Dikke linzensoep voor een regenachtige herfstdag

Linzensoep met knoflookcroutons

Vandaag hoop ik dat het regent. Normaal hoop ik nooit dat het gaat regenen. Alleen, heel soms, als je op vakantie in de tent ligt, omdat ik houd van het geluid van tikkende regen tegen het tentzeil. Of als je binnen zit met een mok warme chocolade en sloffen aan. Of als je de hele dag niet naar buiten hoeft. Alleen op die momenten misschien, maar verder heb ik een hekel aan regen.

Toen ik dit recept voor soep aan het typen was hoopte ik dus op regen. Afgelopen dinsdag hoopte ik niet dat, maar toen regende het de hele dag. Maar ach, wetende dat er thuis een pan soep op me wachtte maakte het door de regen fietsen wel draaglijker.

Of het vandaag regent valt nog even te bezien, maar dat het herfst is staat vast.

Dit soort herfstweer schreeuwt echt om soep. Als je deze week nog niet zelf soep hebt gemaakt dan wordt het de hoogste tijd. Gelukkig klinken er nog geen geluiden over natte sneeuw, temperaturen onder het vriespunt en vorst aan de grond en zo meer, maar wel moeten we het doen met herfstige buien. Máár, eigenlijk mogen we niet klagen, want vorig weekend was het nog volop oktoberzomer.

Deze week niet. Dus hoog tijd voor zelfgemaakte soep.

Linzen zijn perfect voor een dikke herfstsoep voor koude, regenachtige dagen zoals vandaag. Linzen hebben een beetje een ”geitenwollensokken” imago, maar ik maak er graag soep van.

Er zijn veel manieren om linzensoep te maken. Dit is mijn variant voor een simpele, maar super smaakvolle linzensoep. Gezond en voedzaam. Met dit basisrecept kun je alle kanten op. De knoflookcroutons, een scheutje yoghurt en verse koriander maken de soep af.

Dit soeprecept maakte ik voor Dille & Kamille. Bekijk hier mijn eerdere Dille & Kamille recepten.

Linzensoep is een van mijn favoriete soepen. Wat is jouw favoriet?

Linzensoep met knoflookcroutons

Dikke linzensoep met knoflookcroutons, yoghurt & koriander

voor ongeveer 6 grote kommen 
250 gram gedroogde rode linzen
3 wortelen
3 stengels bleekselderij
2 gele uien
2 tenen knoflook
olijfolie
1 blik gepelde tomaten
1 gedroogd chilipepertje
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 laurierblad
1 liter groentebouillon
versgemalen peper & zout

voor de knoflookcroutons
(ongesneden) oud brood
flinke scheut olijfolie
2 tenen knoflook in plakjes
versgemalen zeezout

voor erbij
volle yoghurt
bosje koriander

Linzensoep maken
Hak de wortelen, bleekselderij, knoflook en uien in stukken. Verhit ondertussen olijfolie in een grote soeppan. Voeg de wortelen, bleekselderij, uien, knoflook, het laurierblad, de chilipeper en peper en zout toe. Bak op matig vuur tot de uien zacht en goudbruin zijn.

Voeg dan de tomaten uit blik, specerijen, bouillon en gedroogde linzen toe.

Breng net aan de kook en laat met het deksel op de pan 30 tot 40 minuten pruttelen.

Maak ondertussen de knoflookcroutons. Snijd een oud brood in blokjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Doe het brood met de fijngesneden knoflook in de pan en bak op hoog vuur tot de croutons krokant zijn. Bestrooi met zeezout. Houd de croutons apart.

Haal de pan van het vuur als de linzen gaar zijn. Zelf houd ik ervan als er nog wat structuur in de soep zit, dus ik pureer de soep een paar keer met de staafmixer. Als je meer van een gladde soep houdt, pureer de soep dan langer. Het wordt een vrij dikke maaltijdsoep. Als je hem te dik vindt, kun je nog wat bouillon toevoegen.

Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper en zout.

Schep de linzensoep in kommen. Serveer met de croutons, lobbige yoghurt en de verse koriander.

Linzensoep met knoflookcroutons