Birthday Bram Bokkepoot chocoladetaart (van Roald Dahl)

Best chocolate cake ever from Roald Dahl

Vandaag ben ik jarig en bij jarig zijn hoort taart! En wel deze epische chocoladetaart.

Allereerst wil ik beginnen met zeggen dat dit echt de lekkerste en beste chocoladetaart ooit is. Het recept komt uit het Griezelkookboek van Roald Dahl.

Bij deze neem ik even aan dat iedereen de film Matilda heeft gezien. Je kent wel die scène toch? Dat het schooljongetje Bram die enorme, maar dan ook écht enorm grote chocoladetaart helemaal op moet eten. Dit alles onder toeziend oog van schoolhoofd Bulstronk. Echt een verschrikkelijk schouwspel waar ik als kind altijd zoveel medelijden had met Bram.

Toch is de taart niet zo vreselijk als het lijkt – alhoewel ik niet geprobeerd heb om hem helemaal op te eten. Ik vind het de lekkerste chocoladetaart ooit. Hij is smeuïg en luchtig tegelijkertijd, met een lekker bittere chocoladesmaak en zachte chocoladelaag erover.

Roald Dahl is een van mijn lievelingsschrijvers. Vroeger als kind waren ik en mijn zusje al dol op Roald Dahl’s verhalen en bijbehorende tekeningen van Quentin Blake. Sjakie en de Chocoladefabriek, de GVR, de Reuzenperzik, de Heksen en Matilda. Mijn moeder las er altijd uit voor en ook waren we groot fan van alle films.

Bijna elk weekend mochten we samen met mijn moeder iets koken uit het Griezelkookboek. Gister was ik met mijn zusje het kookboek door aan het bladeren en bij ongeveer elk recept zeiden we “ooooooja!”, “weet je nog!?”, “oooooh, deze ja!”. Zo goed als alle recepten uit het Griezelkookboek hebben we dus gemaakt.

We maakten snotskommers uit de GVR (Grote Vriendelijke Reus), de donuts van Boer Bolus, de Reuzenkrokodil, met onze verjaardagen trakteerden we Kikkergebak uit de Reuzenperzik (achteraf gezien besef ik pas wat een klus het maken van deze bladerdeegkikkers ook voor mijn moeder moet zijn geweest), karamelappeltjes, Fropskottel en onze absolute favoriet: Bram Bokkepoots Chocoladecake.

Natuurlijk mislukte ook wel eens wat en aan de Stinkhommeleieren en Luizenderrie hebben we ons maar niet gewaagd.

Kortom, dit kookboek herinnert mij echt aan vroeger. Helaas hebben we boek jaren geleden ooit uitgeleend en sindsdien is het spoorloos. Het boek is helaas niet meer te verkrijgen op internet een schijnt een collectors item geworden te zijn. De prijzen zijn rond de 40 euro, terwijl wij het voor nog geen 10 gulden gekocht hebben.

Al een lange tijd struin ik Marktplaats af. Tot een tijdje geleden. Opeens, kwam ik het kookboek tegen. Normaal kom ik nooit dingen tegen op marktplaats, maar dit keer wel. Ik heb de verkoper gelijk gemaild en de volgende dag lag het boek al in huis.

Oh wat was ik blij, want dit recept wil ik graag voor mijn verjaardag maken. En dat is gelukt.

Vandaag ben ik jarig en eten we deze taart! Stiekem heb ik gisteravond al een klein stukje op, maar de rest heb ik bewaard voor vandaag. De chocoladetaart wordt het toetje, want eerst eten we mijn favoriete bietenburgers.

Nou als je het Griezelkookboek van Roald Dahl nog ergens kunt krijgen, koop het dan. Het is echt een aanrader zeker als je als kind alle boeken hebt gelezen.

Hier Roald Dahl’s recept voor de beste chocoladetaart. Ooit. Echt, maak deze taart, want hij is zo lekker! En zo-zo-zo niet detox-verantwoord. Heerlijk, dus daarom ga ik er extra van genieten vandaag.

Best chocolate cake ever from Roald Dahl

Bram Bokkepoots chocoladecake

uit ‘Matilda’ recept uit Roald Dahl’s griezelkookboek

voor 8-10 personen (lekker grote stukken dus)
225 gram pure chocolade (minsten 85% cacao)
170 gram ongezouten zachte roomboter
200 gram poedersuiker
4 el bloem (ik gebruik Engelse maten lepels)
6 eieren, gesplitst

voor het chocoladeglazuur
200 gram pure chocolade
200 gram room of crème fraiche

Zo maak je Bram Bokkepoots chocoladecake
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm van 22 tot 24 cm doorsnede met bakpapier en vet in met zachte boter.

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water. Roer de boter erdoor tot hij gesmolten is. Doe nu de bloem, de poedersuiker en de losgeklopte eidooiers erdoor.

Klop het eiwit stijf. Bij dit punt ben ik zo blij met mijn mintgroene pastel KitchenAid (eigenlijk heet de kleur pistache) die ik van mijn ouders kreeg. Hij maakt echt het mooiste eiwitschuim.

Pistache KitchenAid

Schep voorzichtig de helft van het eiwit door het chocolademengsel tot het goed gemengd is. Schep nu de rest van het eiwit erbij en roer tot het een egaal mengsel is. Giet het chocoladebeslag in de taartvorm.

Bak de cake ongeveer 35 minuten. Bovenop krijgt de cake een dunne korst. Als je met een prikker prikt, lijkt het of de cake nog niet helemaal gaar is, maar dit hoort zo. Als de cake afkoelt wordt hij steviger en zo blijft hij heerlijk luchtig en smeuïg.

Laat de cake afkoelen op een rooster tot je hem kan vasthouden. Haal uit de vorm en verwijder het bakpapier.

Smelt de chocolade met de crème fraiche  of room in een kom bovenop een pan met kokend water. Roer af en toe tot alles gesmolten en goed gemengd is. Laat het glazuurmengsel een beetje afkoelen.

De cake kan een beetje inzakken in het midden, dus zet hem ondersteboven voor het aanbrengen van het glazuur.

Spatel voorzichtig het chocoladeglazuur over de hele chocoladecake. Laat hem op een koele plaats (niet in de koelkast) opstijven.