Rabarber bieten tarte tatin met geitenkaascrème

tarte tatin biet rabarber

Om de rabarber uit haar vergetelheid te halen organiseert Mister Kitchen eind mei de Dutch Rhubarb Week. Eén van de onderdelen van deze week is de Rhubarb Blog Challenge. Eerder schreef ik hier al over toen ik deze sinaasappel rabarbermuffins met rabarbercompote bakte. Dat waren vroege vogels, want nu pas is het rabarberseizoen echt begonnen! De markt kleurt roze en ook in de supermarkten duiken de stengels op. 

Zoals ik vorige keer al vertelde is het voor de Rhubarb Challenge de bedoeling dat ik één tot drie recepten met rabarber instuur binnen de categorieën: amuse of voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht of zoetigheid.Voor het voorgerecht vroeg ik jullie om rabarberinspiratie en ik kreeg allerlei leuke tips binnen. Uiteindelijk is het toch een hoofdgerecht geworden en nog budget ook.

Voor dit rabarber recept heb ik me laten inspireren door het “ik typ en denk recept” van Maartje. Maartje noemde een combinatie van rabarber met bietjes, een uurtje garen in de oven en daarna op een bladerdeegplakje met rabarber. Hierbij nog een vettige vis, zoals makreel, en bovenop ricotta met citroenrasp.

Op zoek naar bietentaart, kwam ik dit – weliswaar Kerst – recept voor bieten tarte tatin tegen. Het werd dus geen bladerdeegtaartje, maar een taart op z’n kop met traditioneel korstdeeg. De vis heb ik achterwege gelaten en de ricotta ingeruild voor geitenkaas. Wel wat geraspte citroen erover.

Maartje had geen idee of het recept lekker zou zijn, maar ik kan je vertellen: de combinatie van zoet, zout en zuur tegelijk is echt héél lekker. Het zoete van de gekaramelliseerde bietjes, de ietwat zurige rabarberstengels en zoute geitenkaas. Zeker met het knapperige korstdeeg erbij een lekkere combinatie. Met uitgerold bladerdeeg voor een snellere variant kan ook goed, dan wordt het deeg alleen wat zompiger.

En Maartje: dankjewel voor de inspiratie om rabarber met biet te combineren (uiteindelijk heb ik er dus een hoofdgerecht van gemaakt). Dit recept ga ik zeker insturen! Mocht het rabarberrecept genomineerd worden, dan mag je mee naar Mister Kitchen in de Westergasfabriek op zaterdag 24 mei.

Heb jij nog een lekker rabarberrecept of rabarberinspiratie? Stuur het recept dan op naar info [at] yellowlemontreeblog [dot] com of laat het hieronder achter in een comment.

Voor een snelle variant kun je (vers) bladerdeeg gebruiken en dit uitrollen ter grootte van de vorm. Ik maakte een traditioneel korstdeeg naar recept van Camille Styles.

Tarte tatin van bieten en rabarber met geitenkaascrème

voor 4 personen
voor het korstdeeg
200 gram bloem
125 gram koude boter, in blokjes
1 groot ei
3 el koud water
snuf zout

voor de vulling
400 gram gemengde bieten (ik nam rode bieten en chioggia bieten, dat zijn de wit/roze bieten van binnen)
150 gram rabarber (2 stengels)
2 knoflooktenen, in de lengte in plakjes
1 flink el bruine suiker
2 el balsamicoazijn
3 el olijfolie
rasp van een halve citroen

voor erover
150 gram zachte geitenkaas
3 el kwark of crème fraiche
cress van bietenkiemen, alfalfa of andere kiemen
extra: citroenrasp en peterselie

Zo maak je de bieten rabarber tarte tatin
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de kontjes van de bieten af en boen ze goed schoon onder stromend water. Snijd de bieten in plakken. De kleine bieten kun je door de helft snijden. De grotere bieten snijd je in wat meer stukken.

Verdeel de bieten over een quichevorm met de bolle kanten naar boven. Besprenkel met de olie. Bak in 25 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de rabarber in stukjes van 2 cm en de knoflooktenen in de lengte in plakjes.

Maak vervolgens het korstdeeg. Meng de bloem en het zout met de koude boter met je handen (kan ook met de keukenmachine) tot het gaat kruimelen. Voeg een geklutst ei toe en het water. Meng tot het een samenhangend deeg wordt en maak er een mooie bal van.

Bestrooi een werkblad met wat bloem. Druk de deegbal wat plat en bestrooi met wat bloem. Rol uit met een deegroller tot een mooi deeg dat over de vorm past.

Haal de bieten uit de oven en doe in een schaal samen met de rabarber, knoflook, olijfolie, balsamico azijn en suiker. Meng door elkaar zodat alles goed bedekt is. Vet de quichevorm nog wat extra in met olie en verdeel de bieten en rabarber over de quichevorm. Zorg dat dat de groenten knus tegen elkaar aan liggen met de bolle kant naar boven. Rasp er wat citroenschil over.

Leg het deeg over de groenten en stop goed aan bij de randjes. Prik een gat in het midden, zodat de hete lucht eruit kan.

Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden. Zet de tarte tatin in de oven en bak in ongeveer 30-35 minuten mooi goudbruin.

Maak ondertussen de geitenkaascrème door de geitenkaas los te roeren met de kwark.

Haal de tarte tatin uit de oven en laat een paar minuten staan. Leg een bord op z’n kop op de vorm en draai voorzichtig met vorm en al om. Als er wat stukjes biet of rabarber uitvallen, kun je deze gewoon weer terugleggen.

Strooi de cress over de taart. Serveer de tarte tatin met de geitenkaascrème en eventueel nog wat citroenrasp en peterselie. Maak er een frisse salade bij.