Best. Butter. Chicken. Recept. Ooit. Oké, ik weet dat ik hier best wel wat claim, maar echt, dit wil je maken. Heb jij wel eens zelf Indiase Butter Chicken Curry gemaakt? Je kent het vast wel. Dat het dan net niet zo lekker wordt als bij de Indiër. Dat was bij mij tenminste altijd het geval.
Tot nu.
Al een tijdje was ik op zoek naar een goed butter chicken curry recept. Gek genoeg at ik de allerlekkerste Indiase curry’s tijdens mijn reis in Maleisië en Vietnam. Die curry’s probeer ik nog steeds te evenaren. Toen ik gisterochtend een vriendinnetje appte dat ik butter chicken wilde maken, vertelde zij dat ze een héél goed recept had. Haar vriend, die heel goed kan koken, maakt het regelmatig. Kom maar door, dacht ik.
Ze stuurde me haar recept door uit de The Curry Guy. Ik heb het kookboek zelf niet, maar ik heb ‘m maar gelijk op mijn verlanglijstje gezet, want een boek vol curry’s is echt wat voor mij. Ondertussen had ik zelf ook al een ander recept gevonden wat me wel wat leek, dus ik heb beide recepten samengevoegd. De Curry Guy doet door zijn Kip Tandoori ook nog Parmezaanse kaas. Klinkt lekker, maar die heb ik weggelaten, want dat leek me niet zo traditioneel (maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast hoor).
Zodoende kwam ik dus uit op het beste butter chicken recept wat ik ooit heb gemaakt.
Indiase bijgerechten voor bij curry
Bij butter chicken hoort natuurlijk naanbrood, mangochutney en raita. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar als je toch zo lekker bezig bent, zou ik je aanraden het zelf te maken. Het deeg voor naanbrood hoeft maar een uur te rijzen, maar houd hier dus wel even rekening mee qua planning. Vervolgens is het in 2 minuten klaar.
Voor naanbrood gebruikte ik dit recept voor garlic butter naan (jaaa, nog meer boter). Het deeg van dit recept werd bij mij wel iets te plakkerig, dus ik voegde wat extra bloem toe. Ik zal mijn recept later ook nog met jullie delen, want ook dit zelfgemaakte naanbrood was heel goed gelukt (en echt niet moeilijk). Je hebt ook geen speciale oven nodig, want je bakt de naanbroden in een gloedhete gietijzeren pan.
Update: het recept voor bijpassend zelfgemaakt garlic butter naanbrood vind je inmiddels hier op de blog.
Voor de Indiase mangochutney nam ik dit recept met rode peper en nigellazaad voor extra smaak en pit. Wel halveerde ik het aantal mango’s, want anders zit je straks met wel erg veel mangochutney. Gebruik dus de helft, dan heb je genoeg voor twee potten.
Bij Indiase curry hoort ook een goede Raita: een Indiase yoghurtsaus met komkommer en kruiden. Dit is er zeker lekker bij als je curry heel pittig is, hoewel dat met deze boterkip reuze mee valt, want die is vooral romig van smaak. Raita maken is verder heel simpel: meng dikke yoghurt of kwark met een fijngesneden ui, fijngehakte komkommer, zout, groene chilipeper, korianderblaadjes en wat komijnpoeder. Ik deed dit een beetje op gevoel, maar je kunt ook dit recept aanhouden.
Goed, de bijgerechtjes heb je, nu gaan we over op het echte werk: de boterkip!
Butter chicken maken
De eerste stap van het maken van een goede butter chicken is het marineren van de kip. Ik maakte een tandoori kip tikka marinade. Je kunt de kip op allerlei manieren marineren, maar een vuistregel hierbij is toch wel: hoe langer hoe beter. Dus begin hier bijtijds mee – liefst de dag ervoor -zodat de marinade lekker kan intrekken. Maar ook met minder tijd of spontane butter-chicken-plannen, kan je dit recept prima maken.
Wij hadden ook wat beperkt de tijd, dus de kip heeft maar een kleine 2 uur staan marineren en hij was al geweldig lekker. Volgende keer maken we de marinade een dagje eerder. Mocht je dus geen tijd hebben, niet erg, laat het in ieder geval wel minimaal een uurtje staan.
