Hotspots Thailand: leukste plekken in Thailand


Gister ben ik terug gekomen van ruim drie weken Thailand met vriendelijke mensen, een relaxte sfeer en natuurlijk heerlijk eten. Bijna iedere dag aten we Thais. Één keer kon ik de club sandwich met friet niet weerstaan, maar meestal bestond de avondmaaltijd uit spicy curry’s in alle kleuren, heel veel rijst en soms zelfs een knapperig sprinkhaantje uit de frituur. 

Met de spicyness had ik op het begin behoorlijk moeite. Op zich houd ik wel van pittig eten, maar Thaise pepertjes zijn toch even andere koek vergeleken met de variant die bij ons in de winkels ligt. Zelfs als je non-spicy bestelde, was dit nog een zware bevalling. Maar, alles went, ook pepers. “A bit spicy” werkte ik aan het eind van de vakantie redelijk bekwaam naar binnen. 

De Thaise keuken staat natuurlijk bekend om de pittige curry’s, maar ook pad thai noodles, tom yum (soep) en papajasalade doen het goed. Het lekkerst eet je nog bij de kraampjes langs de weg. Aan het eind van de dag rukt de Thai uit met kleine geïmproviseerde karren waar je voor nog geen euro de lekkerste dingen kunt halen. Funky shakes, super lekkere saté, verse vis, loempia’s en een soort dunne pannenkoekjes waren favoriet. 


Hier alle leuke plekken in Thailand die me zijn bijgebleven om het lekkere eten, de lieve mensen of de bijzondere plek.

We begonnen de reis in Bangkok. De stad zelf is zo overweldigend groot, druk en non-stop in beweging. De geuren en kleuren overweldigen, maar in het rustige straatje van het Lamphu tree guesthouse merkte je niks van deze drukte. Op de hoek van de steeg zat een super leuk eettentje genaamd Rolling Bar, met heerlijke curry’s, super lekkere cocktails en iedere avond live muziek in gebrekkig Engels. De saté en loempia’s zijn aanraders! 




De volgende bestemming was Chiang Mai in het Noorden van Thailand. Chiang Mai is echt zooo ontzettend leuk en je hebt er heel veel leuke plekken om te eten. De sfeer is er heel anders dan in Bangkok. Heel relaxt en niet te erg op toerisme gericht, maar er is wel genoeg te doen. De eerste dagen verbleven we in het Hollanda Montri guesthouse aan de rivier de Ping. Dat de eigenaar uit Nederland komt, zie je duidelijk terug op de kaart: pannenkoeken, kaassouflees en zelfs stoofvlees kun je hier eten. Gelukkig is de kokkin Thais en maakt zij heerlijke curry’s en spicy salad. 



Leuk om te doen is de Night Market die elke zaterdag en zondag plaatsvindt in Chiang Mai. Hier kun je echt de lekkerste dingen halen. Kraampjes met saté, vreemd uitziende balletjes op een stokje en haast fluoriserende sapjes worden hier verkocht. Eerst was ik wat huiverig, maar uiteindelijk kon ik de sushi toch niet weerstaan. De sushi was net zo lekker als ie eruit zag en ook met mijn maag ging het goed na een volgeladen bakje sushi (ze kosten namelijk maar een paar cent per stuk). Iedereen staat altijd een beetje terughoudend tegenover “eten op straat”, maar als je sushi aankunt kun je de rest ook wel aan. 


De Cocktail Car in Ratchapaninai Road, Chiang Mai



Na een kookcursus Thais (lees hier uitgebreid verslag, echt een aanrader!) en jungletocht sliepen we nog een paar dagen in een hotel in het centrum van Chiang Mai. Het centrum ligt binnen de oude stadsmuren. Leuk is om een fiets te huren en langs de oude stadswal te fietsen. In Ratchapakinai Road vind je alleen maar leuke restaurantjes en plekken waar je heerlijk kunt eten. De volgende plekken vind je allemaal in deze straat. Voor de lekkerste mojito ga je naar Rose Restaurant of drink een cocktail op straat bij de Cocktail Car (hier zijn ze totaal niet zuinig met de alcohol). Deze kar vind je ook in deze straat en wordt iedere avond opgebouwd vanaf een uur of zeven. 

