Epic burger project #1. Portobello burger met knoflook, dragon & limoenmayonaise

Vanuit mijn voorliefde voor burgers is een van mijn goede voornemens voor 2014 om elke maand een zelfgemaakte burger te maken. Eerder maakte ik al deze entrecoteburger, een burger met gegrilde halloumi en deze epic bietenburger met feta en havermout. Eigenlijk kun je van alles wel een burger maken, dat maakt het ook zo leuk. De eerste burger dit jaar is een portobello op een broodje geworden.

Bladerend door het kookboek van Sam Stern (lees hier de review) liep ik aan tegen deze portobelloburgers met knoflook, dragon en limoenmayonaise. De dragon zorgt voor een vage anijssmaak en knoflook is natuurlijk altijd goed. Sam vindt ze zo lekker, dat hij ze zelfs een keer als ontbijt heeft gegeten. Nou, hij mag ze voor mij best een keer als ontbijt maken.

portobelloburgers met knoflook & dragon
voor 2 burgers
2 grote portobello’s
1 knoflookteen
paar verse blaadjes dragon (of anders een snufje gedroogde dragon)
klontje zachte roomboter
een scheut olijfolie
versgemalen zeezout en peper
handvol frisse groene blaadjes (zoals rucola, spinazie of waterkers)
4 plakken zuurdesembrood of ciabatta

limoenmayonaise voor erbij
3 el (zelfgemaakte) mayonaise
sap en een beetje rasp van 1 limoen

Snijd de knoflookteen in plakjes. Snijd de dragon fijn. Snijd de steeltjes van de paddenstoelen en snijd fijn. Doe dit samen met de knoflook en dragon in een kommetje met de zachte boter en roer door elkaar. Bestrijk de bolle kant van beide paddenstoelen met flink wat olijfolie.

Verhit een grillpan. Leg de paddenstoelen erop als de pan goed heet is, met de hoedjes naar beneden en dus de bolle kant naar boven. Bak ze ongeveer 5 minuten en keer dan om. Verdeel het botermengsel over beide portobello’s en bak nog 5 minuten tot ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Rooster of grill ondertussen de plakken brood. Als je grillpan groot genoeg is, kun je het brood tegelijkertijd met de paddenstoelen grillen.

Maak de limoenmayonaise door de mayonaise te mengen met vers limoensap. Mayonaise kun je echt heel snel en makkelijk zelf maken (klik hier voor het recept). Smeer beide kanten van de plakken brood hiermee in. Leg de portobello op een snede brood, verdeel hier wat salade over en leg de andere kant van het broodje erop.

Smakelijk! Maak er een gezonde frietvariant bij, zoals deze wortelfrietjeszoete aardappelfriet of pompoenfrieten.