Epic Christmas Burger #11: broodje ossenhaas met citroen aardappeltjes

Ossenhaasburger

De vorige maand is mijn Epic Burger Project een beetje in het geding gekomen. Druk met allerlei dingen is het er helemaal bij in geschoten een burger te creeëren. Natuurlijk heb ik wel burgers gegeten, maar dan buiten de deur. Een burgerloze maand kan ik me namelijk niet voorstellen, dus gelukkig was het zo erg nog niet.

De Epic Burger van november houden jullie dus nog tegoed, maar vandaag een Kerstspecial Burger. Of nou ja burger. Je zou het ook platgezegd een “broodje ossenhaas” kunnen noemen. Dit klinkt misschien niet zo verleidelijk, maar dat is het wel.

Volgens mij heb ik nooit verteld dat ik een heuse carrière bij Albert Heijn op de broodafdeling heb. Wat ik wel verteld heb is dat mijn vader in tegenstelling tot mijn moeder niet kan koken. Of nou ja, foe yong hai kan hij bijzonder goed klaarmaken en quiche, maar verder houdt het dan ook wel op.

Elk jaar met Kerstmis is het bij mijn vader thuis tijd om te excellenten (ja door mijn zusje en ik is het inmiddels een werkwoord geworden). Een paar dagen voor Kerst gaan we met z’n allen naar de Albert Heijn en zoeken we kant-en-klare excellent Kerstgerechten uit. Ook halen we altijd van die aardappelrastertjes voor uit de oven. Thuis hoef je er dan alleen nog maar een prikkertje in te stoppen en het in de oven te schuiven tot het gaar is. Dit noemen we dan excellenten.

Ik moet zeggen dat we elk jaar heerlijk hebben gegeten en dat het inmiddels een soort van traditie is geworden. Dit jaar heeft Albert Heijn weer wat bedacht voor Kerstmis: een selectie van bijzondere producten en wijnen, de zogenaamde Kerstspecials. Het idee is dat je thuis een chef-waardig kerstdiner kunt maken. Echt iets voor mijn vader dus.

Toen ik door Albert Heijn werd benaderd om de Kerstspecials uit te proberen, moest ik gelijk aan mijn vader denken. Vorige week kreeg ik een enorm kerstpakket thuisgestuurd met allerlei mooie producten: een enorme ossenhaas, bimi, roseval aardappeltjes, citroen, allerlei verse kruiden en een fles rode wijn. Het idee was om klassieke ossenhaas met jus te maken en citroenaardappeltjes uit de oven, maar ik heb besloten om het anders te doen.

Namelijk: burgers voor Kerstmis!

Aangezien ik graag een Kerstige burger wilde maken, ben ik voor dit broodje ossenhaas gegaan. Het broodje is verder belegd met knapperige bimi en mierikswortel citroenmayonaise. Daarbij de citroen roseval aardappeltjes uit de oven.

Misschien is een burger niet het eerste wat je bedenkt om te eten bij het kerstdiner, maar het leek mij leuk om het eens anders te doen. Een broodje ossenhaas dus, voor de Kerst.

De ossenhaas was echt heerlijk! Ga ik mijn vader (hij leest dit vast als trouwe fan) toch maar eens overhalen tot de Kerstspecials, zodat ook hij een chef-waardig diner kan klaarmaken. Moeten mijn zusje en ik alleen nadenken over een nieuw werkwoord… Kerstspeciallen? Ik zal m’n zusje eens om ideeën vragen.

Benieuwd naar de Kerstspecials? Je kunt de producten tot en met 19 december online reserveren en ophalen bij jouw eigen Albert Heijn.

Broodje ossenhaas met mierikswortel citroenmayonaise, bimi & aardappeltjes uit de oven


voor 4 personen

voor het broodje ossenhaas
4 tl grof zeezout
2 tl gemalen zwarte peper
800 gram ossenhaas, op kamertemperatuur
4 ciabattabroodjes
1 grote ui, in ringen
bimi
rucola

voor de citroen roseval aardappeltjes
1 kg roseval aardappeltjes met schil
rasp van 1/2 citroen
verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie en oregano
flinke scheut olijfolie
grof zeezout

mierikswortel citroenmayonaise
1 el mayonaise
2 el Griekse yoghurt
1 tl mierikswortel
1 knoflookteen
rasp van 1/2 citroen
versgemalen peper en zout

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de roseval aardappeltjes in partjes. Doe ze in een kom en voeg de olijfolie, kruiden, citroenschil en zeezout toe. Hussel door elkaar en doe de aardappeltjes in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in de oven en bak de aardappeltjes in ongeveer 25-30 minuten mooi goudbruin en knapperig.

Verwarm wat boter en olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de ossenhaas aan alle kanten aan op hoog vuur. Verlaag vervolgens het vuur en prik de kernthermometer erin. Ik zelf houd van rosé en ga voor een kerntemperatuur van 50 graden. Voor medium is dit 58-60 graden. Haal het vlees vervolgens uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Breng het vlees op smaak met versgemalen peper en zout.

Bak ondertussen de uien en bimi in wat olijfolie. Zorg dat de bimi zijn bite behoudt.

Roer alle ingrediënten voor de mierikswortel citroenmayonaise door elkaar.

Snijd de broodjes open. Besmeer beide kanten met de mayonaise. Verdeel wat rucola over de broodjes.

Snijd de osesnhaas in dunne plakken. Verdeel de ossenhaas over de broodjes. Leg hier de bimi en uienringen op en vervolgens de bovenkant van het broodje.

Voor een extra feestelijk effect vouw je er een stukje bakpapier omheen met een leuk touwtje.

Eet het broodje ossenhaas met de citroen roseval aardappeltjes. Serveer met extra mierikswortel citroenmayonaise.

Ossenhaasburger

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Albert Heijn.