Galette met groene asperges & Griekse yoghurt

Vandaag weer een nieuwe maand. Mei alweer. Mei is misschien wel mijn lievelingsmaand. Niet omdat ik dan jarig ben (dat is pas in juni, dus juni is eigenlijk ook mijn lievelingsmaand), maar omdat ik de maand mei zo vrolijk vind.

Doet mei dit ook met jou? Mij doet mei (of toch andersom?) denken aan de eerste echte mooie lenteavonden, picknicken in het park, uren op het balkon zitten, met een flesje wijn langs de gracht, de markt afstruinen op zoek naar mooie voorjaarsgroenten, ijsjes eten en zelf limonade maken.

Maandag had ik mijn officiële diploma uitreiking. Ik was al even afgestudeerd, maar 28 april kreeg ik mijn masterbul psychologie uitgereikt. Het kado dat ik van mijn ouders kreeg, daar had ik nooit van kunnen dromen: een pastel pistache gekleurde KitchenAid.

Ik had verwacht de zonnebril die ik gevraagd had te krijgen, het werd een super fancy KitchenAid want “daar kun je tenminste niet op gaan zitten”.

Het begin van mijn droomkeuken is er. Ik zei altijd dat je eerst de kleur van je KitchenAid moet uitzoeken en dan pas de keuken. Die keuken is er nog niet, maar het apparaat staat al te shinen op mijn kamer. En mijn ouders hebben gelijk: hier ga ik niet zo snel op zitten.

Ik kan niet wachten om heel veel taart te bakken. En brood. En nog meer taart. Want, o, wat is ‘ie mooi!

De afgelopen dagen was het dus wat rustiger op de blog, maar vandaag is het de eerste van de maand en tijd voor mijn vaste ritueel: het recept van de maand.

Moesten jullie ook wennen gister? 30 april en geen feestje voor de Koningin. Niks oranjes, nee gewoon een werkdag. Vorig jaar scandeerden we nog uit volle borst de W van Willem, maar dit jaar heb ik dat nummer eigenlijk niet gehoord (misschien maar goed ook). Koningsdag. Ik verspreek me nog steeds. Dan wordt het een soort van Koninginngssingdag.

Dat meer mensen nog niet gewend zijn aan de switch van een Koningin naar Koning was duidelijk te zien aan de kleine hordes toeristen die gister in vol ornaat aankwamen op Amsterdam in de veronderstelling een oranje-bruisend-feest-vierende stad aan te treffen.

Eigenlijk had ik iets oranjes willen bakken met Koningsdag, maar dat is er niet van gekomen. Als een soort van kleine verlate ode aan Willem, onze koning, liet ik mij voor dit recept inspireren door de keukengeheimen van Rijntje. Rijntjes keukengeheimen staat namelijk vol met koninklijke klassieke recepten.

In Rijntjes keukengeheimen vind je per seizoen en maand een kalender met vis, vlees, gevogelte en groenten en fruit uit het seizoen. Op de voorjaarskalender staan voor april en mei asperges, waterkers, hopscheuten, radijsjes, rabarber en groene kruiden op het menu. Voor de maand mei wilde ik als recept van de maand echt een seizoensrecept. Niet te zwaar, met groenten die nu in hun element zijn.

Het werden asperges. Groene weliswaar, want de witte eet ik alleen traditioneel met ham, gepocheerd ei en botersaus. Of met zalm. Of allebei, zoals laatst.

Asperges dus. En ik had zin in een hartige taart. Een tijdje geleden in Antwerpen zag ik in de etalage van een Franse patisserie galettes liggen. Een galette is een vormloze, platte taart. Galettes worden in Frankrijk gegeten als ontbijt, lunch, maar ook als avond eten. Traditioneel worden ze gemaakt van boekweitmeel.

Vandaag een recept voor een galette van groene asperges met speltbloem. Het aspergeseizoen is volop begonnen, dus sla je slag. Met dit recept kun je ook makkelijk variëren. Verdeel wat geitenkaas erover of maak de galette met andere seizoensgroenten. De Griekse yoghurt kun je makkelijk vervangen door kwark of gewone yoghurt en het spelbloem mag ook ander bloem zijn. 

Oja: volgende maand wordt het taart!

galette4

Eerst nog even een klein verhaaltje over Rijntje
De gerechten in Rijntjes keukengeheimen zijn geïnspireerd op het kookboek van Rijntje Biljardt. Uit 1840. In het kookboek gaan Lizet Kruyff en Judith Baehner op zoek naar Rijntje. Wat was haar verhaal?

Rijntje was een keukenmeid die heel lang geleden voor Koning Willem I en kroonprinses Anna Paulowna heeft gekookt. Vandaar dus die koninklijke gerechten. Denk aan klassiekers als kweeperentaart met kwetsenjam, griesmeelpudding met cranberry portsaus , augurkjes in zuur, eend met ingelegde komkommers en natuurlijk asperges met botersaus.

Het leuke aan Rijntjes keukengeheimen is dat je door het boek heen achter het verhaal van Rijntje komt en dingen leert over het leven en eten uit de 19e eeuw. Rijntje begint bij de lente – van armoede naar adel -, vervolgens reis je mee door de gloriejaren met zomerse gerechten, valt het eerste blad in de wind tijdens de herfst en valt de kou in met winterse recepten. Rijntje neemt je mee en maakt haar klassieke recepten gemakkelijk te maken in de moderne keuken.

Rijntjes keukengeheimen is ook leuk voor moeders (de mijne was er heel blij mee). Het boek kost 29,95 en is onder andere hier te bestellen.

Asperge galette met Griekse yoghurt
geïnspireerd op het recept van Reclaiming Provincial
voor de bodem
150 gram speltbloem
100 gram ongezouten boter, in blokjes
scheut (karne)melk
snuf zout

voor de vulling
bosje groene asperges (stuk of 12)
100 ml Griekse yoghurt (of kwark of normale yoghurt)
1 ei, losgeklopt
1 tl honing
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
rasp van 1 citroen
grof zeezout
wat melk om de rand mee in te smeren

Maak eerst de bodem van de galette
Kneed het speltbloem, zout en boter in de keukenmachine of met de hand tot het kruimelig wordt. Voeg een scheutje karnemelk toe en kneed weer verder. Blijf kneden tot het een mooi deeg wordt. Dit duurt niet heel lang.

Doe het deeg in plastic folie en leg in een half uurtje in de koelkast. Haal 5 minuten voor gebruik weer uit de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Klop het ei los en roer de Griekse yohghurt en honing hierdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een grote ronde vorm en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het yoghurteiermengsel uit over het deeg. Laat ongeveer 2 centimeter van de rand rondom vrij.

Verdeel de asperges in een rondje over het deeg. Verdeel de geraspte Parmezaanse kaas erover, wat geraspte citroenschil en wat grof zeezout naar smaak. Vouw de randjes over de asperges. Smeer de rand in met een beetje melk of wat losgeklopt ei.

Bak de taart in ongeveer 30-35 minuten in de oven tot de randjes mooi bruin worden.