Epic burger project #12. Bieten kikkererwtenburgers met halloumi, avocado & basilicum

Kikkererwten bietenburgers met halloumi & avocado

Zoals ik gister op Instagram al aankondigde, was ik de afgelopen tijd een beetje blog off. Ik weet niet of jullie dit gemerkt hebben, maar de laatste tijd kwamen er wat minder blogs online. Dit had te maken met wat persoonlijke dingen, getergd zijn door de griep en grootse – maar wel hele leuke – plannen die eraan komen.

Door achter de schermen druk bezig te zijn, stond mijn blog even wat meer op de achtergrond.

Vandaag een paar tipjes van de sluier en een meer persoonlijke blog, wat ik best spannend vind want het gaat immers om de burgers maar dit keer dus ook een beetje over mezelf. 

Ik ga op reis…

Jaaaa! Nog 11 nachtjes slapen en dan ga ik op reis! Ik heb een enkeltje geboek en ga in mijn eentje 6 maanden naar de andere kant van de wereld en ik vind het super spannend.

Sommigen van jullie hadden het tussen de comments door al gelezen, maar dat is dus waar ik de laatste tijd zo druk mee was. Verhuizen, inentingen en van alles afronden en regelen.

Ik vlieg eerst naar Melbourne – met een overstap van 15 uur in Singapore dus als iemand nog vermaaktips heeft? – in Australië. Aangezien ik het best eng vind om in mijn eentje te gaan ben ik blij dat twee vriendinnetjes – die daar nu wonen en romantisch sla plukken op een boerderij – me daar op het vliegveld op wachten.

Eindelijk terug naar mijn lievelingsland: Australië.

Naar Australië heb ik altijd heimwee gehad. Bijna 3 jaar geleden – op 5 februari 2012 – vloog ik samen met een vriendinnetje naar Melbourne en crossten we de Oost-Kust af met onze campervan. Nu, 3 jaar later, vlieg ik weer richting mijn favoriete land. Dit keer blijf ik er helaas geen paar maanden, maar vertrek ik alweer een week later naar Christchurch in Nieuw-Zeeland. Toch vind ik het fijn om even een week in Melbourne te zijn, want dat was mijn favoriete stad.

Aussie, NZ en Zuid-Oost Azië

Iedereen die ik spreek over Australië heeft heimwee. Maar ook iedereen daarvan die in Nieuw-Zeeland is geweest, zegt dat de natuur daar nóg onbevangener is, de mensen nóg geweldiger, het land nóg mooier en de heimwee nóg erger. Dat belooft dus wat…

We zijn van plan een auto te huren, tentje te kopen en een paar weken door Nieuw-Zeeland te toeren. Vervolgens vertrek ik – alleen – naar Bali en wil ik Indonesië af gaan, terwijl mijn vriendinnetjes terug gaan naar Australië. Misschien dat ik stiekem nog wel even mee ga, maar op de planning staat Zuid-Oost Azië.

Laos, Cambodja, Viëtnam en de Filipijnen. Het is het bekende rijtje maar ik wil het allemaal zien. Vooral Vietnam, alleen voor deze rijstvelloempia’s of deze Pho soep wil ik erheen.

Tips zijn trouwens meer dan welkom. Ik heb nog geen planning, dus ik hoor graag als jij ervaringen hebt met reizen door Zuid-Oost Azië. Welk land mag je echt niet overslaan? Wat moet je echt gezien hebben en gegeten? En wat is de beste route?

En hoe ga je het doen met je blog dan…?

Deze vraag werd mij afgelopen weken ongeveer dagelijks gesteld. Door vrienden, familie, andere bloggers. Het bloggen vind ik veels te leuk, dus dat ga ik niet stoppen. Gewapend met een klein laptopje ben ik daarom van plan zo nu en dan te up daten.

Mijn blog zal wel wat meer gaan om het reizen, maar wie weet kook ik daar op de meest fancy “barbies” wel de beste hamburgers van Nieuw-Zeeland, laat ik weten of mijn rijstvelloempia’s kunnen tippen aan de enige echte in Vietnam, eet ik de beste curry’s en houd ik jullie op de hoogte hoe Cambodjaanse gebakken spin smaakt.

