Super awesome koffie chocolade Kersttulband

Chocolade tulband

Op dit recept ben ik best een beetje trots: een chocolade Kersttulband. Een tulband maken stond al lange tijd op mijn to do lijstje. Of zeg maar eerder lijst, want de receptenlijst die ik nog wil maken is eindeloos. Het einde is nog lang niet in zicht, maar deze tulband kan er in ieder geval vanaf worden gestreept.

Inmiddels zit ik best wel cold turkey in de Kerstsfeer. Zo zat ik zondag nog in het warme Sri Lanka aan de kokosnoten en thee, viel ik maandag gelijk met mijn neus in de boter. Of nou ja boter, het is maar net hoe je de regen, kou en wind wilt noemen. De jetlag is inmiddels over en ook de Kerstversiering overal waar je kijkt begin ik inmiddels te waarderen.

Alhoewel het deze week helemaal niet zo koud is, was het voor mij toch wel even wennen.

Om in wat extra Kerstsferen te komen daarom vandaag deze koffie chocolade Kersttulband. Speciaal voor de Kerst. Gewoon omdat hij zo feestelijk is. De tulband is met chocolade- en koffiesmaak, heerlijk verwarmend dezer dagen.

Een tulband ziet er super fancy uit, maar is helemaal niet moeilijk om te maken. Eigenlijk doet de vorm het meeste werk, daarmee krijg je sowieso een mooie tulband. De tulband is trouwens ook erg lekker als ontbijt. Lekker met een klodder jam.

Dit recept is er weer eentje voor Dille & Kamille. Heb je geen tulbandvorm? Ga dan vooral even langs bij Dille & Kamille. Daar verkopen ze allerlei soorten en maten, zelfs kleintjes echt heel schattig. Ik gebruikte deze. Oja, die schattige Kerstboomprikkertjes zijn ook van D & K. Ik zeg: langsgaan!

En mijn recept vind je ook hier bij Dille & Kamille.

Chocolade tulband

Zelf vind ik het lekker als baksels niet te zoet zijn en gebruik ik vaak honing in plaats van suiker. Houd je wel van zoet? Voeg dan extra honing toe of vervang de honing voor suiker.

Koffie chocolade Kersttulband


voor ongeveer 10 stukken

Ingrediënten
250 gram speltbloem (of volkorenmeel of tarwebloem)
50 gram cacaopoeder
2,5 tl bakpoeder
2 flinke el espressopoeder (van die oplosespresso uit een zakje)
flinke snuf grof zout
150 ml honing
1 tl vanille extract
100 ml olijfolie of 100 gram zachte roomboter
5 eieren
150 ml melk

poedersuiker om te bestrooien

extra nodig: een tulbandvorm Ø 25 cm

Kersttulband maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de tulbandvorm in met boter of olie.

Meng het speltbloem met het bakpoeder, cacaopoeder, espressopoeder en zeezout.

Roer het ei los en meng met de melk. Voeg het vanille extract, de honing en olijfolie. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en roer door elkaar.

Verdeel het beslag over de vorm.

Bak de tulband in ongeveer 35-40 minuten mooi gaar. tot een prikker er droog uit komt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en keer de tulband om.

Bestrooi de Kersttulband met poedersuiker en snijd in grote stukken. Eet met een flinke klodder jam en crème fraiche.

Chocolade tulband