Een hangtuin in de stad & favoriete kruiden

Hangtuin

Woon jij in de stad? En heb je dan wel of geen “buiten”? Ik heb sinds een tijdje eindelijk een eigen balkon. Als je eenmaal een “buiten” hebt, kun je denk ik niet meer zonder. In de zomer wordt je huis gewoon net iets groter.

Tussen het werken door probeer ik dan ook zoveel mogelijk te nazomeren.

Nazomeren. Is dat eigenlijk een werkwoord? Toen ik het voor het eerst las, legde ik de klemtoon verkeerd. Ik las na-zo-mé-ren in plaats van na-zó-mer-en, maar dan wordt het opeens een heel gek woord.

Nou goed, er is dus sprake van een nazomerse periode. Wie had dat nog gedacht? Ik moet eerlijk zeggen dat ik de hoop al een beetje had opgegeven, maar inmiddels genieten we alweer een paar weken van heerlijk weer.

Voor mijn nieuwe balkon, kreeg ik voor mijn verjaardag een Balkonbar. Ik had er nog nooit van gehoord, maar een Balkonbar is een bar van hout die je zelf in elkaar zet en op de rand van je balkon bevestigt. Het is echt dé uitvinding als je in de stad woont. Vooral voor de wat smallere balkons – waar geen tafel op past – is dit helemaal handig. Op deze manier kun je lekker op je balkon zitten en houd je ruimte over.

Zo zat ik al heel wat ochtenden aan mijn balkonbar. Tot Arjen, samen met Daan één van de mannen achter de Balkonbar, vroeg of ik anders hun Hangtuin wil uitproberen. Een Hangtuin is tuin die hangt, voor op je balkon of gewoon voor aan de muur.

Aangezien ik zo blij ben met mijn Balkonbar wilde ik de Hangtuin natuurlijk wel proberen. Extra leuk aan het concept is dat de Balkonbar en Hangtuin ook een verhaal hebben. Arjen & Daan zijn het concept begonnen vanuit wonen in de stad, maar behoefte hebben aan buiten zijn.

Arjen vertelde dat de Balkonbar en de Hangtuin beide zijn gemaakt van de houtsoort Douglas. Douglas komt uit de bossen in Nederland en Duitsland en is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Het hout wordt vervolgens eerst gezaagd en gaat vanaf de zagerij gelijk door naar de sociale werkplaats in Amsterdam Noord. Ik vind het een tof idee en al helemaal omdat het van Hollandse bodem is én ook nog eens duurzaam.

De Hangtuin

Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen weekend heb ik dan eindelijk mijn eigen Hangtuin in elkaar gezet. Dit keer mét elektrische boor. De Balkonbar hebben we vorige keer namelijk heel stoer met de hand in elkaar geschroefd. Mocht je geen boor hebben, dan is dit een optie, maar ik zou het niet aanraden.

De Hangtuin bestaat uit een gewone plank en een plank met grote gaten waar potten in kunnen met bijvoorbeeld kruiden of plantjes. Ik moet zeggen dat ik niet echt een klusser ben, maar met een handige wederhelft heb je hem zo in elkaar gezet. De touwen door de gaten halen is wel even pielen, maar daarna hangt ‘ie dan ook snel.

Dit is dus mijn eigen Hangtuin. Wil je ook zo’n Balkonbar of Hangtuin? Neem dan een kijkje hier op de site van Arjen & Daan.

Het is nog even zomer, maar anders is de Hangtuin ook leuk aan de muur binnenshuis. Ik denk namelijk zelf ook dat ik hem in de winter binnen hang.

Balkonbar

Verse kruiden

Als de Hangtuin eenmaal hangt, komt het leukste: potjes en kruiden uitzoeken. Voor de potjes ging ik naar Dille & Kamille, want daar hebben ze veel keuze. De gaten hebben een diameter van 10 cm dus een potje dat net iets groter is, past perfect.

De kruiden heb ik vervolgens gewoon bij de supermarkt gehaald. Ik moet zeggen dat ik de supermarkt ervan verdenk dat ze de plantjes stiekem zo manipuleren dat ze het nooit lang volhouden. Of het ligt gewoon aan mij, dat kan ook, maar op de een of andere manier hangen ze binnen de kortste keren slap en gaan ze dood.

Ik heb al verschillende watergeef-methodes en overpot-praktijken geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Dus als iemand het geheim heeft ontdekt hoe je kruiden uit de supermarkt in leven houdt, dan hoor ik het graag natuurlijk!

Voor in mijn hangtuin koos ik mijn vijf favoriete kruiden: basilicum, koriander, munt, rozemarijn en oregano. Wat is jouw favoriete kruid? En wat maak je daarmee?

Ik heb hieronder mijn lievelingsrecepten op een rijtje gezet.

Basilicum

Oh, oh, wat ruikt basilicum lekker hè? Eigenlijk kan ik dit kruid wel overal door heen doen. Van salades tot pasta tot pizza. Waar het ook zeker niet door mag ontbreken: zelfgemaakte burgers. Zo past de ietwat zoete smaak van basilicum goed bij deze bietenburgers met feta of op deze portobelloburger of op z’n Italiaans door een van mijn favoriete gerechten: melanzane alla parmigiana! Of kijk nog even hier bij alle recepten met basilicum.

Koriander

Dat ik vroeger geen koriander lustte, kan ik me nu bijna niet meer voorstellen. Toen vond ik het naar zeepsop smaken. Misschien dat verse koriander nu wel mijn lievelingskruid is. Ook koriander doe ik als het even kan overal door. Als we met z’n tweeën curry eten, gaat er goed een bakje koriander doorheen. Tegenwoordig koop ik vaker een plantje, omdat je daar langer mee doet (mits ‘ie heel blijft). Ook zo’n korianderfan? Maak dan mijn favoriete Indiase linzencurry of dit recept voor wortelsoep met kokos of door de shakshuka. Of bekijk gewoon even deze pagina voor al mijn recepten met koriander.

Munt

Munt is ook zo’n fijne kruid. Ik moet zeggen dat ik wel een beetje ben uitgekeken op verse muntthee, maar dat ik nog steeds groot fan ben van verse munt door gerechten. Munt is heerlijk door salades, zoals deze couscoussalade, maar past ook goed bij deze simpele plaattaart met venkel. Zin in munt? Kijk hier voor alle recepten.

Tijm

Tijm pas goed bij warme gerechten, maar is ook lekker in je thee of limonade. Als je iets maakt met tijm, zeker uit de oven, ruikt gelijk je hele huis heerlijk. Tijm doe ik graag door risotto, zoals deze risotto met pompoen en geitenkaas of door deze barbieroze bietenrisotto. Tijm gaat dus ook goed door drankjes, dus maak er eens limoen limonade mee. Al mijn recepten met verse tijm vind je hier.

Rozemarijn

Ook rozemarijn is een kruid dat goed past bij ovengerechten. Zo simpel, maar zo lekker zijn aardappeltjes met schil uit de oven, knoflook en een paar takken rozemarijn. Of maak deze ovenfrieten met rozemarijn, dit broodje ossenhaas of deze rode wijn risotto.

Balkonbar