Hotspots Rotterdam: leuke plekken om te eten (en slapen)

leuke eet plekken Rotterdam

Oh oh oh, Rotterdam, wat ben je leuk!

Toegegeven. Rotterdam kende ik eigenlijk vooral van de hoge gebouwen en de uitgestrekte winkelstraten. Persoonlijk houd ik wel van de moderne en strakke uitstraling, maar Rotterdam lijkt altijd een wat kil imago te hebben. Afgelopen vrijdag was de stad alles behalve dat. Rotterdam is zo veel meer dan moderne architectuur, hoge gebouwen en goed winkelen. Alle hippe plekken deden me denken aan het bruisende Berlijn. Klein Berlijn, maar dan in eigen land.

Het dagje Rotterdam begon allemaal met een uitnodiging afgelopen vrijdag voor de opening (inclusief slaapfeestje) van het King Kong Hostel aan de Witte de Withstraat. Samen met Marlous werd het een culinair dagje Rotterdam op zoek naar leuke hotspots en plekken om te lunchen en eten. Het weer was geweldig en zo struinden we hotspots af en ontdekten we geweldige plekken om te ontbijten, op het terras te zitten, worteltaart te eten, koffie of een biertje te drinken en uiteindelijk ook te slapen.

Natuurlijk is dit maar het topje van de ijsberg. Rotterdam heeft zoveel leuke cafés en restaurants. Maar toch. Hier een klein lijstje met hotspots. Echt, ga naar Rotterdam en bezoek deze hotspots. Zelf heb ik ze lang nog niet allemaal gezien, dus goede reden om snel weer een nachtje (misschien zelfs een heel weekend) te boeken.

Mme Masette
Mme Masette

Kralingen en Mme Masette
De dag begon met een ontbijt bij Mme Masette in de hippe wijk Kralingen. Kralingen wordt door de locals – we werden rondgeleid door local Jolien – liefkozend ook wel een dorp genoemd. Kralingen is een uiteenlopende buurt met de rijkste stukjes van Nederland, maar ook volkshuizen met sociale woningbouw. Je vindt er sjieke delicatessenzaken afgewisseld met buitenlandse supermarktjes. Dit maakt het een levendige wijk. Aan de rand van Kralingen liggen de Kralingse Plas, waar je de hele middag aan het water kunt doorbrengen.

Bij Mme Masette waan je je even in een klein Frans dorpje. De kaart staat vol met traditionele Franse ontbijtgerechten en taartjes. Het artisinale brood wordt op de stenen vloer van de houtoven gebakken. Ze hebben speltbroodjes, ambachtelijk vloerbrood, een typische baguette Parissiene en rustiek zuurdesembrood. Natuurlijk mogen croissantjes niet ontbreken. De taarten en koeken zijn huisgemaakt en typisch Frans, zoals een tarte tatin, lemon meringue pie en lavendelkoekjes. Ook hebben ze quiches, uiensoep en natuurlijk een croque monsieur of madame. Het terras heeft al vroeg zon, dus bij Mme Masette is het heerlijk wakker worden.

Kijk bij Jolien voor nog veel meer over Rotterdam en vooral haar geliefde wijk Kralingen.

Mme Masette
Mme Masette

Memory Lane – ML
Na een wandeling door Oud Kralingen liepen we door voor een lunch bij Memory Lane, oftewel ML, op de Hoogstraat. Hier lunchten we op het kleine terras aan de straat. Als er geen plek is dan kun je binnen ook gezellig zitten aan de robuuste tafels.

