Bospaddenstoelensoep met Marsala, peterselie & parmezaancrostini

Bospaddenstoelensoep met marsala, peterselie & Parmezaancrostini

Nog 3 nachtjes slapen en dan is het Kerstmis! Hebben jullie het Kerstmenu al klaar? Wij hoeven dit jaar – heel luxe – weinig zelf te koken. Op Eerste Kerstdag eten we bij mijn vader en bonusmoeder en op Tweede Kerstdag bij mijn moeder die allebei een uitgebreid menu op tafel zetten.

Toen ik en mijn zusje nog klein waren, gingen we met mijn vader altijd “Excellenten”. In de aanloop naar Kerst gingen we een ochtend naar de Albert Heijn XL en zochten we allerlei kant-en-klare Excellent gerechten uit. Mijn bonusmoeder kan heerlijk koken, dus daar is sinds zij er is verandering in gekomen. Wat het menu precies wordt, is nog even een verrassing. Dit jaar maken wij wel het voorafje met cocktail van de bf én de beruchte burrata met gegrilde druiven van Ottolenghi uit (op dit moment mijn favoriete kookboek) Simpel.

Mijn moeder is al een aantal weken bezig met het Kerstmenu en stuurt ons regelmatig opties door in de Kerstapp waaruit we mogen kiezen. Uiteindelijk is het een 5-gangenmenu geworden met vooraf oesters en een cocktail. Als voorgerechtjes: geitenkaas met cidertijmgelei en appelwaterkerssalade, pastinaaksoep met basilicumolie en knolselderijravioli met wortelcrème. Als hoofdgerecht beef en beetwellington met pomme du chesses met koolrabi en stoofpeertjes. Tot slot een lemoncurd moullieux (dit moest ik zelf ook even googlen) en we sluiten af met een kaasplankje (mijn favoriet).

Zo zijn er dus ook een aantal heel lekkere opties en voorstellen voor het Kerstmenu afgevallen. Tussen deze opties stond namelijk ook deze bospaddenstoelensoep, maar die heeft het af moeten leggen tegen de pastinaaksoep. Nu leek mij dit gerecht wel echt heel lekker, dus ik heb mijn moeder gevraagd het recept door te sturen.

Het recept komt uit de laatste Kerst Foodies. Ik heb het recept wat aangepast met wat extra champignons en paddenstoelen en een lepel crème fraiche voor erdoorheen. Het is een lekker Kerstig soepje en perfect als voorgerecht of tussengerecht in een klein glaasje. Je moet wel van paddenstoelen houden, maar dat is logisch met zo’n soepje. Je kunt de soep kort pureren of niet afhankelijk van hoe gebonden je hem wilt.

Wat staat er bij jullie op het Kerstmenu?

Bospaddenstoelensoep met marsala, peterselie & Parmezaancrostini

Bospaddenstoelensoep met Marsala, peterselie & Parmezaancrostini

Ingrediënten voor 4-6 personen
30 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
4 sjalotten
4 teentjes knoflook
scheut olijfolie
200 gram kastagnechampignons
300 gram paddenstoelen (shiitake, oesterzwammen)
5 takjes tijm, alleen de blaadjes
3 laurierblaadjes
100 ml Marsala (Italiaanse kookwijn)
750 ml paddenstoelen- of groentebouillon

Voor de garnering
100 gram crème fraiche
1/2 bosje fijngesneden peterselie (alleen de blaadjes)
4-6 plakken zuurdesembrood
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
sap en rasp van 1 citroen

Paddenstoelensoep maken

  1. Doe het eekhoorntjesbrood in een kommetje. Giet er 250 ml kokend water of en laat één uur weken.
  2. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de sjalotten.
  4. Snijd ondertussen de kastanjechampignons in vieren en scheur de wat grotere paddenstoelen in kleinere stukken.
  5. Voeg de knoflook, champignons en paddenstoelen toe en bak tot de paddenstoelen geslonken en goudbruin zijn.
  6. Bestrooi met peper, voeg de tijmblaadjes (zonder takjes) en laurierblaadjes toe.
  7. Blus af met de Marsala en laat ongeveer 1 minuut wat verdampen.
  8. Giet de hete bouillon erbij.
  9. Giet het eekhoorntjesbrood af en bewaar het vocht. Snijd het eekhoorntjesbrood in kleine stukjes en voeg samen met het weekvocht toe aan de pan.
  10. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 30 minuten koken.
  11. Bestrijk ondertussen de plakken zuurdesembrood met olijfolie en bestrooi met Parmezaanse kaas. Ze ze ongeveer 5 minuten onder de grill in de oven tot het brood goudbruin en knapperig is en de Parmezaanse kaas mooi gegratineerd.
  12. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Als je van een meer gebonden soep houdt, kun je de soep een paar keer pureren met de staafmixer, maar dit hoeft niet.
  13. Roer de peterselie erdoorheen (houd wat achter voor garnering) en breng op smaak met citroensap. Proef even en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  14. Verdeel de soep over de kommen. Schep een lepel crème fraiche in elke kom, garneer met peterselie en serveer met de crostini.