Epic Burger Project #16. Boerenkool quinoaburger met geitenkaas & avocado

Quinoaburger met boerenkool

Een boerenkoolburger! Say what? Ja ja, je leest het goed. Vandaag een recept voor een burger met boerenkool. En quinoa dan, anders werd het een beetje lastig.

Boerenkool. Een gezonde oerhollandse groente. Vroeger moest ik er nooit zoveel van hebben. Om eerlijk te zijn heb ik het niet zo op de Hollandse pot. Althans, ik maak zelf nooit stamppot terwijl ik het eigenlijk best wel lekker vind als anderen het voor me maken. 

Het Food Cabinet zet elk jaar een Nederlandse groente in de spotlight. Het idee is dat groenten eten cool is. Vorig jaar hadden ze de Big Bang Broccoli en de Power to the Pieper campagne. Met het boerenkoolseizoen in aantocht is dit jaar de boerenkool aan de beurt: Boerenkool Very Kool!

Toen het Food Cabinet mij in het kader van de boerenkoolrevolutie vroeg om mijn lievelings boerenkoolrecept moest ik dus wel even nadenken. Wat maak je nou met boerenkool? Bij boerenkool denk je gauw aan stamppot, maar dat vond ik te voor de hand liggend.

Voor mijn Epic Burger Project ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën dus waarom geen boerenkoolburger? Van eigenlijk alles kun je wel een burger maken.

Boerenkool is dé Nederlandse wintergroente nummer één. Om te laten zien hoe kool boerenkool is heeft het Food Cabinet nog een tof filmpje gemaakt dat je als boerenkoolfan hier kunt bekijken.

Dus, vandaag eens wat anders: een boerenkool quinoaburger met geitenkaas en avocado.

Boerenkool Quinoaburger met boerenkool

Boerenkool quinoaburgers met geitenkaas en avocado 

Ingrediënten voor 4 quinoaburgers
100 gram quinoa
50 gram boerenkool, fijngehakt
2 stengels bosui, in ringetjes
1 teen knoflook, fijngesneden
100 gram zachte geitenkaas + extra voor op het broodje
1 ei
50 gram havermout
versgemalen peper en zout

Toppings
avocado, in plakjes
komkommer, in plakjes
tuinkers
korianderblaadjes

Quinoaburgers maken
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken.

Doe de gekookte quinoa samen met de boerenkool, bosui, knoflook, het ei en de havermout in een kom. Meng door elkaar. Doe de geitenkaas erbij en meng goed door. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat het mengsel 10 minuten staan, zodat het wat kan binden.

Vorm met je handen 4 burgers van het quinoamengsel.

Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten in een paar minuten mooi goudbruin en knapperig. De truc is om de burgers tijdens het bakken zo min mogelijk aan te raken, zodat ze mooi heel en stevig blijven.

Smeer ondertussen de broodjes in met geitenkaas en beleg met avocado en plakjes komkommer. Leg de burgers hierop. Verdeel de tuinkers over de burgers.

Lekker met zoete aardappelfriet.

Quinoaburger met boerenkool

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Food Cabinet.