Bounty bananenbrood (met kokos) recept

Bounty bananenbrood met chocolade en kokos

Het is weer zover! Vandaag begint de Fairtrade Week: een week waarin Fairtrade producten weer even extra in de spotlight staan. Dit jaar staat de week in het teken van samen, oftewel #FairtradeTogether.

Speciaal voor de Fairtrade Week maakte ik een wel héél lekker recept met een aantal van mijn favoriete Fairtrade producten. Ik wil jullie vragen om hetzelfde te doen, want van Max Havelaar mag ik namelijk iets leuks weggeven zodat jouw week ook extra fair wordt dit jaar.

Als ik aan favoriete Fairtrade producten denk, mogen bananen natuurlijk niet ontbreken. Ook cacao, chocolade en kokos horen voor mij in dit rijtje thuis. Ik ging voor dit recept voor bananen, kokos, cacao, chocolade en honing.

De cacao komt van cacaobomen van West-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse Fairtrade boeren. De chocoladereep komt van de chocoladefabriek in Peru die de Chocolatemakers samen opzette met de Peruaanse boerencorporatie NorAndino. De bio-reep wordt op een ambachtelijke manier gemaakt met zonne-energie. De kokosolie komt uit Sri Lanka en de geur ervan doet me gelijk denken aan de kokosnotenfarm waar ik samen met Max Havelaar ben geweest. Mocht je het leuk vinden, hier lees je meer over mijn tripje aan Sri Lanka.

Als je aan kokos en chocolade denkt, komt je al snel uit op een Bounty. Doe daar bananen bij en je hebt een Bounty bananenbrood. Als vulling gebruikte ik naast speltbloem nog een restje kokosmeel en kokosrasp, voor een extra lekkere kokossmaak. Dit alles overgoten met chocolade krijg je die lekkere kokos-chocolade mix.

Ik maak wel vaker bananenbrood, maar deze staat in mijn top 3. Hij is echt onweerstaanbaar lekker geworden.

Nu is het natuurlijk leuk als jullie deze week ook mee doen om je favoriete Fairtrade product in het zonnetje te zetten. Doe je mee?

Fairtrade Week 2020: Fairtrade producten #FairtradeTogether

Win een Fairtrade Pakket

Yes, van Max Havelaar mag ik een leuk Fairtrade pakket weggeven gevuld met het Bananenboek (vol zoete en hartige recepten) en chocolade van de Chocolatemakers!

Hoe maak je kans?

 1. Zoek je favoriete producten in de supermarkt en kook of bak er iets lekkers mee. Je mag een eigen recept bedenken, maar ook heel leuk als je gewoon dit bananenbrood na bakt.
 2. Deel jouw recept op Instagram, Facebook, op je eigen blog of stuur een foto per mail.
 3. Tag mij @yellowlemontreeblog en Max Havelaar (@Fairtradenl) zodat we weten dat je mee doet. Vermeld daarbij ook de hashtag #FairtradeTogether, zodat we het recept makkelijk terug kunnen vinden.
 4. De Fairtrade week loopt van 2 t/m 10 mei, dus je kan tot en met 10 mei mee doen. De winnaar wordt erna bekend gemaakt!

Leuk als je hieronder laat weten of je mee doet :-)

Bounty bananenbrood met chocolade en kokos

Dan nu de hoogste tijd voor het recept. Rijpe bananen zijn belangrijk natuurlijk. Daarnaast gebruikte ik speltbloem en kokosmeel, maar je kunt alleen speltbloem nemen of ander soort bloem/meel. Ik gebruikte kokossnippers voor erorover en kokosrasp voor erdoor, maar je kan ook alleen rasp of snippers gebruiken. De inspiratie voor het bounty bananenbrood komt van Chickslovefood.

Bounty bananenbrood met kokos en chocolade

Ingrediënten 
3 rijpe bananen
3 eieren
200 gram bloem (ik gebruikte 150 gr speltbloem en 50 gr kokosmeel)
2,5 tl bakpoeder
1 el cacao
100 gram kokosrasp of kokossnippers
4 el honing
2 el vloeibare kokosolie
85 gram pure chocolade (80% cacao)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Doe de bananen, eieren, kokosolie en honing in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Doe de bloem, cacao, helft van de kokosrasp, bakpoeder en een snuf zout in de keukenmachine erbij en meng tot een glad beslag.
 3. Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.
 4. Zet de vorm in de oven en bak het bananenbrood in 45-50 minuten gaar.
 5. Haal het bananenbrood uit de oven en laat helemaal afkoelen.
 6. Smelt ondertussen de chocolade in een kommetje boven kokend water, oftewel au bain-marie.
 7. Schenk de chocolade over de bovenkant van het bananenbrood. Bestrooi met de achtergehouden helft van de kokosrasp. Zet nog even 10 minuten in de koelkast, zodat de chocolade hard wordt.
 8. Nu issie klaar: eet smakelijk!

Bounty bananenbrood met chocolade en kokos