Hoe het dus allemaal met mijn blog zal gaan, weet ik nog niet. Velen vroegen ook ben je niet bang dat mensen je ontvolgen? Natuurlijk zullen de bezoekersaantallen ietsje afnemen, máár voor jullie het weten ben ik alweer terug boordevol inspiratie en geheime recepten! Dus niet weggaan hoor, want ik kom weer terug.

Ik ben héél benieuwd naar jullie reacties op dat ik weg ga, mijn blog op een wat lager pitje komt te staan en tijdelijk wat meer in het teken zal staan van mijn reis (waarop ik natuurlijk wel heel veel ga eten).

Als jullie nog ideeën of tips hebben, graag!

En dan nu: epic burger time!

Zo. Genoeg over mij en terug naar waar het echt om draait: burgers natuurlijk! En wel deze hele goede bietenburgers. Niet geheel toevallig, want Australië is de plek waar ik verliefd werd op vegetarische burgers.

Drie jaar terug at ik samen met S. de lekkerste kikkererwtenburgers aan het strand in Sydney. Daar inspireerde ik later deze kikkererwtenburgers (met verschrikkelijke foto haha) op die later transformeerde in een toch wat meer toonbare versie, zie hier. Zo kun je trouwens wel goed zien hoe ik ooit begon met fotografie.

Inmiddels is mijn eerdere bietenburger met feta uitgelopen tot een fenomeen (heb je die nog niet gemaakt? héél snel doen), maar deze bietenburger met kikkererwten, halloumi en avocado is ook niet mis. De tip voor de halloumi met bietenburger komt van Fien. Zij maakte deze awesome burger met bietenhummus met citroen en tahini, die ik trouwens ook echt nog moet proberen.

Dit is tevens mijn laatste recept voor Dille & Kamille. Normaal gesproken vorm ik de burgers met de hand, maar dit keer gebruikte ik deze handige hamburgermaker van Dille & Kamille. Ik had zoiets nog nooit gebruikt, maar je krijgt er echt perfecte patties mee. Echt een geniaal ding voor de hamburgerliefhebber.

Jammer dat de recepten voor Dille & Kamille door het reizen even moet pauzeren, maar wellicht gaan we door als ik weer terug ben. Wil je al mijn eerdere recepten voor Dille & Kamille nog even terug zien? Klik dan hier.

notitieboekje Dille & KamilleKikkererwten bietenburgers met halloumi & avocado

Voor dit recept gebruik je rauwe bietjes, voorgekookte bietjes maken het geheel te nat. Dit kan eventueel wel, maar dan moet je meer havermout gebruiken.

Bieten kikkererwtenburgers met halloumi, avocado & basilicum

[printfriedly]

Ingrediënten voor 4 burgers

2 rauwe bieten (ongeveer 300 gram)
100-125 gram havermout
1 kleine ui
100 gram gekookte kikkererwten (of uitgelekt uit blik)
1 knoflookteen
1 groot ei
scheut olijfolie olijfolie
handje grof gehakte basilicumblaadjes
versgemalen peper en zout

toppings naar keuze
avocado
halloumi in dikke plakken, gegrild
rucola
alfalfa of tuinkers
basilicumblaadjes

Kikkererwten bietenburgers
Schil de rauwe bieten met een dunschiller en rasp ze in de keukenmachine samen met de kikkererwten, ui en knoflook (kan ook met de hand, snipper dan de ui en knoflook heen fijn). Doe de geraspte groenten in een mengkom.

Voeg de havermout, het ei, basilicumblaadjes en de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout. Nu wordt het leuk: kneed alles met je handen tot alles goed gemengd is. Zet een half uurtje apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen.

Vorm nu 4 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe.

Verhit een grillpan op het vuur. Grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Draai halverwege om. Als je geen grillpan hebt, kun je de burgers ook met wat olie bakken in een pan tot ze goudbruin zijn.

Grill ondertussen de halloumi een paar minuten mee. Snijd de avocado in stukjes.

Serveer met gegrild zuurdesembrood, smeer in met mayonaise en leef je uit met je favoriete toppings.

Kikkererwten bietenburgers met halloumi & avocado