Easy weekend banana oat pancakes

banana oat pancakes

Uitgebreid ontbijten is wat ik het liefst doe in het weekend. Met de krant, de geur van versgemalen koffiebonen en lazy muziek op de achtergrond en natuurlijk pancakes. Ik houd echt van pancakes. Het liefst zou ik ze elke dag eten. Mijn pancake crave is een paar jaar geleden ontstaan in Berlijn. Bij mijn inmiddels favoriete ontbijttentje Blaues Band aten we elke ochtend pancakes. Of wentelteefjes, die waren ook favoriet. Eigenlijk was alles dat op de kaart stond lekker, maar de pancakes zijn me het meest bijgebleven.

Sindsdien dus mijn pancakeverslaving. Het enige nadeel is dat ik mij na een flinke portie pancakes altijd wat lui voel. Dan heb ik zin om de rest van de ochtend uit te buiken in een huispak en niks meer te doen. Alsof je moet bijkomen van het eten. Ken je dat gevoel?

Een oplossing om je minder vol te voelen zijn de o zo populaire banana pancakes met maar twee ingrediënten: banaan en ei. Je prakt een rijpe banaan en klutst een ei en je hebt beslag. Banana pancakes zijn erg lekker, maar komen niet in de buurt bij de fluffy pancakes uit Berlijn. Maar, hier heb ik wat op gevonden: havermoutmeel, oftewel fijngemalen havermoutvlokken erdoor. Door in plaats van tarwebloem havermoutmeel te gebruiken, zijn de pancakes wat minder massive en door de havermout blijf je lang verzadigd. Het resultaat was super: fuffy pancakes.

Goed. Laatst was weer zo’n ochtend. Uitslapen, krant, koffie. En….pancakes! Na een flinke portie van deze pancakes hoef je niet op de bank te gaan liggen.

Om havermoutmeel te maken maal je havermoutvlokken in de keukenmachine (dan blijft het redelijk grof, maar dat is niet erg) of koffiebonenmaler tot een fijn meel overblijft. Havermoutmeel is ook te koop in de biologische supermarkt, maar goedkoper is om een flinke hoeveelheid thuis te maken en te bewaren in een goed afgesloten blik om op luie ochtenden zoals deze havermoutpancakes te maken. Handig als je opeens de drang voelt opkomen om pancakes te eten.

Dit is mijn nieuwe lievelingsrecept voor pancakes. De basis ingrediënten (banaan, eieren, melk en havermout) heb ik eigenlijk altijd in huis heb en ze zijn zo gemaakt. Hopelijk vind jij ze net zo lekker. Hoe ziet jouw easy weekend eruit?

Banaan havermout pancakes met bosbessen
voor 10-12 pancakes
75 gram havermoutvlokken gemalen tot havermoutmeel (dit krijg je door havermoutvlokken in de keukenmachine fijn te malen)
2 rijpe bananen
2 eieren
2 tl bakpoeder
1 el citroensap
klein scheutje (plantaardige) melk
1 el honing
1 tl kaneel
snuf zout
boter om in te bakken

voor erbij
250 gram bosbessen (ik gebruik bosbessen uit de vriezer)
citroensap
100 gram kwark
honing of agavesiroop voor over de pancakes

banana oat pancakes

Maal de havermoutvlokken fijn tot havermoutmeel in de keukenmachine. Prak de rijpe bananen met een vork tot bananenpuree. Doe het havermoutmeel, bananen, losgeklopte eieren, agavesiroop of honing, het bakpoeder, snuf zout en de kaneel in een kom. Meng door elkaar met de mixer of een garde. Voeg wat melk toe zodat het beslag wat beter mengt en mix totdat je een mooi, dik beslag hebt.

Verhit een koekenpan op matig vuur en smelt de boter in de pan. Schep het beslag met een soeplepel in drie rondjes van ongeveer 8 cm doorsnede in de pan. De pancakes worden best snel bruin. Draai ze voorzichtig om met een platte spatel als er aan de bovenkant kleine luchtbelletjes ontstaan (de bovenkant mag nog wel nattig zijn). Keer de pancakes om en bak nog even heel kort aan de andere kant. Zo blijven ze lekker fluffy. Bak de pakcakes tot het beslag op is. Doe steeds eerst weer een beetje boter in de pan als dat nodig is.

Verwarm de (bevroren) bosbessen even kort met een scheutje citroensap in een pan en roer door met een lepel zodat er een soort bosbessensaus ontstaat, maar zorg dat je nog wel wat bosbessen heel houdt. Roer de kwark los samen met een lepel honing en wat citroensap.

Stapel de pancakes op een bord. Besprenkel met honing en serveer met de warme bosbessen en honing citroenkwark.

Zet een sterke mok koffie, krant erbij en muziek aan en dan genieten van je ochtend.

banana oat pancakes