Zomerse ceviche van rode poon met grapefruit, venkel en munt

Ceviche van rode poon met grapefruit, venkel en munt | Yellow lemon tree

Het is officieel zomer! Dat betekent dat het weer tijd is voor de uit het seizoen winactie. Dit keer voor de visliefhebbers!

Met ingang van de seizoenen – vier keer per jaar – mag ik in samenwerking met culishop.com een seizoensproduct weggeven. Met de lente kon je een geweldig mooi lamsrack uit het seizoen winnen. Dit keer is de rode poon aan de beurt.

De rode poon is een echte zomervis. Volgens de viskalender is de rode poon de gehele zomer, van juni tot en met oktober, goed verkrijgbaar. Het leuke is dat de rode poon ook nog dichtbij wordt gevangen. Eten uit het seizoen is toch het lekkerst.

Houd je van koken met mooie, pure producten met een eerlijke herkomst? En vind je het leuk om eens een vis te fileren? Dan is dit zeker iets voor jou. Je moet natuurlijk van vis houden, maar dan zit je ook echt gebakken.

Het verhaal achter de rode poon – uit onze eigen Noordzee

Rode poon, ook wel liefkozend knorhaan genaamd vanwege zijn knorrende geluid, is een super vis. Rode poon is een mooie, stevige witvis met een bijna garnaal-achtige smaak.

De rode poon van culishop.com komt uit onze eigen achtertuin: de Noordzee. Rode poon is niet overbevist en geen bedreigde vis, dus deze vis kun je met een gerust gevoel eten.

De rode poon is een stevige vis die je kunt bakken, stomen, in de oven met folie, roken of gebruiken in een vissoep. Eigenlijk is rode poon overal perfect voor.

De poon van culishop.com is een hele vis. Wel kun je kiezen of je de vis schoongemaakt wilt of in zijn geheel thuis krijgt. Ik vond in zijn geheel nog wat te gewaagd, dus de rode poon die ik thuis kreeg was van binnen al schoongemaakt. Voor de echte die hards kan de vis dus in zijn geheel bezorgd worden, zodat je van de kop, ingewanden en vinnen zelf bouillon kunt trekken. In de poon zitten veel graten, dus let hier op bij het bereiden.

Rode poon fileren

Met de rode poon maakte ik een van mijn lievelingsgerechten, máár de rode poon moest dus eerst nog gefileerd worden.

Vis fileren had ik nog nooit zelf gedaan, maar stond al wel lange tijd op mijn bucketlist. Op de site van culishop.com bekeek ik dit handige hoe-fileer-je-rode-poon filmpje en dat zag er eigenlijk behoorlijk makkelijk uit. Het was toch iets lastiger dan ik dacht – misschien lag dit er ook aan dat ik geen fileermes heb – maar uiteindelijk is het gelukt. Het werden geen mooie filets zoals in het filmpje, maar voor de ceviche maakte dat toch niet uit. Van de rest van de vis trok ik visbouillon. Ook dat had ik nog nooit gedaan.

Twee dus om af te strepen van mijn bucketlist.

Heb je altijd al eens zelf vis willen fileren en wil je zelf thuis ook aan de slag met rode poon? Bedenk dan een leuk recept en doe mee met de winactie. Lees hieronder hoe je mee doet.

Maak kans op rode poon en een tweede delicatesse naar keuze van culishop.com!
  1. Bedenk een recept met rode poon (keuze uit: schoongemaakt of heel).
  2. Kies hier een tweede ingrediënt uit de delicatessen van culishop.com dat je nodig hebt voor je recept. Dit mag alles zijn, maar zorg er wel voor dat de gekozen delicatesse onderdeel is van jouw recept.
  3. Stuur je recept in via onderstaand formulier (er hoeft geen foto bij, mag wel natuurlijk).
  4. Samen met culishop.com wordt het winnende recept gekozen.
  5. De winnaar krijgt rode poon uit de Noordzee en het tweede ingrediënt van culishop.com thuisgestuurd, zodat hij of zij zelf thuis aan de slag kan met het ingezonden recept. Het winnende recept krijgt daarnaast een eervolle vermelding op de voorpagina van culishop.com.
De spelregels
  • Meedoen kan tot en met zondag 6 juli
  • Zowel lezers uit Nederlands als België kunnen mee doen
  • Alle ingezonden recepten worden verzameld in de database van culishop.com, dus wie weet vind je jouw recept later terug op de site (met vermelding natuurlijk).
  • Er komen nog twee seizoenen aan dit jaar, dus als je niet gewonnen hebt, kun je nog meedoen voor het herfst-, of winterproduct.

Ik kijk uit naar jullie recepten met rode poon!

Verstuur via onderstaand formulier jouw recept met rode poon én een tweede delicatesse naar keuze van culishop.com en maak kans op beide producten!
Receptformulier (een recept insturen kan tot en met zondag 6 juli)
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Benieuwd wat ik deed met de rode poon en de Stonewall Kitchen’s befaamde Lemon Pepper Oil? Lees dan verder voor mijn zomerse recept met rode poon.

Ceviche van rode poon met grapefruit, venkel en munt | Yellow lemon tree

Ceviche is een van mijn lievelingsgerechten. Ik at het voor het eerst bij vriendinnetjes die net terug waren uit Zuid-Amerika, waar dit gerecht veel gegeten wordt. Ceviche is verse, rauwe vis gemarineerd in sap van citrusvruchten, zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel. De vis gaart door het zuur.

Haal zo vers mogelijke vis, dat maakt dit echt een geweldig gerecht dat ik wel elke week wil eten.

Ceviche van rode poon uit de Noordzee met grapefruit, venkel & munt


voor 4 personen
500 gram schoongemaakte rode poon uit de Noordzee
sap van 2 limoenen
1 tl Himalaya zout of zeezout
1 rode peper, gehalveerd en in kleine stukjes
1 knoflookteen, fijngesneden
1 roze grapefruit
1 klein sjalotje, gesnipperd
1 venkelknol
klein bosje verse munt
flinke scheut Stonewall Kitchen Lemon Pepper Oil of andere olijfolie van goede kwaliteit

Voor ceviche gebruik je een stevige witte vis zoals rode poon, zeebaars of kabeljauw. Snijd de vis in dunne plakken en zet apart in een schaal in de koelkast.

Pel de grapefruit en doe de parten in een kom. Knijp twee van de grapefruitparten uit. Doe de rest van de grapefruitparten, het limoensap, de rode peper, de sjalot, muntblaadjes en knoflook bij het grapefruitmengsel. Breng op smaak met grofgemalen zout.

Doe de vis erbij, dek af met plastic folie en zet ongeveer een half uur in de koelkast tot de vis wit kleurt. Dat betekent dat de vis gaar is.

Haal de kom net voor serveren uit de koelkast en doe de venkel erbij. Meng losjes met je handen.

Serveer op een grote schaal en garneer met de muntblaadjes en venkeltopjes. Druppel de Lemon Pepper Oil erover en wat versgemalen peper. Leg er nog wat partjes limoen naast.

Lekker met een frisse groene salade.

Ceviche van rode poon met grapefruit, venkel en munt | Yellow lemon tree