Bij binnenkomst komen warme geuren en de gezelligheid van de open keuken je tegemoet. Door de gastvrije eigenaren en leuke bediening voel je je gelijk op je gemak. In de vitrine staan huisgemaakte taarten en koeken tentoongesteld.

memory lane

memory lane
Memory Lane

Aan de muur hangt een groot bord met daarop wat je op het huisgebakken brood kunt krijgen. Het een klinkt nog lekkerder dan het ander. Wat dacht je van een boterham met buikspek, appel en tijm of brood met kaas, boerenboter en jam? Ook hebben ze soepen en enorme salades. Als je nog plek overhebt, dan is de worteltaart een aanrader! Alles is zelfgemaakt en ze gebruiken alleen eerlijke en pure producten.

Ontbijten kan hier tot 17.00 uur. Daarna kun je bij Memory Lane terecht voor een glas wijn met een kaas- of vleesplank of voor een ‘eten-wat-de-pot-schaft’ driegangen menu. Dit menu wisselt maandelijks en is 25 €. Keuze heb je niet, maar het is ongetwijfeld lekker.

New Fork
New Fork

New Fork vlakbij de Beurs
New Fork was voorheen mijn favoriete lunchplek in Rotterdam. Als je de roltrap omhoog komt uit metrostation de Beurs loop je tegen New Fork aan. Ideaal om even bij te komen tussen het winkelen door met een goede kop koffie en een biologische bruine boterham. Bij New Fork maken ze alles zelf en de ingrediënten zijn allemaal eerlijk en vers.

Ik heb hier al menig broodje gegeten en sap gedronken. Aanraders zijn de boterhammen met parmaham en truffel, het brood met brie en avocado of met geitenkaas en mangochutney. Allemaal even dik belegd. Ook hebben ze yoghurt met zelfgemaakte muesli en cranberry compote. Of neem een bulgursalade met gegrilde groenten. Bewaar ook hier wat ruimte in je maag, want de koeken en taartjes zijn onweerstaanbaar lekker.

En een tip voor de vroege vogels: voor 12.00 uur is de koffie 1 € !

Nu ik alle andere hotspots en eetplekken heb ontdekt, ga ik voortaan naar de Witte de Withstraat, maar New Fork blijft erg leuk en handig omdat het naast de winkelstraten zit.

Schiedamse Vest
Na de lunch liepen we door naar de Beurs. Onderweg kwamen we nog langs Picknick (hier heb ik veel goede dingen over gehoord).

Om de hoek bij de Witte de Withstraat en vlakbij de Beurs vind je de brede laan Schiedamse Vest. Deze brede straat doet echt Berlijns aan. Hier zit een urban style koffiebar genaamd Hopper. Beweerd wordt dat je hier de beste koffie van Rotterdam drinkt. Aangezien we al behoorlijk wat koffie op hadden en het terras ernaast bij Proeflokaal Reijngoud er ook verleidelijk uitzag in het zonnetje, hebben we Hopper overgeslagen. Hebben we gelijk weer een goede reden om snel eens terug te gaan en bij deze coffeespot een kopje koffie te drinken. En niet zomaar koffie, ze hebben zelfs vijf verschillende manieren om koffie te zetten. Dat wordt nog lastig kiezen, maar dat is van later zorg.

Proeflokaal Reijngoud is een – zoals ze het zelf zo leuk verwoorden – no-nonsense biercafé. Daar houd ik wel van. Ze hebben een groot terras vol met picknicktafels. Bij Reijngoud hebben ze 16 bieren op de tap en meer dan 100 bieren op fles. Genoeg keuze dus. Natuurlijk staan typische cafégerechten op de kaart – de meeste bereid met bier – zoals bitterballen, saté, spareribs en mosselen.

Heb je zin in een biertje op het terras? Dan is Proeflokaal Reijngoud echt een aanrader. Het terras heeft lang zon en het is een leuke plek om lekker om je heen te kijken naar alles wat er gebeurt en langs komt.

Witte de Withstraat & Bazar
Witte de Withstraat & Bazar

De Witte de Withstraat
De avond eindigde bij het King Kong Hostel aan de Witte de Withstraat. Nu heb ik wel vaker in een hostel geslapen, maar deze hostel experience was niet te vergelijken met mijn eerdere (soms haast traumatische) hostelervaringen in Hong Kong, London, Berlijn en Australië.

