blueberry pancakes

Deze blueberry pancakes at ik een paar jaar geleden bij mijn favoriete cafeetje in Berlijn. Toen ik vorige maand weer in Berlijn was, stonden ze nog steeds op de kaart. Ik kon mijn geluk niet op en bestelde weer een extra grote portie pancakes.

Op weg naar huis nam ik me voor om ze thuis ook eens te maken. Het kwam er maar niet van tot vandaag. Vandaag kon ik uitslapen, dus tijd voor een uitgebreid ontbijt!

Dit heb je nodig voor ongeveer 15 pancakes
3 eieren
125 gr zelfrijzend bakmeel
150 ml melk
1 el suiker
1 tl kaneel
50 gr boter
1/2 citroen
Voor erbij: ahornsiroop

Zo maak je de pancakes
Maak eerst het beslag. Pak twee beslagkommen, ontvet 1 kom met de doorgesneden citroen.

Splits de eieren. Doe het eiwit in de ontvette kom en de eidooiers in de andere kom. Ontvet de gardes van de mixer met de citroen en klop het eiwit stijf.

Zeef het bakmeel boven de kom met eidoors en voeg de melk toe. Mix alles tot een glad beslag. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Dit zorgt ervoor dat het beslag extra luchtig wordt.

Zet ondertussen een pannetje met het water op het vuur. Doe de blauwe bessen erbij (houd wat bessen achter voor de garnering). Voeg het citroensap en de suiker toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen zodat de blauwe bessen open spatten.

Smelt nu wat van de boter in een koekenpan. Schep het beslag in drie rondjes met ongeveer 8 cm doorsnede in de pan. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant, keer ze dan om. Bak alle porties, voeg steeds eerst wat boter toe.

Voor de blauwe bessensaus
150 gr blauwe bessen
1 el suiker
1 el citroensap
30 ml water

Zo maak je deze klassieke saus
Zet het water in een pannetje op het vuur. Doe hier de blauwe bessen, het citroensap en de suiker bij. Breng aan de kook. Laat alles ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen zodat de saus wat indikt en de bessen open spatten.

Serveer de pancakes met de blauwe bessensaus en de ahornsiroop. Garneer met de achtergehouden blauwe bessen.