Als je klaar bent met het marineren van de kip kun je beginnen aan de saus, maar dit kan je ook doen tijdens het bakken van de kip. Bewaar de marinade, want die gooi je uiteindelijk weer bij de saus!
Als je nu denkt, leuk hoor die boterkip, maar ik eet ‘m liever vegetarisch: je kunt de kip vervangen door tofu of paneer (Indiase kaas). Die kan je ook prima vooraf marineren.
Tot slot nog een tip. Ik gebruikte kant-en-klare gemberknoflookpasta/puree uit een potje (van bijv. de Toko). Super makkelijk en lekker. Ik kocht een potje bij de Turkse groenteboer hier in Lombok. Als je dit niet kunt vinden, kun je natuurlijk gewoon een knoflook persen en een stuk gember fijn snijden of raspen.
Goed, genoeg getypt, tijd om aan de slag te gaan! Het recept past ook helemaal bij het winterse weer. Na een dagje in de sneeuw lekker een grote pan comfort food op tafel. Laat je me weten als je ‘m gemaakt hebt?
In Indiase restaurants heeft de tandoori kip altijd zo’n speciale rode kleur. De Curry Guy raadt aan om de kip te mengen met rode voedingskleurstof in poedervorm, voor het echte kip tikka effect. De kip wordt namelijk vaak gemengd met rode kleurstof, zodat ‘ie pittig lijkt, maar dit doet verder niks met de smaak. Hij schrijft dat je ook bietenpoeder kan nemen, maar dan krijg je niet die echte felrode kleur. Wij lieten de kleurstof weg (want geen zin om naar een extra winkel te gaan), maar als je de read deal wilt, kun je dit mengen met de kip.
Tandoori Kip Tikka (kip marinade)
voor 6 personen
De kip
1 kg kip (kipfilet en kippendij)
sap van 1 grote citroen
3 el gemberknoflookpuree (dit kun je kant-en-klaar kopen bij een toko of Turks groentewinkeltjes)
zout
optioneel: rode voedingskleurstof in poedervorm
Voor de marinade
200 gram Griekse yoghurt (10% vet)
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el garam masala
1 el tandoori kip masala
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder of chilipoeder
2 groene chilipepers, fijngehakt
paar takjes korianderblaadjes, fijngehakt
1 tl zout
1 el versgemalen peper
- Snijd de kip in blokjes en doe in een grote kom. Besprenkel met het citroensap en bestrooi met wat zout. Roer de knofloopgemberpuree erdoor. Als je authentieke rode kip wilt (zoals bij een curryhuis) kun je er rode poederkleurstof doorheen mengen. Schep alles goed door elkaar en zet apart terwijl je de marinade maakt
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom door elkaar. Doe de marinade bij de kip en schep goed door, zodat alle kipstukjes bedenkt zijn. Laat minimaal 6 uur tot maximaal 48 uur afgedekt in de koelkast marineren: hoe langer hoe beter.
- Verhit wat boter of olie in een grote koekenpan. Bak de kip vervolgens in porties in de pan. Je kunt de kipstukjes ook aan spiesen rijgen en op de barbecue of grillpan bakken, maar in de pan gaat prima. Bewaar de marinade om straks door de currysaus te doen.
Butter chicken curry
Voor 6 personen
1 kg tandoori kip (recept hierboven)
voor de saus/curry
4 el olijfolie
1 kaneelstokje
2 steranijs of 1 tl anijszaad
8 groene kardemompeulen, gekneusd (in de vijzel)
2 kerrieblaadjes van de toko (of anders laurierblaadjes)
2 uien, gesnipperd
1 wortel, in kleine blokjes
2 el knoflookgemberpasta (of gewoon 2 tenen knoflook en stuk gember fijngesneden)
2 blikken tomatenblokjes
1 el gemalen komijnzaad
1 el gemalen korianderzaad
1 el kurkuma
1 tl paprikapoeder
300-400 ml slagroom
3 el roomboter
zout en peper
1 el garam masala
korianderblaadjes
Butter chicken maken
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het kaneelstokje, (ster)anijs, kardemompeulen en de laurierbladeren toe en roer ongeveer 1 minuut.
