Hartige tomatentaartjes met geitenkaas

Tomatentaartjes met geitenkaas

Deze tomatentaartjes met geitenkaas doen misschien een klein beetje zomers aan, máár dat mag ook wel met de kou van afgelopen dagen. Ik mis de zomer merk ik. Alhoewel ik het stiekem ook wel lekker vind om een dikke gebreide trui aan te trekken, de eerste mok chocolademelk weer is gedronken, de waterkoker non stop aan staat en ik ook wel weer uit kijk naar de feestdagen.

Maar toch. Heimwee naar de zomer is er altijd wel een beetje. Om dit wat terug te halen maakte ik deze tomatentaartjes.

Kleine hartige taartjes hebben aan de ene kant een hoog picknick-gehalte, maar passen aan de andere kant ook goed bij de feestdagen die er al weer aan komen. Ze zijn namelijk ideaal als voorgerecht, snel gemaakt en je kunt er eindeloos mee variëren.

Mini taartjes zijn sowieso leuk. Net als met dieren die in het klein schattiger zijn, heeft mini eten ook een beetje dat effect. Misschien komt het omdat je er dan voor je gevoel meer van kunt eten. Drie mini taartjes in plaats van één puntstuk hartige taart.

En trouwens, wollen truien en deze taartjes gaan prima samen. De taartjes maakte ik namelijk met een dikke trui aan. Ook met koude dagen smaken ze heerlijk.

Dit recept maakte ik voor Dille & Kamille met hun handige mini bakvormen. De vormpjes hebben ook nog eens een losse bodem, waardoor de taartjes perfect uit de vorm komen.

Binnenkort komen er echt wat meer feestdagen specials aan, maar tot die tijd moeten we het doen met deze kleine hartige taartjes. Met zomerse gloed over de foto.

Tomatentaartjes met geitenkaas

Hartige tomatentaartjes met geitenkaas

voor 8 taartjes

voor het deeg
150 gram speltbloem (of ander soort bloem)
100 gram koude roomboter, in blokjes
1 groot ei
1 el koud water
snuf grot zeezout

voor de vulling
200 gram geitenkaas
500 gram trostomaatjes
3 eieren
200 ml kwark
100 gram geraspte Pecorino
versgemalen peper en zeezout

voor erbij
kiemgroenten
groene salade

Kneed de bloem, boter en zout tot het kruimelig wordt. Voeg het ei en koud water toe en kneed verder. Blijft kneden tot het een mooi deeg wordt. Doe het deeg in plastic folie en laat een half uur rusten in de koelkast. Haal het deeg 5 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren los en roer de kwark en Pecorino hierdoor. Doe de helft van de geitenkaas erbij en roer los. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Vet de bakvormpjes in met boter.

Rol het deeg uit tot een grote lap en verdeel over de bakvormpjes. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Verdeel de achtergehouden geitenkaas over de taartjes en schenk het eiermengsel hierover. Leg in elk taartje nu een trosje tomaten. Rasp er nog wat Pecorino over.

Bak de taartjes in ongeveer 25-30 minuten in de oven mooi gaar en goudbruin.

Bestrooi de taartjes met wat kiemgroenten en eet met een grote groene salade. Ook lekker als voorgerecht.

Tomatentaartjes met geitenkaas