Mickey Café, Ratchapakinai Road


Ook ontbijten kun je goed in Chiang Mai. Mijn cafeïneverslaving kreeg weer een oppepper op nummer 38 bij Ka-Fae-Nang-Muan Coffee Shop waar ze echt heerlijke koffie hebben. Bij Monkey Café en het café ernaast Mickey Café (waarvan ik de naam niet weet, je herkent het aan de decoratieve muur vol verschillende colaflesjes) kun je heerlijk ontbijten en hebben ze super lekkere smoothies en fruitshakes. De koffie bij Mickey Café is ook erg goed met versgemalen bonen! Heb je een keer zin in bagels? Ga dan naar Bagel House Café in de straat Prapokklao Road

Verderop gaat Ratchapakinai Road over in Ratchadamnoen Road. Hier aten we de laatste avond bij een klein tentje, Yummy E-San Food, waar moeder en dochter de lekkerste Thaise gerechten maken. Hier kun je echt authentiek Thais eten, spreken ze nauwelijks Engels en staan geen westerse gerechten op de kaart. Als je in Chiang Mai bent moet je daar echt gaan eten. Ik heb hier het lekkerst gegeten van de hele reis. De kokosnoot gevuld met gele curry en zeedieren, de papajasalade en de curry met inktvis zijn aanraders! En neem er sticky rice bij en als toetje sticky rice met mango!



De volgende stop was Sukhothai. Hier was het laagseizoen goed merkbaar: veel was dicht. Naast het bezichtigen van de oude stad, is er niet zo veel te doen. Er zijn wel twee hele leuke restaurantjes in the new city: Pai en Chopper Bar (ze zitten ook nog naast elkaar aan de Jarod Withee Thong Road). Pai heeft een soort vintage look en hier hebben ze heerlijke fruit shakes en ook het avond eten is erg lekker. Chopper is meer een bar met live muziek, hapjes en cocktails. Beide zitten net voor de brug, om de hoek van het Ban Thai guesthouse, waar twee zussen ook erg lekker voor je koken. 

Pai & Chopper Bar, Sukhothai



Dagelijks vind je aan het eind van de middag een markt waar je vooral lokale producten kunt kopen en ontstaan overal straatrestaurantjes. Probeer eens een gefrituurde sprinkhaan of zelfs kakkerlak. Aan mij is het niet besteed, maar sommigen van het gezelschap werkten zo een heel zakje weg.




Marktjes in Sukhothai

Onze laatste bestemming was het zuiden. We eindigden onze vakantie op het bounty eiland Koh Chang. Ondanks het regenseizoen hebben we maar een paar flinke buien gehad. De eerste paar dagen sliepen we bij Flora i Talay: in hutjes op het strand. Hier hebben ze loungebanken aan het strand. De mangoshake en bananalassi zijn ontbijtfavorieten. Probeer ’s avonds de yellow curry met fried crab of de penang curry met seaprawn, echt zoo lekker! De sticky rice is hier super lekker bij. Een geweldig mooie plek om te verblijven.

Vis aan het strand van Koh Chang



De laatste paar dagen verbleven we in het wat meer toeristische deel van het eiland aan White Sand Beach. De Westerse invloed is goed te merken aan “fries war” of “fries barber” en “Gouda cheese”. Gelukkig vind je verderop aan het strand veel leuke eettentjes waar je onder bomen vol met lampionnen op het strand de lekkerste vis eet. Uitgestald in een boot liggen borden vol vis met een prijskaartje, je hoeft het alleen aan te wijzen en ze bereiden het ter plekke op de barbecue. Ik heb volgens mij nog nooit zulke lekkere vis gegeten. In Nederland is net gevangen vis vaak niet te betalen, dus neem een bord vol coquilles of rivierkreeftjes voor maar een paar euro. Leuke terrassen op het strand zijn Sabay Bar (hier moet je echt de coquilles nemen!), Seabar en 15 Palms (ga hierheen voor een lekker ontbijt).  

White Sand Beach, Koh Chang



Helemaal aan het eind (loop wel via het strand) vind je Rock Sand Resort. Bij vloed moet je door het water om het terras te bereiken, maar dan kom je ook wel bij het mooiste terras van Koh Chang met een geweldig uitzicht over zee. Hier eet je bijna op het water. Ernaast zitten nog twee leuke barretjes waar je ’s avonds lekker kunt loungen met een drankje. 

Dit waren mijn hotspots en de leuke plekken waar ik het meest heb genoten in Thailand, maar er valt natuurlijk nog zo veel meer te zien dus ik ga zeker nog eens terug. Ben jij wel eens in Thailand geweest? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete plekken, want volgens mij bestaan er nog zo veel meer plekken om te ontdekken.