Super chunky cherry granola (en het geheim achter crunchy granola)

granola

Oh, boy. Na het Valentijnsontbijt – met cheesecake bars – is het nu tijd voor iets lichters. Niet dat deze granola nou zo licht is, maar wel wat minder zwaar op de maag dan cheesecake.

Ik houd van granola, maar dan wel super chunky en crunchy. Ken je dat moment waarop je net een nieuw pak granola bij de supermarkt hebt gekocht? Bovenop liggen de grote joekels. Die zijn het lekkerst toch? Onderop – zeker naarmate het pak leger wordt – blijven dan van die kleine, verkruimelde, gruizige stukjes achter. Het liefst zou ik een pak hebben met alleen maar grote brokken. Alhoewel, dan wordt het misschien ook wel weer gewoon. Sommige dingen zijn juist gewild omdat ze schaars zijn. Misschien werkt dat ook wel zo met granola. Maar goed. Grote crunchy granola brokken dus.

Er bestaan natuurlijk eindeloos veel soorten granola, maar uiteindelijk komt het grofweg neer op twee  type granola.

Ten eerste heb je losse granola. Dat als je in het pak graait het aanvoelt als die bakken parkietenvoer bij de dierenwinkel. Losse, droge onderdelen zonder dat iets aan elkaar kleeft. Op zich een heerlijk gevoel, maar ik houd persoonlijk van wat meer crunch.

Het tweede type granola eter houdt van brokken. Grote, knapperige, dikke, samengeclusterde granola. Als je tot deze categorie behoort, dan heb ik goed nieuws. Ik heb eindelijk het geheim gevonden achter deze crunchiness.

Ben je ook een crunchy granola fan? Dan herken je misschien wel het kleine geluksmomentje als je de pot met granola uit de kast pakt, hij bijna leeg is en je een goed excuus hebt om een nieuw pak te openen in de wetenschap dat bovenop alle grote brokken liggen. Dat je de eerste bent die een nieuwe zak mag openen en dus ook alle lekkere stukken eruit kan vissen. Het liefst zou ik als de grote stukken op zijn een nieuw pak kopen, maar het houdt ergens op.

Al een hele tijd ben ik daarom op zoek naar een manier om net van die krokante brokken granola te krijgen. Als je ze thuis kunt maken, hoef je niet telkens naar de winkel voor een nieuwe zak. Ik heb al vaak granola gemaakt. Elke keer wordt het wel knapperig, maar ze blijven niet aan elkaar plakken. Na wat verdiepende research vond ik hier het geheim achter crunchy granola.

De twee ingrediënten voor granola succes: opgeklopt eiwit en geduld. Je moet de granola namelijk wel helemaal laten afkoelen. Het liefst een paar uur of zelfs de hele nacht. Dus maak de granola de avond net voor het slapen gaan, zodat je de volgende ochtend chunks hebt. Hoe goed moet je dan wel niet slapen wetende dat er granola ligt te wachten. Daarnaast word je wakker met de geur van zelfgemaakte granola in huis. Meer reden is niet nodig, toch? Ik kan mij in ieder geval bijna geen betere ochtend voorstellen.

Ben je ook een crunchy granola fan? Hier mijn geheim recept voor super chunky cherry granola.

granola

granola

Super chuncky cherry granola

Dit heb je nodig voor één flinke voorraadpot
150 gram havermout
75 gram speltvlokken of boekweitvlokken
25 gram pecannoten
25 gram pistachenoten
50 gram gedroogde kersen
4 el zonnebloempitten
1 zakje vanillesuiker
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
25 gram roomboter
4 el agavesiroop
snuf zout
4 el honing

het geheime ingrediënt: één stijf opgeklopt eiwit

en een klein beetje extra geduld…

Je kan natuurlijk ook andere noten en ander gedroogd fruit nemen of rozijnen met je eigen lievelingsrecept. Dat is het hele leuke aan zelf granola maken. Je kan het precies naar eigen smaak inrichten.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng de havermout, speltvlokken, noten, pompoenpitten en gedroogde bessen in een grote kom. Schep goed door elkaar.

Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg de agavesiroop toe als de boter begint te borrelen. Roer nu de kaneel, nootmuskaat, vanillesuiker en een snuf zout erdoor. Laat een paar minuten pruttelen totdat het karamelachtig lijkt te worden. Zet het vuur dan uit. Roer het botermengsel door de droge ingrediënten. Schep goed door elkaar totdat alles goed gemengd is.

Nu komt het geheime ingrediënt. Klop één eiwit goed stijf tot je het op z’n kop kan houden zonder dat de eiwit eruit glijdt. Schep het eiwit door de granola. Voeg eventueel nog wat extra agavesiroop toe aan het granolamengsel als het nog kleveriger mag.

Verdeel de granola over een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel de lepels honing over de granola. Bak de granola 30-40 minuten. Als de granola te snel kleurt, verlaag dan de temperatuur. Bak de granola, zonder om te scheppen, tot deze mooi goedbruin en knapperig is.

Nu komt nog iets belangrijks. Haal de granola uit de oven, schenk er nog wat honing over en laat volledig afkoelen voordat je het aanraakt. Ik weet het dit vergt wat extra geduld, maar het is het waard én het geheim achter grote stukken granola. Als het volledig afgekoeld is wordt het namelijk kleverig en krijg je brokken. Als je het van het bakpapier haalt terwijl het nog warm is, valt het uit elkaar. Dus heb geduld en laat de granola echt helemaal afkoelen. 

Breek de granola in brokken als het helemaal is afgekoeld. Doe lobbige kwark of melk in een kom en schep hier een paar lepels granola bovenop. Met zo’n granola ontbijt kan je dag niet meer stuk.

In een goed afgesloten weckpot of blik blijft de granola zeker twee weken lekker.

Waarmee maak jij jouw favoriete granola? 

granola