Chocolade cranberry scones

Chocolade cranberry scones

Daar zijn we weer! Afgelopen week was ik samen met Max Havelaar in Sri Lanka op bezoek bij Fairtrade theefabrieken. We dronken thee thuis in het dorp bij de theepluksters, zagen we hoe de kokosnoot van de boom komt en aten heel veel curry’s. Binnenkort verschijnt nog een uitgebreid verslag van mijn belevingen op de blog. Natuurlijk heb ik ook de geheime recepten ontfutseld, dus ik ga het thuis proberen na te maken.

Ondanks dat er in Sri Lanka wel wat versierde kerstbomen stonden – op het vliegveld was zelfs live Kerstmuziek – zit ik zelf nog niet echt in de Kerstsfeer. Als je van 30 graden naar de kou hier in Nederland komt is dat best even wennen. Máár stiekem heb ik best zin om mijn kerstboom uit de achtertuin te halen, dus om er een beetje in te komen vandaag weer een recept voor het Kerstontbijt.

Zoals ik vorige keer noemde maak ik deze decembermaand recepten voor Pip Studio op hun Royal serviesgoed. En waar vraagt royal serviesgoed nou meer om? Inderdaad: scones!

Ik wilde altijd al eens chocolade cranberry scones maken en nu kan het! Deze scones zijn zoetig door de chocolade en zurig door de cranberries. Maak de scones samen met deze granola gingerbread man en je hebt een feestelijk Kerstig ontbijt.

Weet jij al wat er op tafel staat met het Kerstontbijt?

Chocolade cranberry scones

Chocolade cranberry scones

Ingrediënten voor 8 scones
250 gram speltbloem
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl gemalen nootmuskaat
snufje five spices
flinke snuf zeezout
50 gram roomboter in blokjes
250 ml karnemelk (+ een beetje extra als het deeg droog is)
200 gram cranberry’s (kan uit de diepvries)
50 gram pure chocolade, in stukken

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de droge ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg de boter in blokjes toe en kneed met je handen tot het kruimelig wordt. Voeg nu de karnemelk toe en kneed tot een deeg.

Roer de cranberry’s en stukjes chocolade door het deeg.

Bestrooi een werkblad met wat bloem en vorm het deeg tot een cirkel van ongeveer 2 cm dik. Snijd met een mes de cirkel in 8 driehoeken (heb je liever ronde scones, dan kan dat natuurlijk ook).

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast ze in met wat karnemelk.

Bak de cranberry’s in 20-25 mooi gaar en goudbruin.

Serveer de scones met een grote pot thee en eet ze met jam.

Chocolade cranberry scones

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Pip Studio