Chewy cranberry koeken met dadels (detoxproof)

Cranberry koeken met dadels

Zondag: tijd om koeken te bakken! En wel deze cranberry koeken met dadels. De koeken zijn ook nog eens niet heel ongezond, ze zijn zelfs detoxproof. Dat is altijd fijn bij koeken, aangezien je er dan gerust twee kunt nemen. Of drie.

Cranberry koeken dus.

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door Friesland. Half september bracht ik een bezoek aan Leeuwarden (lees hier mijn reisverslag met alle Friesland tips). Beleef Friesland nam ons mee op avontuur op de e-bike langs de Friese culinaire hoogtepunten, met de praam door de grachten en te voet door de leukste straat van Nederland.

Ben jij wel eens in Friesland geweest? Ik vond het altijd ver weg klinken – en dat is het natuurlijk ook wel een beetje – maar daardoor voelt een bezoek wel echt als vakantie.

Wat betreft Fries eten kwam ik niet veel verder dan suikerbrood (wat ik trouwens ook echt nog een keer zelf wil maken) en Beerenburg. Maar er is meer. Véél meer zelfs. Tijdens het verblijf in Friesland maakten we kennis met de Friese keuken.

Friesland staat bekend om haar streekproducten. Dat op culinair gebied zoveel te beleven is in Friesland had ik van te voren niet gedacht. Suikerbrood, oranjekoek, Friese dumkes, droge worst en Riperkrite kaas. We proefden het allemaal. Zelfs een shotje Beerenburg – dat smaakt naar lekkere hoestdrank – ging er best in. Tijdens de lunch in Leeuwarden bij Hielkje kregen we heerlijke streekproducten en leerden we zelfs nog wat Fries bij. Zo betekent sûpe karnemelk en molke melk. Ook heeft Leeuwarden iets waar de rest van Nederland nog wel wat van kan leren: een stadstuin waar je zelf het hele jaar door je groenten en fruit mag plukken.

Na mijn bezoek aan Friesland was het tijd voor een Friese verdiepingscursus. Eenmaal thuis op zoek naar Friese gerechten kwam ik deze geweldige site tegen. Echt, klik vooral door, want hier staat alles nog in comic sans met knalrode letters. Als kers op de taart speelt er ook nog eens een Fries liedje op de achtergrond. Op Lekker Frysk vond ik dit recept voor cranberry dadel koekjes. Wij zijn er dan niet geweest, maar op het Friese waddeneiland Terschelling groeien cranberry’s in het wild. Wat best bijzonder is omdat het verder alleen in het Noord-Oosten van de VS groeit. Het leek me daarom leuk een recept met cranberry’s te maken.

Afgelopen week kwam mijn zusje twee nachtjes logeren. Na verkleumd te zijn – want oh boy wat was het koud woensdag – besloten we om ’s avonds lekker in pyjama koeken te bakken. De koeken zijn met een half uur klaar, dus dat is ook fijn als je er gelijk zin in hebt.

Ik heb het recept behoorlijk aangepast door de roomboter te vervangen door kokosolie, de suiker voor honing en het meel voor havermoutmeel en rijstmeel. Het was dus een probeersel, maar o wat zijn ze lekker. De koeken worden niet crunchy, maar eerder chewy met af en toe een zurige cranberry en zoete dadel erin.

Heb je vrij vandaag? Bak dan deze cranberry koeken. Voor dit recept gebruikte ik een doosje cranberry’s uit de diepvries, maar je kunt ook verse nemen. Of ander soort fruit, net wat je lekker vindt.

Eet de cranberry koeken bij de thee of ’s ochtends als ontbijt met een beetje kwark.

Cranberry koeken met dadels

Cranberry koeken met dadels


Ingrediënten voor 8 grote koeken
150 gram dadels, ontpit en in reepjes
150 gram cranberry’s, ontdooid
1 zakje bakpoeder
5 el kokosolie, gesmolten
2 eieren
5 el honing
1 tl vanille extract
100 gram havermoutmeel
125 gram rijstmeel
1 flinke tl kaneel

Cranberry koeken maken
Doe de dadels en cranberry’s in een kom. Voeg de kokosolie, het bakpoeder en 2 el heet water toe. Meng door elkaar en laat even staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een andere kom de eieren met de honing en het vanille extract. Roer de meelsoorten met de kaneel hierdoor heen. Voeg dan het cranberry dadelmengsel toe. Roer het beslag goed om. Het wordt een vrij stevig beslag, tussen cake en koekbeslag in.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep hoopjes koekdeeg op het bakpapier en vorm met twee lepels een koek ervan van ongeveer 1 cm dik en 8 cm doorsnede.

Bak de koeken in het midden van de oven ongeveer 20 minuten mooi bruin en chewy.

Cranberry koeken met dadels