Chewy bananenbrood granola

Bananenbrood granola / banana bread granola | Yellow Lemon Tree

Ligt het aan mij of valt Pasen wat vroeg dit jaar? Met Pasen in aantocht kan een lekker ontbijtrecept niet ontbreken natuurlijk. Hoe zit het met jullie Paasplannen? Ik denk dat ik het rustig aan ga doen met uitslapen, ontbijten op bed, paaseieren eten, iets bakken, langs de food en vintage market en lekker luieren.

Met mijn gedachten bij Pasen, ontbijten en bakken kwam ik al snel uit bij granola. 

En bananenbrood.

Bananenbrood granola? Oh yeah. Ik houd van recepten die een soort van samensmelting zijn van twee heel fijne dingen. Ofwel, het beste van twee werelden.

Hiervan bestaan meerdere interpretaties. Als je uitgaat van “een combinatie van twee schijnbaar tegenstrijdige voordelen”, dan klopt dit wat betreft deze granola niet helemaal. Bananenbrood en granola zijn wel voordelen maar niet tegenstrijdig, want je kunt ze goed combineren.

Ga je voor “de aangenaamste, beste onderdelen van twee zaken”, dan kun je zeggen dat dit ontbijt wel het beste van twee werelden is: het knapperige van granola met de ingrediënten van bananenbrood.

Zoals met elke combinatie is deze granola niet te vergelijken met een plek smeuïg bananenbrood, máár de smaak en chewyness komen wel in de buurt.

Dit recept voor bananenbrood granola is in ieder geval een goede uitvinding als je zin hebt in én bananenbrood én granola. Ideaal voor mensen die net als ik lastig kunnen kiezen…

Chocolade ijs of cookiesmaak? Worteltaart of cheesecake? Pancakes of wenteefjes? Vis of vlees als voorgerecht? Meestal komt het erop neer dat ik het allebei neem, maar dat is niet altijd even handig.

Met deze bananenbrood granola hoef je niet te kiezen. Dat is ook wel eens fijn, want juist in de ochtend heb je geen zin in keuzestress.

Ik kwam dit banana bread granola recept tegen bij Dana van Minimalist Baker en dacht gelijk: MAKEN! Niets is zo fijn als wakker worden en weten dat er pot zelfgemaakte granola staat te wachten – zeker met Pasen.

Zin in meer combinaties waar je blij van wordt? Maak dan ook eens deze worteltaart havermout, havermout die naar appeltaart smaakt of deze gezonde rauwe detox brownies.

Meer Paasrecepten, brunchideeën en lazy Sunday inspiratie vind je hier en hier nog een hele lijst.

Bananenbrood granola / banana bread granola | Yellow Lemon Tree

Dit recept is goed voor 8-10 porties. Voor degenen die ook last hebben van een granolaverslaving misschien ietsje minder. Ik zelf heb er 5 keer van gegeten, maar dat is ook wel een beetje overdreven.

Bananenbrood granola / Banana bread granola


Voor ongeveer 8 porties
1 grote rijpe banaan, geprakt
50 ml maple syrup of agave siroop
1 tl vanille extract
50 ml olijfolie
300 gram havervlokken
100 gram walnoten
100 gram pecannoten
50 gram rozijnen
2 el gebroken lijnzaad
1 el kaneel
snuf grof zeezout
1 eiwit stijfgeklopt

Bananenbrood granola maken

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe de havervlokken, noten, krenten, het lijnzaad, kaneel en zout in een kom en schep door elkaar.

Prak de banaan. Voeg de siroop, olijfolie en het vanille extract toe. Voeg dit bij het havermengsel en meng goed door elkaar.

Klop het eiwit stijf en schep dit er voorzichtig doorheen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola hierover. Bak de granola in ongeveer 30-40 minuten tot het bruin kleurt en lekker begint te ruiken. 

Het moeilijkste: laat de granola helemaal afkoelen (ja, écht helemaal, dat is samen met het eiwit het geheim voor knapperige granola). Breek in stukken en bewaar in een goed afgesloten pot.

Eet de bananenbrood granola met romige kokosyoghurt, plakjes banaan en wat extra siroop.

Bananenbrood granola / banana bread granola | Yellow Lemon Tree