Koreaanse bibimbap met Pulled Oats (vegetarisch)

Koreaanse bibimbap recept met pulled oats

Vandaag heb ik voor jullie een lekker en makkelijk recept, namelijk Koreaanse bibimbap met Pulled Oats. Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht met warme groenten, een spiegelei en Koreaanse chilipasta genaamd gochujang (gefermenteerde rode peperpasta). Kook jij wel eens Koreaans? Ik ben nog nooit in Korea geweest,  maar vind gerechten uit de Koreaanse keuken wel heel lekker. Bibimbap stond daarom al even op mijn kooklijstje.

Bibimbap betekent “gemengde rijst” en dat is wat dit gerecht ook is. Je kunt het recept gemakkelijk aanpassen aan het seizoen en je smaak, door te wisselen met groentes. Hoewel het een makkelijk gerecht is, kost het wel even wat tijd om de groentes te snijden en elke groente bereid je apart in de wok. Wel kan je dit allemaal in dezelfde wokpan doen (en de groentes hoeven maar 1-2 minuten), dus wat dat betreft in het niet al te veel werk.

Traditioneel wordt bibimbap gegeten met vlees (gehakt), maar dit verving ik door Pulled Oats van Gold & Green voor een vegetarische variant. Een tijd geleden was ik namelijk uitgenodigd voor een “Pulled-Oats-diner” bij SLA in Utrecht. Het menu stond in het teken van – zoals je al raadt – Pulled Oats.

De Pulled Oats van Gold & Green zijn bedacht door twee vriendinnen uit Finland. Een van deze vriendinnen is wetenschapper en gespecialiseerd in haver, hét belangrijkste ingrediënt in Pulled Oats. De Pulled Oats zijn helemaal plantaardig en worden gemaakt van vijf simpele en gezonde ingrediënten: haver, tuinbonen, erwten, koudgeperste koolzaadolie en zout. Het hele verhaal achter de Pulled Oats lees je hier.

SLA maakte voor ons een heerlijke Mexicaanse salade mét Pulled Oats en een super lekker chipotle-sausje. De structuur is stevig en heeft wel wat weg van vlees. Ik vind ze echt heel lekker en een goede toevoeging aan bijvoorbeeld wraps of een pokébowl. En er zitten heel veel eiwitten in (30 gram per 100 gram heb ik mij laten vertellen).

Na afloop kregen we een bakje Pulled Oats mét receptenboek mee om thuis mee aan de slag te gaan. In dit receptenboek stond ook een recept voor bibimbap, dus het leek me leuk om dit Koreaanse gerecht eindelijk eens zelf te maken.

Heb jij de Pulled Oats van Gold & Green al eens geproefd? En zo ja, wat heb jij ermee gemaakt? Mocht je ze willen proberen, maak er dan deze bibimbap mee!

Pulled Oats - Gold & GreenKoreaanse bibimbap recept met pulled oats

Groenten die eigenlijk niet mogen ontbreken in je bibimbap zijn: spinazie, taugé, wortel, komkommer en courgette. Je zou ook radijsjes, paprika of paksoi kunnen toevoegen.  Verder houd ik echt van paddenstoelen, dus voor extra vulling deed ik er ook shiitake bij. Je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen of kastanjechampignons nemen.

Verder hoort er zogezegd de Koreaanse chilipasta gochujang bij. Dit is een gefermenteerde rode peperpasta, die ze verkopen bij de wat grotere toko. Mocht je dit nou niet kunnen vinden, dan kun je ook sambal met wat sriracha mengen. Dit is wel echt anders, maar ook lekker spicy.

Elke groenten bereid en roerbak je apart in de wok of grote koekenpan. Gebruik telkens een beetje sesamolie.

Serveer de bibimbap in een grote kom of bowl (minimaal 20 cm breed). Deze kommen van Tokyo Design zijn er perfect voor, maar die staan nog op mijn verlanglijstje voor Kerstmis.

Koreaanse bibimbap met Pulled Oats (vegetarisch)

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram basmati rijst
4 eieren

de Pulled Oats 
175 gram Pulled Oats (pakje van Gold & Green)
scheutje zonnebloemolie
1 el sojasaus
1/2 el honing
1 knoflookteen, uitgeperst
1 tl sesamolie
1 el sesamzaad
zeezout

de groenten
1 komkommer + 1 tl sesamolie
1 courgette + 1 tl sesamolie
1 winterpeen + 1 tl sesamolie
2 handjes taugé + 1 tl sesamolie
4 handjes spinazie + 1 tl sesamolie + 1/2 el sojasaus + 1 el sesamzaad
150 gram shitake paddenstoelen + 1 tl sesamolie + 1/2 el sojasaus

toppings
1 bosui in ringetjes
sesamzaad
2 el gochujang (Koreaanse chilipasta)

Bibimbap maken
Kook eerst de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Snijd de komkommer, courgette en wortel in reepjes.

Verhit een scheut olie in een wokpan. Bak de Pulled Oats met de knoflook een paar minuten in de olie. Voeg de sojasaus, honing, sesamolie en het sesamzaad toe. Bak een paar minuten. Breng op smaak met wat zout. Zet de Pulled Oats apart in een bakje.

Roerbak vervolgens  alle groenten één voor één in de wok met telkens een klein scheutje sesamolie. Bewaar alle groenten gescheiden van elkaar op een groot bord.

Roerbak de wortels 1-2 minuten. Roerbak de courgette 1-2 minuten. Roerbak de taugé 1-2 minuten.

Roerbak de spinazie 1-2 minuten en voeg de sojasaus toe. Roerbak de paddenstoelen een paar minuten met een lepel sojasaus.

Bak de eieren met de hele dooier naar boven (sunny side up).

Verdeel ondertussen de rijst over 4 grote komen. Leg de gebakken eieren in het midden van de kom. Verdeel de Pulled Oats, paddenstoelen en alle groenten hieromheen.

Bestrooi met bosui, sesamzaad en zwarte peper.

Serveer met de gochujang en eet met stokjes.

Koreaanse bibimbap recept met pulled oats

Disclaimer: dit recept is geschreven in samenwerking met Gold & Green