Romige citroenrisotto met mascarpone & Parmezaanse kaas

Citroen risotto met mascarpone

Risotto vind ik echt een zondags gerecht. Voor mij is risotto het ultieme troosteten. Rondom risotto heerst een beetje een moeilijkheidstaboe. Bij kookprogramma’s krijgen koks altijd commentaar op hun risotto. De korrel lijkt nooit perfect. Ik vind risotto maken verre van moeilijk, maar misschien doe ik wel iets fout. Dat maakt me eigenlijk niet uit, aangezien ik het zelf moet eten en het op deze manier een van de lekkerste gerechten vind.

Risotto maken is in principe gewoon een kwestie van liefdevol roeren, that’s it. Het is dus best een lui recept. Het enige met risotto maken is dat het soms wat lang duurt, zeker als je een flinke pan hebt. Laatst had ik een PR: in 25 minuten risotto op tafel! Meestal ben ik wel langer bezig.

Risotto is één van de dingen is die ik het liefst eet (het is zelfs zo ernstig dat ik het bijna elke week maak). Het fijne aan risotto vind ik dat je het zo simpel of luxe kan maken als je wil. Voor risotto op z’n meest basic heb je maar een paar ingrediënten nodig – bouillon, wijn, boter, olijfolie, ui, knoflook, risotto rijst en Parmezaanse kaas. De boter, olijfolie, ui en knoflook vormen de basis van de soffritto, de fundering van elke risotto. Als je wil kun je aan de soffrito ook nog bleekselderij toevoegen, maar dat doe ik eigenlijk alleen als ik het in huis heb.

De rijst vereist wat meer uitleg. Er bestaan verschillende soorten risottorijst: Arborio, Vialone Nano of Carnaroli. Kort gezegd bestaan er twee risottostijlen. De lossere, nattere risotto wordt gegeten in Veneto. Als je van deze stijl houdt, neem dan de Vialone Nano. Als je van een dikkere risotto houdt, dan is de Arborio meer jouw stijl. Dit is een grote, mollige graansoort met een kleverige structuur. Volgens de Italianen heeft de Carnaroli de perfecte balans: het bevat genoeg zetmeel om de risotto kleverig te maken, maar ook om de risotto haar bite te behouden.

Aangezien geen enkele risotto hetzelfde is, moet je de verschillende rijstsoorten gewoon een keer uit proberen om erachter te komen welke je het lekkerste vindt, maar dit geldt natuurlijk voor zo veel dingen. Zelf houd ik wel van romig, dus voor een extra creamy effect neem ik Arborio rijst.

Dit recept voor risotto is zó basic  – meer basic kan bijna niet – maar o-zo-lekker. Houd je van citroen? En houd je van risotto? Dan moet je dit echt eens maken. Door de mascarpone wordt het ook nog een heel creamy. Dat dit recept een tijdje offline stond, is niet onopgemerkt gebleven. Máár: hier is het recept weer!

Wat is jouw favoriete risotto?

Hier het recept voor een super basic risotto (ik houd van basic). Het enige wat je aan de basis toevoegt is citroen en mascarpone.

Citroen risotto met mascarpone

Romige citroen risotto met mascarpone & parmezaanse kaas
voor 4 personen
olijfolie
50 gram roomboter
1 ui of sjalot
1 teen knoflook
500 gram risotto rijst
1,5 liter kippenbouillon (dit doe ik meestal op gevoel)
100 ml droge witte wijn
150 gram mascarpone
1 citroen, schoongeboend
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de olijfolie en helft van de boter in een pan. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze hierin. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zacht, zonder deze te verkleuren.

Doe de rijst erbij en schep deze om totdat ‘ie glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen.

Voeg nu met een soeplepel de bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als alle bouillon helemaal is opgenomen.

Haal de pan van het vuur als de rijst ‘al dente’ is (na ongeveer 20-30 minuten afhankelijk van hoeveel bite je houdt). Roer de Parmezaanse kaas en nog wat boter erdoor. Laat even staan.

Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Voeg dit toe aan de risotto samen met de mascarpone. Roer alles door elkaar. De risotto wordt echt super creamy. 

Schep de risotto in diepe borden, bestrooi nog met wat extra Parmezaanse kaas, versgemalen peper en zout en serveer met pittige sla zoals rucola of postelijn. Drink er de witte wijn bij.