Boekweit abrikozenrepen (detoxproof)

Boekweit abrikozen repen | Yellow lemon tree

Afgelopen dagen was het even wat stiller op de blog, want ik zat samen met vijf vriendinnen in het heerlijke Boedapest. Het was mijn eerste Oost Europa ervaring, dus al jullie tips konden we goed gebruiken. Wát een leuke stad is Boedapest! Natuurlijk later meer hierover op de blog.

Het was daar rond de 25 graden, dus toen ik zondagavond weer in Nederland aankwam met kou, regen en wind was dat wel even wennen.

Met de dagen die korten, de regen en grauwheid buiten merk ik dat ik af en toe wel wat extra energie kan gebruiken. Het liefst zou ik een hele reep chocolade op eten, maar dat is niet altijd verantwoord.

Als alternatief voor een meer gezond tussendoortje ging ik aan de slag om zelf repen te maken. Zelfgemaakte repen zijn super easy en als je eenmaal aan de homemade variant zit, wil je niet meer terug.

Meestal maak ik repen van dadels en havermout, maar dit keer was het tijd voor iets anders .

In de kast had ik nog een pak boekweitvlokken staan als overblijfsel van mijn detox. Boekweit als ontbijt is toch niet helemaal mijn ding, maar deze recepten met boekweit die ik eerder maakte wel.

Zo dacht ik dat boekweit ook lekker kan zijn in een reep. Boekweitvlokken in plaats van havermout dus, zijn ze gelijk glutenvrij en detoxproof.

Het zijn uiteindelijk deze abrikozenrepen geworden met boekweit, kokos, zaden en cacao.

Zeker na zo’n weekend vol met goulash, burgers, cocktails en pancakes is dit wel even een verantwoord tussendoortje.

Ook lekker als late night snack of als ontbijt.

Boekweit abrikozen repen | Yellow lemon tree

Boekweit abrikozen repen

 
Ingrediënten
voor ongeveer 9 abrikozenrepen
200 gram gedroogde abrikozen
6 el kokosolie
125 gram boekweitvlokken (of andere vlokken, zoals havermout of speltvlokken)
50 gram gedroogde cranberries (je kunt ook 100 gram rozijnen nemen)
50 gram rozijnen
50 gram pompoenpitten
50 gram zonnebloempitten
25 gram geraspte kokos
1 tl kaneel
2 tl biologische fair cacao
versgemalen zeezout
3 el water

Zelf repen maken
Doe de gedroogde abrikozen samen met de kokosolie in een foodprocessor of keukenmachine en laat draaien tot je abrikozenpuree hebt. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je het ook met een vork prakken, maar dit is wel behoorlijk veel werk.

Voeg de boekweitvlokken, cranberries, rozijnen, pompoenpitten, zonnebloempitten, kokosrasp, kaneel, cacao, het water en versgemalen zeezout toe. Laat weer draaien tot alles goed aan elkaar plakt. Voeg eventueel nog wat extra water toe als het niet plakkerig genoeg wordt.

Bekleed een brownieblik of andere bakvorm met bakpapier. Schep het mengsel erin en verdeel gelijkmatig met een spatel over de vorm. Zet een half uur in de koelkast en laat hard worden.

Til het geheel met bakpapier en al uit de vorm. Snijd in stukken. Bewaar de abrikozen boekweitrepen in een afgesloten trommel (dit kan ik de koelkast, maar hoeft niet persé, buiten de koelkast worden ze iets zachter).

Eet de boekweitrepen als gezond tussendoortje, voor het sporten als je energie nodig hebt of ‘s ochtends met wat amandelmelk en vers fruit als ontbijt.

Boekweit abrikozen repen | Yellow lemon tree