Gezonde havermout pompoenmuffins & Sinterklaas recepttips

Gezonde pompoenmuffins recept zonder suiker

Sinterklaas is alweer een tijdje in het land en inmiddels komt het heerlijke avondje er aan. Ik heb mijn schoen trouwens nog niet gezet, jullie wel? Wel heb ik al een paar chocoladeletters op, maar die heb ik gewoon zelf gekocht.

Met de steeds kortere avonden en winterse kou zit ik het liefst onder een fleechedekentje. Zeker met die wind en regen van de laatste tijd en het drukke werken, schiet het koken er nogal eens bij in. De laatste keer dat ik een recept plaatste, is dan ook alweer even geleden.

Natuurlijk wil ik wel aan de slag met de feestdagen die eraan komen. Vinden jullie de tijd ook zo ontzettend hard gaan? Het is alweer december en voor je het weet is het nieuwjaar.

Ik dacht altijd dat ik geen Sinterklaasrecepten op mijn blog had staan, maar toen Ianna en Sesanne voorstelden om een top met recepten voor Sinterklaas te maken, kwam ik erachter dat er meer op stond dan ik dacht. Deze week posten we elke dag onze eigen lijst met favoriete Sinterklaasrecepten. Vandaag ben ik aan de beurt.

Als eigen Sinterklaasrecept maakte ik een tijdje terug deze ontbijtmuffins die Sinterklaasachtig smaken. Met pompoen, speculaaskruiden en gember. Leuk voor het Sinterklaasontbijt.

Het recept is een variant op mijn best gelukte havermoutmuffins ooit met bramen en pecannoten. Ik moet zeggen dat deze niet zo hoog oppopten als het andere recept, maar wel waren ze net zo lekker.

Laatst had mijn moeder een halve kilo pompoen over van haar huiskamerrestaurant samen met de Meisjes van de Hapjes. Elk seizoen maken zij een menu. Dit keer was het tijd voor het wintermenu en daar was ik ook bij te gast. Als hoofdgerecht kregen we paddenstoelenrisotto met blauwe kaas geserveerd in een pompoen (heul lekker!!). Er was dus behoorlijk wat pompoen over, dus de volgende dag hebben mijn zusje en ik er pompoenmuffins van gebakken. Wil je trouwens een keer bij mijn moeder komen eten? Inschrijven kan hier.

Voordat ik mijn eigen recept deel, hier mijn lijstje met favoriete Sinterklaasrecepten:
– de glutenvrije chocoladepepernoten van Ianna
– deze originele hartige banketstaaf van Sesanne
sinterklaastiramisu met pepernoten van Vanessa
ontbijtmuffins van Kelly

Oja, deze recepten zijn ook nog leuk voor het Sinterklaasontbijt: gingerbread granolamannetjes, spicy gemberbrood, worteltaarthavermout of deze speculaasmuffins.

Dit recept is dus ideaal als je een moestuin met pompoenen hebt of als je restjes pompoen over hebt van de vorige dag. Met leftover pompoen heb je dit recept zo gemaakt. Heb je geen restjes over dan rooster je de pompoen eerst even in de oven tot deze gaar is en daarna kun je hem makkelijk pureren met de keukenmachine, blender of staafmixer. Zelf heb ik de keukenmachine gebruikt, want ik ben nog op zoek naar een mooi gekleurde blender zoals die hier te vinden zijn. Misschien moet ik Sinterklaas nog maar eens lief aankijken. Als je al dit pureren trouwens te veel gedoe vindt, kun je de pompoen ook vervangen door twee hele rijpe bananen.

De muffins zijn glutenvrij (als je glutenvrije havermout neemt tenminste) en met geiten- of soyayoghurt ook nog eens detoxproof! Alhoewel je met Sinterklaas natuurlijk niet aan de detox moet, maar stél dat dan kun je ze gewoon lekker eten.

Zo, mijn Sinterklaasplan is uitgebreid ontbijten en ’s avonds een mini pakjesavond. Wat zijn die van jou?

Gezonde pompoenmuffins recept zonder suiker

Gezonde havermout pompoenmuffins met walnoten & rozijnen

Ingrediënten voor 11 muffins
75 gram rijstemeel
75 gram havermoutmeel (maal havermoutvlokken fijn in de keukenmachine)
2,5 tl bakpoeder
snuf zeezout
2 tl speculaaskruiden
snuf gemberpoeder
150 ml yoghurt (geitenyoghurt voor detoxproof)
75 ml olijfolie of kokosolie
75 ml ahornsiroop
300 gram gare pompoen
3 eieren
125 gram walnoten
50 gram rozijnen
havermoutvlokken voor eroverheen

Havermout pompoenmuffins maken
Heb je geen pompoen op voorraad? Halveer deze dan, snijd in stukken (kan met schil) en rooster ongeveer 25-30 minuten in de oven op 180 graden tot deze zacht en gaar is.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de twee meelsoorten door elkaar. Voeg het bakpoeder, zeezout, speculaaskruiden en gemberpoeder toe en meng door elkaar.

Doe de gare pompoen samen met de ahornsiroop en yoghurt in de keukenmachine en pureer tot een glad geheel. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar. Voeg de olijfolie toe en meng door elkaar. Voeg als laatste de eieren toe en meng alles tot een glad beslag.

Hak de walnoten grof. Schep nu de walnoten en rozijnen door het beslag.

Maak zelf muffinvormpjes van bakpapier of vul een muffinbakblik met vormpjes. Schep met een soeplepel in elk vormpje wat beslag tot deze tot de rand gevuld zijn. Bestrooi met de havermoutvlokken.

Bak de pompoenmuffins in de oven in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Prik met een prikker om te kijken of ze gaar zijn.

Haal de muffins uit de oven en laat afkoelen – of niet en eet ze gelijk op.

Gezonde pompoenmuffins recept zonder suiker