In een mooier hostel heb ik nooit geslapen. Het begint al bij de prachtige locatie: het King Kong Hostel ligt in het centrum, vlakbij alle winkelstraten, in de beroemde Witte de Withstraat. Het hostel zit naast de Witte Aap (volgens de Lonely Planet bekroond tot beste café van de wereld) en aan de overkant zit het Nieuw Rotterdams Café. Helaas is de burgerbar Burgertrut (waar ik hier al eerder over schreef) verhuisd, maar nog wel op loopafstand.

Verderop in de straat vind je de wijnbar het Eigendom (ideaal voor de vrijdagmiddagborrel) en ook LaBru en Bazar zagen er geweldig uit. Eigenlijk te veel leuke cafés en restaurants in de Witte de Withstraat om op te noemen. Kijk hier om te zien wat er nog meer te doen is in de Witte de Withstraat.

King Kong Hostel
King Kong Hostel

Een nacht King Kong Hostel – where dreams come true
Wij sliepen dus in het net geopende King Kong Hostel. Als je het hotel binnenstapt, kom je in ‘de huiskamer’. Hier drink je een goede espresso met een zelfgebakken koek of huisgemaakte limonade. Er heerst een leuke sfeer en overal waar je kijkt is wel iets te zien.

Het King Kong Hostel is niet wat je van een hostel verwacht. Het is modern, hip, schoon, comfy en toch vrijblijvend.

Het hostel onderscheidt zich doordat het voor ieder wat wils heeft. Heb je behoefte aan het gezelschap van andere reizigers? Dan boek je een bed op de loft, een grote slaapzaal met wel 50 slaapplekken (het klinkt véél erger dan het is) voor 16,50 € per nacht. Met een groep vrienden, maar ook alleen, kun je terecht op een kamer voor vier of zes personen. Ook hebben ze privékamers vanaf 45 € per persoon. Alle kamers zijn creatief ingericht door kunstenaars.

Na de openingsavond – met een enorm sushibuffet en levensgrote kaasplank (dat was haast al een droom die uitkwam), goede wijnen, heerlijke limonades, hotdogs, een ietwat overhitte silent disco en natuurlijk het eindelijk ontmoeten van mede foodblogger Danielle, gingen we verzadigd naar bed.

De nacht brachten wij door in een bed bunk op de enorme zolder omgebouwd tot slaapzaal met wel 50 bedden. Met zoveel personen op een kamer klinkt angstaanjagender dan het is. De zaal is ingericht met allerlei knusse kamertjes met gordijnen en hoeken, waardoor je niet het idee hebt dat er zoveel mensen in een ruimte slapen. Ook fijn: elk bed heeft een eigen kist die je kan afsluiten (neem wel je eigen hangslotje mee).

Als je zin hebt, kun je ook nog ochtendgymnastiek doen, want in deze kamer staan een bok (net als vroeger), klimrekken en touwen, maar ook hangmatten en zitzakken. Als je wil, kun je hier dus apenkooien (beter kan niet toch?).

Wij hebben er heerlijk geslapen. De dekens zijn zacht en schoon. ’s Ochtends word je relaxt wakker onder een regendouche en ook de handdoeken zijn zacht. Dit is zo’n hostel waar je gerust op je blote voeten kunt douchen, zo schoon is het (en dat was maar goed ook want ik was mijn badslippers vergeten).

Een hele lijst en dan zijn we er nog lang niet. Wil je eens overnachten in Rotterdam? Dan kan ik dit hostel echt aanraden! Ik ben in ieder geval van plan nog eens terug te gaan.

Waarschijnlijk heb ik nog veel gemist. Dus: waar moet ik volgende keer echt heen gaan in Rotterdam?

kking

King Kong Hostel
King Kong Hostel