Nieuw Zeeland: reistips & hotspots

Nieuw Zeeland

Van de week kon je het reisverslag lezen van mijn rondreis door Nieuw Zeeland. Nieuw Zeeland is echt een geweldig land. De natuur, de uitzichten, de mensen, de koffie. Het bijzondere aan Nieuw Zeeland is dat het zo verschillend is: van glooiend groen hobbitland, knalblauwe meren, uitgestrekte bossen tot grillig vulkaanterrein. Het is een land om nooit uitgekeken te raken.

Staat Nieuw Zeeland op jouw bucketlist? Hier dan mijn reistips, top 15 en hotspots in Nieuw Zeeland.

Kamperen in Nieuw Zeeland

Samen met twee vriendinnen reisde ik vier weken door Nieuw Zeeland. We huurden een auto, kochten kampeerspullen en het plan was om overal gratis te kamperen. Vooraf hadden we het allemaal niet zo goed uitgezocht, dus het bleek dat je op veel plekken alleen mag kamperen met een self contained vehicle (wat wij met onze overvolle autootje duidelijk niet waren). Ook het aanschaffen van alle camping gear bleek met onze budgetinstelling lastiger dan verwacht en de nachten waren koud. Héél koud.

Ik hoor mijn vader nog zeggen “neem je genoeg warme kleren mee”, maar kan me bijna niet voorstellen dat het echt koud is in Nieuw Zeeland. Nou, dat hebben we geweten met maar 5 graden in ons synthetische pop-up tentje.

Ondanks dat ik stromend water, een warme douche en matras toch wel erg ben gaan waarderen, had ik het kamperen niet willen missen. We hebben op de mooiste plekken overnacht: into the wild tussen de bomen met een waanzinnig uitzicht, in the middle of nowhere ver van de bewoonde wereld en langs de snelweg. Niet kunnen douchen, simpel koken met maar één pan, kaartspelletjes en ’s avonds genieten van thee en TimTams en dan vroeg naar bed. Zo zag ons camping life eruit. De een sliep op een luchtbed voor op het water, de ander op een lek luchtbed op schuimrubber tegels en de derde op een opblaasmatje van 1.20 m lang (we hebben per ongeluk een kindermatje aangeschaft) en een yogamat.

Al met al hebben we toch mooi twaalf nachten gekampeerd en kan ik het zeker aanraden – mits je een waterdichte tent en warme slaapzakken hebt.

Kampeertips voor Nieuw Zeeland

1. Bezuinig niet op goede kampeerspullen. Zorg vooral dat je een goede slaapzak en een comfortabel matje hebt, want ’s nachts kan het 5 graden worden.

2. Download de app “campermate”: hierop staan alle campings (zowel gratis als betaald) vermeld. Daarnaast kun je met deze app ook zoeken naar petrol stations, wifi punten of douches. Ook handig: de app kun je gebruiken als navigatie.

3. Als je gaat kamperen met een tentje, kies dan voor de zomerperiode of zorg voor warme kampeerspullen. Of betaal wat meer en ga voor een campervan.

4. De freedom camings zijn vaak op de mooiste plekken, maar beschikken niet over stromend water dus zorg dat je daar genoeg van hebt. Daarnaast mag je op veel plekken alleen staan met een self contained vehicle dus zoek van te voren goed uit of je ergens wel of niet mag kamperen.

5. Ga op zoek naar een tweedehands winkel of leger des heils en koop voor 1 of 2 $ potten, pannen en warme truien.

6. Je hebt drie soorten campings. De freedom campings zijn gratis, maar vaak heb je hier een grote campervan voor nodig. Toch zijn er best veel plekken waar je ook met een tentje mag staan, DOC campings (dit zijn simpele campings zonder faciliteiten en je betaalt door geld in een brievenbus te doen) en betaalde campings.

Couchsurfen: een aanrader

Ga couchsurfen!

Waar we konden hebben we gecouchsurft, wat een van de beste ervaringen ooit is geweest. We hebben op de meest uiteenlopende plekken geslapen. Bij een luxe bachelor mansion, in studentenhuizen, in een Pippi Langkousachtig huis, bij hoarders in een tentje in de tuin, bij afgetrainde Nieuw Zeelanders die je meenemen op de jet ski en in een huis waar ze aan dubster diving deden en zelfs de matrassen waar we op sliepen gerecycled waren.

Met couchsurfen kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. Soms is het een beetje out of your comfort zone, maar slapen bij locals is echt het beste wat je kunt doen. Iedereen is zo gastvrij. Als ik terug ben in Nederland – en een eigen appartement heb – ga ik sowieso ook reizigers hosten.

Vudu Cafe Queenstown Morning Magpie NelsonReplete Taupo

Hotspots en leuke plekken Nieuw Zeeland

Tijdens onze rondreis door Nieuw Zeeland beschikten we niet over fancy keukenapparatuur, maar kookten we simpele maaltijden op maar één pitje. Stiekem miste ik mijn keukenmachine en blender soms wel een beetje, maar primitief koken heeft ook wel wat.

Ondanks dat Nieuw Zeeland ontzettend duur is – zeker de horeca – zijn we toch regelmatig buiten de deur gaan ontbijten, dronken we heel veel lattes (in Nieuw Zeeland heb je de beste koffie) en bestond de lunch vaak uit smoothies, sushi en broodjes avocado.

Hieronder vind je alle leuke plekken en hotspots waar wij zijn geweest in Nieuw Zeeland.

Queenstown

The Find – bij pop-up bar The Find kun je heerlijk eten, een biertje drinken en stappen. De kaart is Mexicaans georiënteerd. Als je van pittig houdt is de zwarte bonen quinoaburger met bieten, spinazie en kiemgroenten een aanrader. Ook kun je hier ’s avonds goed stappen.

