Fair appeltaart dadelrepen

Appeltaart dadelrepen

1 september. Een datum waar ik al een tijdje naar uit keek, maar ook een beetje tegenop zag. Vanaf vandaag start ik namelijk officieel met de opleiding tot GZ-psycholoog. Na een half jaar er tussen uit te zijn geweest is het zo ver: back to work!

Full time aan het werk. Het begin van een nieuwe levensfase. Een volwassen baan, een baan waar ik voor gestudeerd heb en een baan waar ik tijdens mijn studie alleen maar van kon dromen. GZ-plekken zijn enorm schaars, dus ik mag ontzettend blij zijn dat ik ben toegelaten.

En dat ben ik ook. Wat heb ik hier naar uitgekeken. Wel vind ik het ook ontzettend spannend. Niet meer doordeweeks koffie drinken, uitslapen en in het park hangen, maar elke dag op tijd op en weer laat thuis. Nu ga je wel echt het weekend waarderen, aldus iedereen om me heen die al werkt. En dat is natuurlijk ook wel zo.

“Hoe ga je dat dan doen met je blog?!”, vraagt iedereen. Natuurlijk houd ik veel minder tijd over om te bloggen, maar het helemaal op pauze zetten, wil ik niet. Mijn idee is om eens in de zoveel tijd een wat uitgebreidere post met recept te posten. Dus niet meer elke week, maar bijvoorbeeld eens per maand. Een iets lager pitje dus, maar dat is eigenlijk al wel sinds ik op reis ben gegaan.

Bij full time aan de slag gaan hoort ook structuur. Na een half jaar reizen en er tussen uit te zijn geweest, ben ik hier stiekem ook wel weer aan toe. Herken je dat? Uitkijken naar een vast ritme? Natuurlijk was het heerlijk om te reizen en daarna nog even niks te moeten, maar op een gegeven moment heb je toch weer zin aan de slag te gaan.

Nu is het dan zover.

Ter voorbereiding van mijn eerste werkweek heb ik deze appeltaart dadelrepen gemaakt. Door de kaneel, appels en maple syrup smaken ze echt een beetje naar appeltaart maar dan minder ongezond.

Deze dadelrepen zijn perfect voor de dip aan het eind van de middag. De dadelrepen zijn tevens het laatste recept voor mijn Instagram take over van Max Havelaar. De afgelopen twee weken nam ik de Instagram van Max Havelaar over en ging ik op zoek naar Fairtrade ingrediënten om recepten mee te maken.

Dit keer waren de Fairtrade dadels aan de beurt. Als ik cravings heb naar koek, snoep en taart, neem ik vaak een handje dadels. Natuurlijk kunnen dadels niet op tegen een stuk chocoladetaart, máár het komt wel een beetje in de buurt om mijn neiging naar zoetigheid in te tomen.

Het recept kwam ik tegen bij Minimalist Baker en alleen de naam al – raw vegan apple pie date bars – maakte dat ik het gelijk wilde uitproberen.

Dadelrepen dus, voor tussendoor op het werk of bij de koffie.

Ben jij ook alweer begonnen? Of nog lekker even vakantie?

Mijn eerdere twee fair recepten voor Max Havelaar gemist? Kijk hier voor de kokoskoeken met chocolade en hier voor de quinoaburgers met banaan.

Appeltaart dadelrepen

Appeltaart dadelrepen

voor 6-8 repen
1 kleine appel
2 tl kaneel
snuf grof zeezout
1 el maple syrup of agavesiroop
100 gram amandelen
100 gram walnoten
15 zachte dadels, ontpit
1 scheutje olijfolie
150 gram havermoutvlokken
kokosrasp voor erover

Dadelrepen maken

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de appel in kleine stukjes. Doe deze in een kom en hussel met 1 theelepel kaneel en de agavesiroop. Bak de appels in 20 minuten in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.

Maal ondertussen de noten fijn in de keukenmachine. Er mogen nog wel wat grotere stukjes tussen zitten. Voeg nu de dadels, de olijfolie en de andere theelepel kaneel toe en maal tot een fijn deeg.

Haal de appelstukjes uit de oven en laat even afkoelen. Doe de appels bij de noten in de keukenmachine en pulseer nog een paar keer (zorg dat er nog wel wat stukjes appel overblijven). Doe alles in een kom, voeg de havermoutvlokken toe en schep door elkaar. Als het mengsel nog erg kleverig is, voeg dan wat extra havermout of gemalen noten toe.

Bekleed een bakvorm of brownievorm met bakpapier (handig is om het bakpapier even te kreuken, zo blijft het goed in de vorm zitten). Schep het noten dadelmengsel in de bakvorm en verdeel met een spatel over de vorm. Druk goed aan bij de randen. Bestrooi de repen met kokosrasp.

Zet de repen nu een paar uur in de koelkast zodat ze wat harder worden.

Til de reep met bakpapier en al uit de vorm en snijd in kleinere repen.