Sweet potato joe – gepofte zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappel

In tijden van detoxen is dit echt het ultieme comfort food. Warme, dikke, smeuïge gepofte zoete aardappels. De zoete aardappels worden zo zacht van binnen, dat je ze met een lepel kunt leeg lepelen. Écht zo lekker.

Natuurlijk moet je niet beginnen over een grote pan risotto met een berg geitenkaas, maar dit recept doet daar niet veel aan onder. Dat een detox zelfs comfy kan zijn, had ik niet verwacht. 

De afgelopen dagen heb ik bij mijn ouders doorgebracht. Meestal kook ik en deze keer moesten ze thuis dus ook aan de detox maaltijd. Vooraf was iedereen wat sceptisch. Mijn Oma – die natuurlijk is opgegroeid in de AVG tijd – at ook mee. Bij het horen van quinoa keek ze wat argwanend en ook had ze al een back up plan bedacht met een gebakken ei. Nou die back up was niet nodig, want , zo hip als ze is, heeft ze gewoon twee keer opgeschept. Ook mijn vader kan zo aan de detox, alhoewel vier keer opscheppen daar misschien niet helemaal bij past. Thuis zijn ze dus om.

Aangezien mijn eerste maaltijd goed bevallen was, mocht ik de gister weer koken. Gister had ik een drukke werkdag. Na een lange dag heb ik vaak zin in comfort food. Die risotto mag nu even niet, dus het werden gepofte zoete aardappelen uit de oven.

De inspiratie voor dit recept en vooral de saus komt van My New Roots. De red blanket sauce is Sarah Britton’s versie van de welbekende Mexicaanse mole saus. En echt de saus is ge-wel-dig.

Er zitten behoorlijk wat ingrediënten in, maar hij is het zo waard. De tomatensaus wordt heel smooth, pittig met een subtiele chocoladesmaak, maar niet té. Ik at wel eens vaker een gepofte zoete aardappel met wat crème fraiche of kwark erover, maar nu ik deze saus heb ontdekt kan ik niet meer zonder. De zoete aardappels zijn zonder saus ook al lekker, maar de saus maakt het echt af.

Ik ben benieuwd of mijn Oma dit ook lekker had gevonden. Bij de rest ging hij er in ieder geval goed in.

Je schuift de zoete aardappels de oven in, laat ondertussen de groenten uitlekken en dan is het wachten tot het hele huis naar zoete aardappel begint te ruiken. Leg de zoete aardappels wel op bakpapier, want door het poffen komt er gewoon een soort van gekarameliseerde substantie uit. Maak ondertussen snel de saus en je hebt het ultieme comfort food.

Wij aten deze comfy sweet potato joe’s gisteravond onder een dekentje op de bank met voetbal op tv. Héél romantisch.

En mijn vader at er drie.

Wat is jouw ultieme comfort food?

zoeteaardappelq

Recept aangepast van My New Roots

Voor dit recept gebruik ik biologische maïs, zwarte bonen en gepelde tomaten uit blik, omdat deze vrij zijn van toegevoegde suikers, E-nummers en conserveringsmiddelen en alleen water en zeezout bevatten. De notenboter is behoorlijk prijzig, dus die kun je gemakkelijk en snel zelf maken. Het recept vind je hier.

Sweet potato Joe

voor 4 personen
4 grote zoete aardappels
1 blik biologische mais
1 blik biologische zwarte bonen
1 grote, rijpe avocado
1 bosui
1 kleine rode ui in ringen
1 klein groen pepertje in ringen
1 bosje koriander
1/2 komkommer
handje cherrytomaten
een stuk zachte verkruimelde geitenkaas
limoenpartjes

voor de rode saus
1 el kokosolie
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
versgemalen Himalaya zout of zee zout
1 blik gepelde biologische tomaten
1 tl komijnzaad of gemalen komijn
1 tl kaneel
1 tl gedroogde tijm
1 gedroogd chilipepertje of gemalen chilivlokken
4 zachte dadels, ontpit
1 el zelfgemaakte amandelboter of andere notenboter
2 tl rauwe cacao
sap van 1/2 limoen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Prik de zoete aardappel rondom in met een mes of stevige vork. Leg ze op een bakpapier in de oven. Bak de zoete aardappels in 45-60 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappel) gaar. Als je er met een mes in prikt, moet hij er soepel doorheen glijden.

Laat de mais en bonen uitlekken in een vergiet. Snijd alle groenten in blokjes. Doe alles in bakjes.

Maak ondertussen de rode saus.

Verhit de kokosolie in een pan en voeg de specerijen toe. Bak ongeveer een minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de uien, knoflook en versgemalen zout toe en bak een paar minuten. Als het mengsel droog wordt, voeg dan een beetje tomatensap van de tomaten uit blik toe.

Voeg de gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.

Doe het tomatenmengsel in de keukenmachine of blender. Voeg de notenboter, rauwe cacao, dadels en het limoensap toe. Laat draaien tot het een glad mengsel wordt. Breng op smaak met versgemalen peper.

Snijd de zoete aardappels in het midden in. Laad hem vol met de zwarte bonen, mais, avocado en groenten. Verkruimel er wat geitenkaas over, een flinke lepel saus en koriander. Serveer met de partjes limoen.

Schenk de rest saus in een schone pot. In de koelkast kun je de saus ruim een week bewaren. Heb je saus en groenten over? De saus is ook lekker bij maistortilla’s met bonen, mais en avocado. 

zoeteaardappel3q