Boerderijkip met friet en vanille appelcompote & mayonaise

Kip met friet en appelmoes is natuurlijk welbekend van kinderfeestjes van vroeger. Op een wat meer culinaire wijze past deze kip ook perfect bij de decembermaand. Boerderijkip met citroen, Roseval aardappeltjes, vanille appelcompote en zelfgemaakte mayonaise. Oftewel, kip met friet en appelmoes the culy way.


Citroenkip
voor 4 personen
1 flinke boerderijkip die lekker los heeft gelopen (van ongeveer 2 kg)
1 citroen
1 bol knoflook
paar takjes tijm
bosje rozemarijn
grof zeezout
goede olijfolie

Leg de kip op een snijplank en snijd het touw waarmee de poten vastzitten los. Wrijf de binnenkant van de kip (de buikholte) in met goede olijfolie en wat zeezout en peper. Smeer ook de buitenkant van de kip in met olijfolie en bestrooi met zeezout.

Prik met een vork in citroen. Vul de binnenkant van de kip met het bosje verse kruiden, de helft van de bol knoflook (doe de knoflooktenen er los in met velletje) en de citroen. Leg de kip in een ovenschaal en verdeel de rest van de knoflooktenen (met velletje) over de schaal.

Steek de pin van de vleesthermometer aan de binnenkant van de poot van de kip. Belangrijk is dat de thermometer in het dikste stuk vlees zit, zodat je zeker weet dat de hele kip gaar is. De kerntemperatuur voor kip is 80 graden.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Hoe langzamer de kip gaart, hoe lekkerder. Zet de kip in het midden van de oven. Als de thermometer op 80 graden staat, is de kip gaar. Zet de oven de laatste 20 minuten op 180 graden zodat je een lekker krokant velletje krijgt.

Roseval aardappeltjes
voor 4 personen
1 kg Roseval aardappelen
1 el olijfolie
grof zeezout

Snijd ondertussen de Roseval aardappeltjes met schil in de lengte in parten. Doe in een kom, besprenkel met wat olijfolie en grof gemalen zout en schud door elkaar. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. De aardappeltjes moeten ongeveer 45 minuten op 180 graden in de oven. Als je de aardappeltjes tegelijk klaar wilt hebben met de kip, kun je ze eerst 30 minuten op 180 graden in de oven zetten. Eruit halen, kip erin en dan de aardappeltjes de laatste 20 minuten met de kip op 180 graden meebakken. Schep de aardappeltjes in een mooie schaal en bestrooi nog met wat zeezout.

Vanille appelcompote
4 grote friszure appels, geschild en in partjes.
1 tl citroensap
1 tl vanille extract (of anders vanillesuiker)

Doe de appelpartjes in een grote pan met een bodempje water. Voeg het citroensap toe. Kook de appels op laag vuur met deksel op de pan in ongeveer 10 minuten, totdat de appeltjes wat op moes beginnen te lijken. Voeg het vanille extract of de vanillesuiker toe en prak de gare appels met een vorm tot een compote.

Zelfgemaakte mayonaise
voor een flinke pot
2 eieren (zowel het eiwit als de dooier)
1 tl mosterd
1 tl witte wijnazijn
beetje citroensap
350 ml zonnebloemolie
peper en zout

Doe de eieren samen met de mosterd en azijn in de keukenmachine. Voeg peper en zout toe. Je kan het beste witte peper gebruiken, omdat zwarte peper spikkeltjes achterlaat. Meng dit in de keukenmachine.

Doe de olie in een maatbeker. Laat ondertussen de keukenmachine draaien. Om te zorgen dat het eimengsel zich goed mengt met de olie, voeg je de olie langzaam toe aan het eimengsel. Als het mengsel dik begint te worden, kun je de olie in een dun straaltje toevoegen. Hoe dikker het mengsel wordt, hoe dikker de straal olie je kan toevoegen. Blijf mengen totdat alle olie is opgelost.

Voeg als er een mooie, dikke saus is ontstaan het citroensap toe en breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

Haal de citroen, kruiden en teentjes knoflook uit de kip. Knijp de teentjes uit tot knoflookpuree en smeer over de kip. Voor extra citroensmaak kun je de citroen ook nog uitknijpen over de kip.

Serveer de hele kip op tafel met de aardappeltjes, vanille compote en zelfgemaakte mayonaise. Lekker met een biertje.