Fergburger – in Queenstown mag je Fergburger niet missen. Ze claimen de beste burgers ooit te hebben. Als burgerliefhebber heb ik betere burgers gehad, maar ze zijn erg lekker. Soms is de rij 1,5 uur, maar als je geluk hebt ben je net als wij met 15 minuten aan de beurt. Fergburger is niet te missen, want ongeveer heel Queenstown loopt met zo’n burger in de hand. Sla deze burger dus vooral niet over!

Vudu Café – voor de beste koffie, een ontbijt om mee uit te brakken of een gezonde smoothie ga je naar Vudu Café. Echt alles op de kaart klinkt even lekker en de vitrine staat vol met huisgemaakte taarten en muffins. Het zuurdesembrood met avocado en gepocheerd ei is een aanrader. Ze hebben twee vestigingen die allebei erg populair zijn.

Absoloot Hostel – als je op zoek bent naar een hostel in Queenstown is Absoloot midden in het centrum een echte aanrader. Het is schoon, ze hebben tweepersoonsbedden, je krijgt schone handdoeken bij aankomst en de kamers hebben een eigen koelkast. Er hangt een heel ontspannen sfeer en het personeel is gezellig.

Nelson

Ga naar Nelson! Nelson in een creatief stadje. Overal zijn de muren versierd met kleurrijke kunst en graffiti. Aan Bridge St in het centrum van Nelson vind je een soort food court met een paar food trucks waaronder een smoothie car, broodjes falafel en streat food.

Red Cafe – bij Red Café hebben ze heerlijke koffie, huisgemaakte taart en verleidelijk ogende macarons. Het café zit in de winkel waar ze leuke spulletjes voor in huis hebben.

Dunedin

Dunedin is dé studentenstad van Nieuw Zeeland. Dunedin heeft een gezellig centrum met veel leuke cafés.

Morning Magpie – ga voor de beste worteltaart ooit naar Morning Magpie in Dunedin. Ook hebben ze hier heerlijke koffie en andere taartjes.

Taupo

Replete – zin in een detox proof salade? Ga dan naar Replete voor een bord vol verse gegrilde groenten, bietensalade en couscous van rauwe bloemkool.

Raglan

The Shack – ga voor je gaat surfen eerst uitgebreid ontbijten bij the Shack. Ga voor de avocadotoast, karnemelkwafels met maple syrup of de chickpea and corn fritters. Ze hebben ook veel glutenvrije en zuivelvrije opties.

Raglan Roast Coffee – klaar met surfen? Neem een huisgebrande espresso bij Raglan Roast Coffee. Hier branden ze dagelijks verse koffie en het is een van de beste die ik in Nieuw Zeeland heb gedronken.

Auckland

Remedy Coffee – bijkomen van een avondje stappen doe je bij Remedy Coffee. Ook hebben ze hier goed belegde boterhammen, sandwiches en huisgemaakte granola.

The Shack RaglanMorning MagpieNelsonNelson New ZealandNelson

Top 15 Nieuw Zeeland

Als je wil kun je maanden door Nieuw Zeeland reizen. Ik was er in totaal vier weken, wat natuurlijk veels te weinig is om alles te kunnen zien en doen maar toch hebben we veel gedaan! Dit is mijn top 10.

1. Mijn favoriet was Queenstown. Als je van eten, stappen en outdoor activiteiten  houdt, zit je hier op de goede plek. Ze hebben de lekkerste burgers, goede lunchtentjes en hoogste bungee.

2. Tongariro Alpine Crossing. Een 20 kilometer lange hike berg op en berg af over vulkanisch terrein. Het is een pittige klim, maar het uitzicht vanaf de top is de mooiste die ik ooit heb gezien. Dit is echt een aanrader en mag je zeker niet missen.

3. Kajakken in het Abel Tasman National Park. Huur kajaks voor een dag en kajak over zee en meer ondertussen aan bij de verborgen stranden van de Abel Tasman.

4. Wijnproeven in Marlborough. Verblijf bij Pat en Paul in de Watson’s lodge, huur fietsen en ga op de fiets alle wijngaarden af. Op de meeste plekken kun je gratis wijn proeven. Bestel een kaasplank of iets anders en je krijgt bij elke kaas een andere wijn.

5. Houd je van extreme sports? Ga dan naar Queenstown en boek een Nevis Swing, bungee of sky dive.

6. Rond rijden over Otaga Peninsula een soort schiereiland aan Dunedin. Rijd het eiland in een dag rond, geniet van het fantastsiche landschap en de mooie uitzichten en stop voor een picknick of hike waar je wilt.

7. Wandel door Nelson door de kleurrijke straten en lunch bij een van de food trucks.

8. Ga surfen in hét surfstadje Raglan en ga vervolgens lunchen bij the Shack en drink als afsluiter een goede kop koffie bij Raglan Coffee Roasters.

9. Ga een dag wandelen rondom Wanaka en neem een duik in het Wanaka Lake.

10. Stop onderweg voor een goede kop koffie bij the Lost Gypsy: de ultieme speeltuin voor volwassenen en laat je verrassen door alle gekke spelletjes.

11. Rijd door de Milford Sound en geniet van de mooie uitzichten.

12. Neem de scenic route door de Catlins en geniet van Lord of the Ringsachtige taferelen.

13. Ga zwemmen met dolfijnen bij Curio Bay (aan het eind van de zomer is het water wel ijskoud) of kijk hoe de de Yellow Eyed pinguïns hun jongen voeren.

14. Ga een dagje naar Oamaru en loop rond zonsondergang naar de pier om de blue pinguïns te spotten die het land op klimmen.

15. Bezoek Wellington voor een goede stapavond of leuk café.

Raglan Coffee RoastersThe Lost GypsyNieuw Zeeland