Hotspots Leiden: Lot & de Walvis / City Hall

Lot & de Walvis Leiden
Afgelopen zondag was ik uitgenodigd om te komen eten bij twee leuke hotspots in Leiden: Lot & de Walvis en City Hall. Beide zijn van dezelfde eigenaar. De eerste deze zomer geopend in het pand van de voormalig stoombootmaatschappij de Volharding.

Ik was nooit eerder in Leiden geweest, dus samen met Marlous besloten we er gelijk een leuke dag van te maken. Op de ov-fiets reden we langs de kade naar Lot & de Walvis. Het grote terras aan de haven ziet er uitnodigend uit. Het is jammer dat het wat bewolkt is, maar ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om daar te zitten met mooi weer.

Eenmaal binnen worden we warm onthaald door de vrolijke bediening, heerlijke geuren uit de keuken en fijne muziek op de achtergrond. Sinds drie maanden is Lot & de Walvis geopend en het loopt hartstikke goed. Niet gek, op zo’n geweldige locatie aan het water.

Van binnen is het opgedeeld in drie gedeeltes: een woonkamer met grote tafel, leren banken en een platenspeler, de eetkamer met zitbanken en de keuken. Ook zijn er stopcontacten zodat je er ook prima met je laptop kan zitten. Bij de keuken vind je tapjes waar je zelf water kunt pakken met elke dag een andere smaak zoals vanille, ananas en steranijs. De relaxte sfeer heeft wat weg van een strand tent.

De bediening vertelt dat Lot een meisje is dat graag reist. Samen met haar busje genaamd de Walvis reist ze de wereld rond en wat ze gegeten heeft, kun je hier proeven. De kaart is dan ook uiteenlopend van Thaise curry tot pulled pork, aubergineschotel en lamskebab.

Lot & de Walvis Leiden Lot & de Walvis Leiden

Bij Lot & de Walvis kun je tot 17 uur ontbijten, daar houd ik van want ik houd van ontbijt. Ze hebben klassiekers als eggs benedict, wentelteefjes en pancakes, maar wel allemaal net iets anders. Ik besluit voor de laatste te gaan en dat is een goede keuze. Beter kun je de zondagochtend niet beginnen: dikke american pancakes met vers fruit, room en maple syrup, een goede cappuccino en een glas verse jus met op de achtergrond relaxe tunes.

Eigenlijk zitten we behoorlijk vol, maar volgens het meisje dat ons bedient, moeten we de chocoladetaart echt proberen. “Alsof je geluk eet”, zegt ze. En inderdaad, van dit taartje word je blij.

Voldaan buiken we uit op de banken met uitzicht over de haven. Ons voornemen de stad door te lopen komt er niet van want we zitten veels te lekker. Ondertussen komt de Lot’s Club voorbij, een enorm opgestapelde sandwich die er wel erg onweerstaanbaar uitziet. Voor de volgende keer dan maar. Hebben we gelijk een goede reden om terug te gaan.

Ben je een dagje in Leiden? Ga dan zeker langs deze leuke plek voor ontbijt, lunch, diner of een glas wijn. Eigenlijk kun je hier de hele dag terecht.

Je vindt Lot & de Walvis aan de Haven 1 in Leiden.

Lot & de Walvis LeidenLot & de Walvis Leiden

City Hall

Na ons heerlijke ontbijt is het tijd voor een driegangenlunch bij City Hall. City Hall is – zoals de naam al doet vermoeden – gevestigd in een deel van het eeuwenoude stadhuis. Wat de naam niet doet vermoeden, is dat dit een Italiaanse bistro is.

Ondanks dat het van dezelfde eigenaar is, is City Hall compleet anders dan Lot & de Walvis. Het oogt chiquer en is strakker ingericht, maar toch hangt er een ontspannen sfeer en is het gezellig druk met veel ouders met kinderen die hier op zondag pizza komen eten. Binnen ruikt het naar Italië: pizza, pasta en kazen.

De bediening stelt het menu samen – lekker makkelijk, want dan hoeven we niet te kiezen van de menukaart waarop alles lekker klinkt.

We beginnen met een glas prosecco waardoor het gelijk feestelijk voelt. Als voorafje krijgen we verschillende bruschetta met mozzarella, zalm, carpaccio en vitello tonato en een enorme stapel inktvisringen. Vroeger waren inktvisringen mijn favoriet. Na deze een week lang elke dag besteld te hebben in Griekenland en een lichte afkeur te hebben ontwikkeld, heb ik ze niet meer gegeten. Deze gaan er wel weer goed in.

Als hoofdgerecht delen we drie gerechten: zeevruchtenrisotto, lintpasta met truffel en parmezaan en salade van parelgort met gorgonzola, walnoten en vijgen. Allemaal even lekker en we zitten bomvol.

Ook hier raadt de bediening weer een taartje aan dat we niet kunnen weerstaan. Huisgemaakte limoncellotaart met citroenen uit Sicilië. De espresso maakt het helemaal af.

Fan van Italiaans eten? Ga vooral eten bij City Hall aan het Stadhuisplein 3.

Ben jij wel eens in Leiden geweest? Of misschien kom je er wel vandaan? Er zijn vast nog veel meer leuke plekken te ontdekken, dus laat die vooral achter in de comments. Ik moet zeker nog eens terug, voor die club sandwich en een pizza.

City Hall Leiden City Hall Leiden City Hall Leiden