Epic Burger Project #15. Fair quinoaburger met banaan

Quinoaburger met banaan Eerlijk Eten

Een burger met banaan?! Was mijn eerste reactie toen ik dit recept zag. Bij warm fruit in hartig eten ben ik altijd een beetje sceptisch. Pizza Hawaï gruwel ik van, rijst met stukjes ananas of stamppot met appel; ik moet er allemaal niet aan denken.

Zoals ik vorige week vertelde neem ik voor twee weken de Instagram van Max Havelaar over. Ik post drie recepten met Fairtrade ingrediënten. Het eerste recept waren deze gemberkoeken met chocolade en noten. Voor het tweede recept wilde ik iets maken uit het nieuwe kookboek Eerlijk Eten van Max Havelaar. Voor recept nummer 3 ben ik nog op zoek naar inspiratie, dus laat vooral een comment achter als je een goed idee hebt. 

Eerlijk Eten staat vol met makkelijke recepten Fairtrade ingrediënten. Van speltpannenkoeken tot tropische boerenkoolsalade tot een spicy koffiecake. Ook vind je leuke weetjes over fair bananen, thee, quinoa, kokos, noten, rijst, cacao, ananas, specerijen en koffie. Het verhaal van theeplukster Sakuntala uit Sri Lanka – die ik tijdens mijn reis naar Sri Lanka heb mogen ontmoeten – staat er ook in.

Bladerend door het kookboek zag ik deze burger staan. Vanwege mijn voorliefde voor burgers bleef ik hangen op de pagina. Toen ik zag dat er banaan in zat, wist ik het niet zo goed. Wel ben ik er altijd voor in om nieuwe recepten uit te proberen en het was immers een burger.

Dus: ik had geen keuze. Het werden quinoaburgers met banaan!

Nog even over de banaan. Wist je dat 1 op de 6 bananen in Nederland Fairtrade is? De meeste bananen komen uit Colombia waar ze worden geteeld en geplukt. Ik eet elke dag een banaan. Wat ik niet wist, is dat bananen je gelukkig maken. Ze bevatten een stofje dat je een blij en tevreden gevoel geeft. Een goede reden dus om bananen te eten en al helemaal als ze Fairtrade zijn.

Zoals eerder gezegd begon ik met enige terughoudendheid aan het recept. Ook mijn tafelgenoten keken wat kritisch toen ik met de quinoaburger met banaan aan kwam zetten. Iedereen had zo zijn bedenkingen, máár de burger viel enorm in de smaak! De smaak van de banaan is heel subtiel en psat goed bij de bonen en de geitenkaas. En de guacamole erop maakt het helemaal af. Deze burger ga ik vaker maken!

Ik heb het recept hier en daar wat aangepast en wat makkelijker gemaakt – zo heb ik de arrowroot en gistvlokken vervangen door havermout. Ook deed ik er geitenkaas bij, want op een burger hoort gewoon kaas, vind ik.

Benieuwd naar de andere fair recepten uit het kookboek Eerlijk Eten? Het is onder andere hier te koop.

Quinoaburger met banaan Eerlijk Eten

Quinoaburger met banaan, guacamole en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

50 gram quinoa
1 rode ui, in stukken
100 gram champignons
150 gram zwarte bonen uit blik
1 teen knoflook, in stukjes
1/2 rode peper, in stukjes
2 tl komijnzaadjes
2 tl paprikapoeder
2 el sojasaus
50 gram havermout
1/2 banaan, in stukjes
versgemalen zeezout en zwarte peper

voor de guacamole
1 grote rijpe avocado
4 tomaatjes, in stukjes
1 kleine ui, gesnipperd
scheutje limoensap
versgemalen peper en zeezout

Quinoaburger maken

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, champignons, rode peper, komijnzaadjes en het paprikapoeder tot de uit glazig ziet en de paddenstoelen goed gebakken zijn.

Blus alles af met een scheut sojasaus en bak nog even goed door totdat de champignons het vocht hebben opgenomen.

Giet de quinoa af door een vergiet en laat uitlekken. Druk even goed aan met een spatel zodat het vocht eruit is.

Doe de quinoa samen met de bonen, het champignonmengsel, havermout en versgemalen peper en zout in de keukenmachine. Pureer tot een fijn geheel. Snijd de banaan in stukjes en roer deze erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Vorm vier burgers van het mengsel. Leg de burgers ongeveer 15 minuten op aluminiumfolie op een bord in de koelkast zodat ze nog wat steviger worden.

Bak de quinoaburgers in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.

Maak ondertussen de guacamole. Prak de avocado fijn en meng de tomaten, ui, pepertje erdoor. Breng op smaak met limoensap en peper en zout.

Maak de broodjes op. Smeer de onderkant in met zachte geitenkaas, leg er wat salade op, plakjes komkommer en de burgers. Schep er flink wat guacamole op. Smeer de bovenkant in met mayonaise en prik er een prikker in.

Quinoaburger met banaan Eerlijk Eten