- Doe de ui en wortel erbij en bak af en toe roerend ongeveer 15 minuten tot de ui zacht en glazig is, maar niet bruin.
- Voeg de knoflookgemberpasta, paprikapoeder, komijn, koriander en kurkuma toe en bak 1 minuut.
- Voeg de tomatenblokjes toe. Laat een paar minuten pruttelen.
- Je hebt nu twee opties: je kunt de saus zo laten of haal de hele specerijen eruit en pureer hem glad. Ik heb de saus gelaten zoals hij is.
- Zet het vuur lager en doe de gebakken kip inclusief marinade bij de saus. Roer tot slot de slagroom erdoor heen. Afhankelijk van de dikte van de curry kun je wat meer of minder slagroom nemen. Ik gebruikte ongeveer 350 ml.
- In het originele recept roer je er nog 3 eetlepels roomboter door voor serveren.
- Bestrooi met de garam masala en koriander en serveer.
- Serveer met zelfgebakken naanbrood, mangochutney en raita.
Wij aten met z’n 3en ervan en hadden nog meer dan de helft over. Je kunt prima 2-3 dagen eten van de curry. De volgende dag is hij vaak nog lekkerder. Bewaar de butter chicken in de koelkast. Roer er de volgende dag bij het opwarmen nog wat extra slagroom door. Ook de naanbroden kun je, verpakt in folie, goed bewaren. Dag erna alleen even opwarmen in de oven of broodrooster. De mangochutney kan je in een schone pot een tijdje bewaren.
Serveer met zelfgemaakt garlic butter naanbrood. Mijn recept vind je hier.
Yum, dit ziet er zo goed uit. Echt m’n favoriete curry, ben ook heel benieuwd hoe ‘ie met paneer is. We hebben genoeg zegeltjes gespaard bij de appie zodat we de stoofpot konden kopen, dus ik denk dat dit een goed receptje wordt om die pan eens te testen :D
Yeay, thanks! Jaaa, daar is jullie pan helemaal perfect voor. Kun je gelijk een Indiase avond houden :-) met paneer lijkt mij ook heel lekker, krijg je een soort butter paneer.
Fantastisch recept! Ik heb het nu al een paar keer gemaakt – het is een nieuwe favoriet hier in huis!
Dat ziet er donders lekker uit zal het aan Oma laten zien me schien doet ze er iets mee mmmmmmmm lekker
Haha dat is een slim idee. Kan je Oma mooi influencen om de curry te maken. Ik denk dat ze dat best eens kan gaan doen ;-)
Oh wow, die staat op mijn lijstje hoor. Klinkt supergoed! Erg leuke, duidelijke receptbeschrijving heb je ook altijd :)!
Ah yes! Zo leuk om te horen. Hopelijk vind je ‘m net zo lekker :-D
Oh, heerlijk na een wandeling met pakweg -15 graden gevoelstemperatuur door een snijdende (noord)oostenwind!!
XXX
Nou zeker! Daarna lekker opwarmen. Daarvoor is deze boterkip ideaal :-)
Heb dit recept met kalkoenhaasjes gemaakt(had geen kip in huis) …ook zalig!
Ik heb hem gemaakt, ben gister begonnen.Toen ik hem proefde gister vond ik het niet zo lekker, maar vandaag…. zooo goed!
Met curries( en andere stoofpotjes) is de smaak als het een nachtje heeft kunnen blenden dit nog beter.
Kortom heerlijke butter chicken!
Yesss, dat is leuk om te horen! Curry’s smaken inderdaad de dag erna nog beter :-)
Echt de lekkerste butterchicken ooit! Iedereen die het proeft is super enthousiast, en maakt het nu zelf.
Dus dank, dank, dank.
Wat waanzinnig lekker was het. Wij hebben een boek van “curry guys “ maar dat is zo’n gepuzzel voor 1 recept.
Jij hebt het op een hele eenvoudige manier vertaald!
Dank je voor het delen !