Basisrecept voor cupcake topping & frosting

Basisrecept cupcakes frosting topping

Er bestaan veel soorten toppings. Vandaag een aantal basisrecepten voor het maken van toppings en frostings voor cupcakes.

Toppings die ik zelf vaak gebruik en die niet veel werk zijn om te maken zijn frostings (botercrème) en icings (glazuur). Ik vind het er leuk uit zien om de toppings te combineren. Ook is het leuk om verschillende voedingskleurstoffen te kopen en de toppings verschillende kleurtjes te geven. Zelf houd ik wel van bonte cupcakes, dus ik gebruik vaak ook nog versiersels, fondant en marsepein om het af te maken. Je kunt de topping ook gebruiken als ”lijm” voor fondant en marsepein.

Recepten voor basistoppings
Basisrecepten voor ongeveer 12 cupcakes
Vanillefrosting
250 gram poedersuiker
250 gram zachte roomboter
2 el heet water
1 tl vanille extract
druppeltje citroen, tegen het schiften
voedingskleurstof (te koop bij de toko)
Mix de boter in een beslagkom glad. Voeg daarna de gezeefde poedersuiker toe. Mix alles tot er een mooi egale topping ontstaat. Voeg tenslotte kleurstof naar keuze toe en mix nog even tot er een mooie egale kleur ontstaat.
Icing topping
200 gram poedersuiker
water
voedingskleurstof naar keuze
Zeef de poedersuiker in een beslagkom. Roer het water beetje bij beetje er bij totdat er een dik glad mengsel ontstaat. Als je verschillende soorten kleurstof wilt gebruiken, kun je de icing verdelen over kleine bakjes en aan ieder bakje een paar druppeltjes kleurstof toevoegen.
Royal icing topping (met rauw eiwit)
1 eiwit
250 gram poedersuiker
1 tl citroensap
voedingskleurstof
Doe het eiwit in een schone mengkom. Voeg het citroensap toe. Mix het eiwit op de hoogste stand van de mixer stijf.

Zeef nu beetje bij beetje het poedersuiker erbij. Mix op de laagste tot er een mooi mengsel ontstaat. Voeg nu de kleurstof toe en mix nog even door.

Vul een spuitzak met de toppings of spatel de toppings over de cupcakes. Versier verder met versiersels, marsepein en fondant.