Breekbrood met walnoten, boerenkaas & tijm


Vorige week woensdag was ik op bezoek bij de redactie van delicious. voor een uitgebreide driegangenlunch. Vooraf aten we drie verschillende soorten soep, waarvan een met aardpeer, een soep met wortel en gember en een bloemkoolsoep. Toen volgde een pie van kip en chorizo met een perfect deegdakje samen met een salade van wilde rijst met pompoen en kastanje. Voor het toetje moest wel wat plek gemaakt worden, want dat was citroen tiramisutaart. Echt hemels en allemaal even lekker. 

Voldaan, vol nieuwe inspiratie en met mijn ‘Havelaar Award’ uit de 3D-printer en ook nog de delicious. kersteditie zat ik terug in de trein. Het is dat er nog geen sneeuw ligt, maar toen ik uit de trein stapte was ik volop in kerstsferen. Er staan eigenlijk te veel lekkere kerstrecepten en menu’s in. Gelukkig vier ik dit jaar zelfs Vierde Kerstdag, anders gaat het nooit goedkomen met alle inspiratie. 

Het is nog even wachten, maar om alvast in de stemming te komen hier een kerstig voorproefje. Het recept voor breekbrood met tijm, hazelnoten en kaas is van the one and only Rudolph (je-weet-wel-die-van-tv). De delicious. kersteditie ligt woensdag in de winkel en voor de gelukkige abonnees onder ons morgenochtend al op de deurmat. 

Heb jij ook al zo veel zin in kerst?


Ingrediënten voor breekbrood met walnoten, boerenkaas en tijm 
voor 9 broodjes
250 gram volkoren meel
150 ml bruin bier
half zakje gist à 7 gram
1 el olijfolie
snuf grof zeezout
1 eidooier
handje tijmblaadjes
75 gram geraspte boerenkaas of oude kaas
100 gram grofgehakte hazelnoten

Verwarm het bier totdat het lauwwarm is en voeg het gist hieraan toe. Doe het volkorenmeel in een mengkom en voeg de eidooier, de lepel olijfolie, het zout en het bier met de gist toe. Kneed alles met je handen door elkaar totdat het een samenhangend deeg wordt. Kneed er een mooie bal van. Doe plastic folie over de kom en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. 

Als het deeg gerezen is, kneed het deeg dan opnieuw. Voeg de hazelnoten, tijmblaadjes en geraspte kaas toe en kneed tot een soepele deegbal. Snijd het deeg in drie gelijke stukken en snijd dit weer in drieën. Vorm hier negen bolletjes van, waarvan één iets groter dan de rest. Vet een springvorm in met boter of olijfolie en leg het grootste bolletje in het midden met hieromheen de rest van de bolletjes. Zorg dat de broodjes elkaar net niet raken (leg ze wel iets dichter dan ik deed bij elkaar, want dan wordt het een mooie bloem). Smeer de broodjes in met olijfolie en laat opnieuw afgedekt een uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Eet de breekbroodjes bij soep en lekker met gezouten boter gemengd met dille en bieslook. En natuurlijk perfect bij het kerstdiner.