin hebt in iets zonder gluten of suikers.

Trailerpark Festival KopenhagenTrailerpark Festival Kopenhagen

Trailerpark Festival

Op uitnodiging van Art Rebels hadden we vrijkaartjes voor het Trailerpark Festival. Het Trailerpark Festival is een jaarlijks terugkerend festival. Elke dag kun je hier vanaf 17.00 uur tot diep in de nacht terecht voor Kopenhaagse bands, kunst, koffie, eten, funky dj’s en cocktails.

De sfeer op het festival is ontzettend goed. Overal hangen mooie lampen, zie je de meest creatieve bouwsels, zijn leuke plekken om te zitten en de muziek is fijn om op te dansen. Erg lekker is de burger of neem platbrood met verschillende soorten beleg.

Het Trailerpark Festival vindt plaats in het Copenhagen Skatepark aan de Enghavevej. Dit jaar was het van 31 juli t/m 2 augustus. Ben je volgende zomer in Kopenhagen? Breng dan zeker een bezoekje aan die leuke, arty en hippe festival. Een dagkaartje kost 200-250 kronen of koop een weekendticket voor 500 kronen.

Bang & Jensen Kopenhagen

Bang & Jensen

Bang & Jensen is de hele dag geopend voor ontbijt, brunch, lunch, diner en een drankje. De brunch schijnt erg goed te zijn, maar wij hebben hier ’s avonds gegeten. Het eten is wat studentikoos en niet duur. Zo kun je kiezen uit lamscurry, wortelsoep met gember, burrito’s of pasta met pesto. De prijzen voor een avondmaaltijd liggen rond de 10 – 12 €.

Op zaterdagavond verandert Bang & Jensen in een cocktailbar en kun je hier uitgaan. Je vindt Bang & Jensen aan de Istegade nummer 130. In deze straat vind je nog veel meer leuke en hippe tentjes, dus zeker de moeite waard om doorheen te fietsen, een hapje te eten en uit te gaan.

Nørrebro

Nørrebro is een veelzijdige wijk met goedkopere eetplekken, leuke buurtcafés en kleine winkels. Nørrebro ligt aan het noordoosten van het centrum. Een erg leuke straat is de Jeagersborggade. Hier vind je veel leuke plekken om te ontbijten, zoals Grød, maar ook leuke koffiecafés en wijnbarretjes.

Grød

Grød (Groed)

Grød, oftewel pap, is mijn lievelingsontbijt dus ik kon mijn lol niet op bij Grød. Bij Grød kun je de hele dag door terecht voor pap. Ze hebben niet alleen pap gemaakt van havermout, maar ook spelt, gort of quinoa. Denk aan toppings als dulce de leche, appel en geroosterde amandelen of rode porridge compote met skyr (ijslandse yoghurt, een soort room) en walnoten. Ook erg lekker vond ik de granenpap met wortelsap, appel, geroosterd lijnzaad, walnoten, rozijnen en gembersaus.

Van 11 tot 17 kun je hier ook terecht voor een hartige papvariant, zoals rijstepap of risotto met tomaten, pestocroutons en parmezaan of ga voor het avondmenu van 17 tot 22 uur met Aziatische rijstepap met kip, lente ui, koriander, pinda’s en sojasaus.

Kortom: heb je zin in pap? Ga naar Grød! Ga wel een beetje op tijd, want het aan het begin van de middag wordt het er erg druk. Mocht het vol zijn, dan kun je de pap ook to go meenemen of naar een van de andere cafés in de straat gaan.

Frederiksstaden

Frederiksstaden is een chique wijk met veel leuke maar prijzige plekken om te brunchen. Deze wijk waren we eigenlijk een soort van vergeten, tot we op onze laatste dag besloten naar the Big Apple Juice Bar te gaan.

The Big Apple Juice Bar Kopenhagen

the Big Apple

Ik denk dat de lunch bij the Big Apple mijn favoriet was. De broodjes zijn enorm, evenals de juices. Het broodje met geitenkaas, avocado, komkommer en zelfgemaakte pesto is een aanrader. Neem er een lekker sapje bij, zoals de SuperchargerToxic Blaster of de Headache Healer.

Wat ben ik blij dat we the Big Apple nog ontdekt hebben. The Big Apple heeft twee vestigingen: een op de Fiolstraede en een grote vestiging op de Kronprinsessegade. Tegenover de grote vestiging zit een enorm park genaamd Konens Have (Koningspark).

Schijnt de zon? Haal dan een lekker broodje en sap bij the Big Apple en eet het op in het park.

Met de trein naar Malmö

Café Sockerbit Malmö

Vanaf Kopenhagen kun je gemakkelijk met de trein naar Malmö in Zweden. Via de brug die beide landen verbindt ben je in drie kwartier aan de overkant. Een retourtje met de trein kost ongeveer 19 € per persoon. Handig is om een familieticket te kopen, daarmee ben je goedkoper uit als je met z’n tweeën reist.

Wij gingen vooral om te shoppen: Lagerhaus en Granit zijn beide ontzettend leuke interieurwinkels. Ongetwijfeld zit er nog veel meer leuks in Malmö.

Café Sockerbit

Verscholen in een hofje zit Café Sockerbit. Het is een klein en knus cafeetje met een leuk terras op een binnenplein. De toonbank van Sockerbit staat vol met allerlei huisgemaakte taarten, koeken, scones en ander lekkers.

Als je zin hebt in hartig kun je hier een sandwich eten of een lekkere salade. De salade met geroosterde aardappel, wortel, biet en blauwe kaas is een aanrader.

Café Sockerbit Malmö

Zo, een hele lijst!

Dit waren alle leuke plekken en hotspots van Kopenhagen. Overal waar we kwamen zagen we alweer veel meer leuke plekken om naar toe te gaan, maar die bewaren we voor een volgende keer.

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest? Wat zijn jouw favoriete plekken?

Opzoek naar een hotel of hostel in Kopenhagen? Met deze link krijg je via Booking 10% korting op je reis terug.

Kopenhagen