Yellow lemon tree 1 jaar & citroen ricotta poppy muffins

muffin
All the world is birthday cake, so take a piece, but not too much George Harrison

HOERAAA! Vandaag bestaat Yellow lemon tree één jaar. Precies een jaar geleden begon ik met mijn blog. Yellow lemon tree is ontstaan om wat ik het liefst doe – koken, reizen en fotograferen. Ik vind het nog steeds zo leuk om mij naast de alledaagse verplichtingen bezig te houden met mijn favoriete bezigheid: eten. En dan vooral met anderen samen.

Vandaag is de dus dag. De dag dat Yellow lemon tree één jaar bestaat en de dag dat ik officieel ben afgestudeerd. Tijd dus voor een feestje. Dat een jaar zo snel gaat, had ik niet verwacht. Ik probeer nog steeds met veel plezier nieuwe recepten uit. Voor de recepten laat ik mij inspireren door kookboeken (mijn kast puilt inmiddels uit), door de mensen om mij heen, door restaurants waar ik heb gegeten, door andere foodbloggers en door social media. Op het begin kookte ik veel uit kookboeken, maar nu probeer ik mijn eigen versie te maken zoals ik het zelf het liefst eet. Mijn blog zorgt er ook voor dat ik nieuwe dingen blijf uitproberen. De omgeving is inmiddels gewend aan het eindeloos fotograferen van het eten. Door mijn blog ben ik ook veel meer zelf gaan maken, zoals jam, ketchup en mayonaise. Huisgemaakt smaakt toch het lekkerst.

Eigenlijk was het idee om vandaag over te stappen van Blogger naar WordPress. Achter de schermen ben ik al een tijdje druk bezig met het bouwen van een nieuwe site. Ik heb besloten het zelf te doen, wat op het begin nogal tegen viel. Na heel wat errors, failures, hartverzakkingen en mislukte pogingen begon het eindelijk ergens op te lijken. Zoals voor veel geldt: dingen die je snapt zijn leuk. Zo ook met WordPress. De site is zo goed als af. Vol goede moed begon ik gister dan ook aan het overzetten, maar helaas was dit iets te veel van het goede. Vandaag dus geen nieuwe website, maar het zit eraan te komen. Ik hoop binnen nu en twee weken helemaal over te gaan. Die nieuwe site houden jullie dus tegoed.

Vandaag wil ik iedereen bedanken voor het volgen van mijn blog en vooral voor alle leuke en lieve reacties die jullie altijd achterlaten. Niets is zo leuk om te horen dat iemand je recept heeft gemaakt en dat het ook nog lekker was. Het liefst zou ik daarom 774 muffins bakken en heel Nederland af gaan om ze aan iedereen uit te delen. Dat gaat helaas niet, dus dan maar op deze manier: het recept voor lemon poppy muffins. Dan kun je ze thuis maken. Het is een super easy recept en de muffins zijn echt heel lekker.

Lemon poppy muffins stonden al lange tijd in mijn top 10 baklijst. Alleen al om het woord poppy. Het heeft iets schattigs wat doet denken aan vroeger. Poppy seeds, oftewel maanzaad, hebben een ietwat nootachtige, zoete smaak. In de koelkast stond nog een achtergebleven bakje ricotta. Uiteindelijk zijn het lemon ricotta poppy muffins geworden. Eet ze bij de afternoon tea met lekkere bosbessen jam en wat extra ricotta.


Lemon ricotta poppy muffins
voor 12-15 stuks
250 gram bloem
180 gram fijne kristalsuiker
2,5 tl bakpoeder
flinke snuf zout
100 gram zachte boter
3 tl poppy seeds (maanzaad)
175 gram ricotta
1 groot ei of 2 kleinere eieren
rasp van 1 citroen (ongeveer 1 el)
sap van 1 citroen (ongeveer 2 el)

Zo maak je de lemon poppy muffins
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom.

Klop het ei los in een andere kom. Gebruik echt een groot ei of twee kleinere. Voeg hier de ricotta en het citroensap aan toe en meng door elkaar. Klop de zachte boter hierdoor heen.

Doe alles samen in één kom samen met de citroenrasp en maanzaad en meng door elkaar. Het wordt een vrij dik beslag.

Verdeel het beslag met twee lepels over de muffinvormpjes. Zet op het rooster van de oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat ze 5-10 minuten afkoelen op het rooster.

Lekker met zelfgemaakte bosbessenjam.