Chocolade courgettebrood met walnoten & rozijnen

Courgettebrood met chocolade

Het is weer vrijdag, dus tijd voor alweer het vijfde recept voor Dille & Kamille. Dit keer een cake. Of eigenlijk een brood. Meer een broodcake. Dit courgettebrood lijkt op een bananenbrood maar dan met courgette. Het klinkt misschien gek, courgettebrood, maar het is echt ontzettend lekker. Van de courgette zelf proef je niet veel, maar het maakt het wel heerlijk smeuïg.

Cake of brood. Ik noem het maar courgettebrood. 

De scheidslijn tussen een brood en cake vind ik – net als bij bananenbrood – altijd een beetje schimmig. Wat is nou precies het verschil tussen een courgettebrood of een courgettecake? Ik heb het wel eens gegooglet. Een courgettebrood is een snel brood dat wordt gemaakt in een cakevorm. De textuur van courgettebrood is meer compact, zwaarder en vochtiger dan van een cake. Een courgettecake is dus lichter en luchtiger qua textuur.

Ondanks dat een courgettebrood en een courgettecake er vrijwel hetzelfde uit zien, zit er toch verschil in. Een cake is vaak wat zoeter en meer een soort van gebak of als toetje. Een courgettebrood is minder zoet en daarom lekker als ontbijt of tussendoor. Alhoewel een plak cake het natuurlijk ook goed doet als ontbijt.

Vorig jaar maakte ik al dit recept voor courgettebrood met walnoten en rozijnen. Vandaag is het tijd voor een variant op mijn vorige recept, namelijk courgettebrood met chocolade. Ook weer met walnoten en rozijnen, maar eigenlijk kun je alles als vulling nemen dat je lekker vindt. Pecannoten doen het ook goed of gedroogde pruimen of bessen. Daarnaast is deze variant een iets meer gezonde versie met honing in plaats van suiker, speltbloem en kokosolie.

In mijn recepten gebruik ik de Amerikaanse maten voor teaspoons en tablespoons. Deze zijn aanzienlijk groter dan wanneer je een theelepeltje uit de standaard keukenla afstrijkt. Mijn lievelings maatlepels zijn deze van Dille & Kamille. Gebruik je normale lepels? Schep deze dan goed vol.

Mijn recept voor courgettebrood vind je ook hier bij Dille & Kamille.

Schuif aan bij mijn moeders huiskamerrestaurant

Zoals ik al eerder noemde, organiseert mijn moeder samen met twee vriendinnen eens in de zoveel tijd een huiskamerrestaurant namens de Meisjes van de Hapjes. Zaterdag 8 november is het tijd voor de herfsteditie van het huiskamerrestaurant.

Zelf schuif ik ook aan voor het herfstige menu met geitenkaas en gesmoorde appeltjes, boeuf bourguignon of paddenstoelenragout en peren tarte tatin. Uit ervaring kan ik vertellen dat ze echt onzettend lekker kunnen koken. Zin om ook aan te schuiven? Meer informatie over het menu, de kosten en inschrijven vind je hier.

De Meisjes van de Hapjes doen trouwens ook aan catering en zijn ook te volgen op Facebook.

Thee ei

Chocolade courgettebrood met walnoten en rozijnen


Ingrediënten voor één groot courgettebrood
1 courgette (met schil en al) van ongeveer 400-500 gram
3 eieren
150 ml kokosolie (of zonnebloemolie)
5 el honing (als je van zoet houdt, neem dan meer honing)
250 gram speltbloem
2 el biologische cacao
snuf grof zeezout
1,5 tl bakpoeder
1 tl bakingsoda
1 tl kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
75 gram walnoten, grof gehakt
75 gram rozijnen, grof gehakt
50 gram pure chocolade in stukjes

Benodigdheden: cakevorm met een lengte van 25 cm

Courgettebrood maken
Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier, zodat de cake er straks goed uit gaat. Van Yvette van Boven heb ik afgelopen week geleerd dat je de cakevorm ook moet invetten. Zo kun je het bakpapier er mooi strak tegenaan drukken en krijg je een mooie cake.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kluts de eieren met de olie en de honing. Rasp de courgette met schil en al fijn (met de keukenmachine gaat dit heel snel). Doe de geraspte courgette bij het eiermengsel en meng door elkaar.

Meng alle droge ingrediënten – de speltbloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, cacao en zeezout in een kom. Doe bij de natte ingrediënten in de kom en roer door elkaar. Voeg de grof gehakte walnoten, rozijnen en de stukjes chocolade (houd een deel achter voor erover) bij het beslag. Roer met een garde of mixer tot alles goed gemengd is.

Verdeel het beslag geleidelijk over de cakevorm. Verdeel de achtergehouden chocoladestukjes over het beslag. Zet het courgettebrood in de oven en bak in ongeveer 60 minuten gaar. Prik met een prikker, als deze er schoon en droog uit komt (dus als er geen beslag meer aan plakt) is de cake goed.

Laat de cakevorm 5 minuten staan voor je het courgettebrood eruit tilt. Laat afkoelen op een rooster.

Zet ondertussen een kop verse thee. Snijd het courgettebrood in dikke plakken. Eet ’s ochtends als ontbijt of ’s middags bij de thee tussendoor.

Courgettebrood met chocolade