Couscoussalade met feta, sardines, avocado en munt

Couscous salade met feta, sardines, koriander en munt

Het is weer vrijdag. Bijna weekend. Ik heb stiekem al een beetje weekend.

Hebben jullie nog plannen? Ik vertrek vanmiddag richting Lochem. Lochem is zo’n plek waar je alleen maar heen kunt gaan voor familieweekenden. No offense als je in Lochem woont, maar het lijkt me echt zo’n familieweekenden plaatsje. Met een plaatselijk kalebassen museum, fietsroutes en veel natuur. Het ligt in Gelderland of vlakbij Overijssel, maar in ieder geval ver weg van thuis. Twee-en-half-uur met de trein, als je gelukt hebt en het boemeltje rijdt. Anders drie uur of nog iets langer.

Familieweekenden. 

Mijn oma maakt een grote pan met stoofvlees en stoofpeertjes. Ook maakt ze zelf griesmeelpudding. Alhoewel ik daar persoonlijk niet van houd weet ik van menig familielid dat het de beste pudding ooit is. Overdag doen we spelletjes, misschien maken we nog een wandeling en blijven de “klein” kinderen binnen hangen en ’s avonds eten we weer met z’n allen.

Ik denk alleen niet dat we couscous gaan eten.

Deze couscoussalade bewaar ik daarom maar voor als ik weer thuis ben.

Dit recept voor couscoussalade komt van de moeder van een van mijn beste vriendinnetjes. Koken en samen eten is iets dat echt bij mijn omgeving hoort. Met vriendinnen proberen we wekelijks een eetavond te plannen. Door alle drukke schema’s lukt dit niet altijd, maar toch wel vaak. Iedereen lust alles en iedereen houdt van koken. Je hoeft eigenlijk nooit van te voren te vragen wat we gaan eten, want het is altijd lekker.

Als we doordeweeks samen eten wordt het meestal iets gezonds, zoals een salade met linzen, uiteraard heel veel avocado en vaak ook iets van geitenkaas. Om te compenseren voor dit gezonde maal eten we dan kaas als toetje. En drinken we wijn.

Voor dit recept gebruikte ik deze couscous met saffraan van Dille & Kamille, maar je kunt ook normale couscous nemen. Officieel moet je de couscous niet laten wellen, maar stomen met een vergiet op een pan met een bodem water (of in een speciale couscous pan). De couscous kun je dus op twee manieren maken. Ik ging dit keer voor de makkelijke variant.

Dit is echt een van de simpelste maar o-zo-lekkere recepten. Het is nog geen vijf regels lang en in iets meer dan 10 minuten klaar. Klinkt goed toch?

Couscous salade met feta, sardines, koriander en munt

Couscous salade met feta, sardines, avocado & verse kruiden


Ingrediënten voor 4 personen
300 gram couscous
650 ml groentebouillon
olijfolie
versgemalen peper en zout
3 stengels bosui, in ringetjes
250 gram feta
200 gram sardines uit blik
1 avocado, in blokjes
rasp en sap van 1 limoen
bosje koriander, de blaadjes
bosje munt, de blaadjes
150 gram rucola
tuinkers

Doe de couscous in een schaal en schenk hier ongeveer 650 ml kokende bouillon overheen. Dek de schaal af en laat de couscous ongeveer 10 minuten staan. Voeg dan een scheut olijfolie toe en roer de couscous los met een vork. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de bosui, verse kruiden en limoenrasp en sap bij de couscous. Verkruimel de feta en schep de sardines en avocado er door heen.

Leg op elk bord een flinke hand rucola en schep daar de couscous salade op. Bestrooi met tuinkers en nog wat extra verse kruiden ter garnering.